Berta Sándor

Az emberek nem válhatnak a technológiák rabszolgáivá

Rendkívül fontos lenne, hogy a felhasználók megtartsák az ellenőrzést a technológia felett és ne az uralja őket.

A Time Well Spent nevű kezdeményezést a Humán Technológiai Központ hívta életre. A program mögött Tristan Harris, a Google volt etikai szakembere és Aza Raskin, a Firefox egykori főtervezője áll. "A Time Well Spent segítségével azt akarjuk bemutatni, ahogy a technológia individuális és társadalmi szinten egyaránt befolyásol minket, miközben gazdagabbá kellene tennie az életünket. Ehelyett ott tartunk, hogy a kapcsolatainkat már nem érezzük igazinak." - - jelentette ki Aza Raskin.

"A mai világban minden lehetséges módon megpróbálják elnyerni a figyelmünket, úgynevezett figyelemgazdaságban élünk. Ez alatt azt értem, hogy a legsikeresebb vállalatok megtanulták azt, hogy miként lehet az embereket kimerítendő erőforrásokként használni. Ahhoz pedig, hogy ez megvalósítható legyen, egyre durvább dolgokat találnak ki. Ezáltal viszont az emberek egyre kevésbé bíznak meg a különböző dolgokban. Természetesen a dolog rendkívül bonyolult és nem lehet azt mondani, hogy mindenről csak a technológia tehet. Minden összefüggésben van mindennel."


A Time Well Spent társalapítója kiemelte, hogy napjainkban a felhasználók gyakorlatilag el vannak nyomva. Az okostelefonok kezelése valójában olyan, mintha a minket uraló tárgyat becézgetnénk, simogatnánk. Az egész dolog arról szól, hogy figyelmet keltsünk és a különböző gyártók, vállalatok ezt az érzést akarják kiváltani mindenkiből és ilyen szempontból akarnak függővé tenni mindenkit. Erre kiváló példa az Instagram, ahol sokkal jobban kedvelik azokat, akik egy olyan életet mutatnak be, amely valójában nem az övék. Mindenki pontosan tudja, hogy a közösségi média nem valódi képet fest le a felhasználókról és megváltoztatja annak az érzékelését, hogy miként kellene élni. Ez pedig hatással van az egyes személyekre. 1991-ben a fiatal nők 17 százaléka volt súlyosan depressziós, 2013-ban már a 21 százalékuk, míg 2017-ben a 29 százalékuk. A folyamatban kiemelkedő szerepe volt a közösségi platformoknak.

"A Time Well Spent célja az, hogy teljesen új módon viszonyuljunk a fejlesztésekhez. Különböző problémákkal foglalkozunk, például a blokklánc technológiával, a decentralizálással és a magánszférával. Fontos elmondani, hogy az informatika fantasztikus lehet. Az édesapám, Jef Raskin többek között részt vett a Macintosh kifejlesztésében, mert azzal zenét akart szerezni. Akkor azoknak a képességeknek a feljavításáról volt szó, amelyekben az emberek jók. A probléma akkor szokott kezdődni, amikor a technológia kezdi átvenni az irányítást a különböző dolgok felett."

"A gépek egyre nagyobb szerepet kapnak az életünkben. Ez egyrészt kényelmes, másrészt hozzájárul a személyiségünk feladásához. Azáltal, hogy folyamatosan javítunk a gépeken, egyre inkább magunkat minősítjük le. Ez a folyamat éppen ezért nyugodtan nevezhető az emberi személyiség meghódításának, valamint az identitások, értékek, a civil társadalom és a demokrácia manipulálásának. Mindez az ember lealacsonyítása" - szögezte le a szakértő.

Aza Raskin már megbánta, hogy 2006-ban megalkotta a "végtelen görgetés" funkciót, mert azóta számos honlapnak és alkalmazásnak gyakorlatilag nincs vége, s a felhasználók folyamatosan új tartalmakkal szembesülnek. "Ez a webdizájn-technika naponta 200 000 emberöltő elpazarlásáért felelős, ellopja a szabad akaratunkat" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem véletlenül függők a mai fiatalok a közösségi oldalaktól, ezek szándékosan úgy vannak tervezve, hogy addiktívak legyenek. "A kedvenc alkalmazásaid minden egyes lapján emberek százai dolgoztak, akiket azért fizettek, hogy felkelés után azonnal az legyen az érzésed, hogy meg kell nyitnod a programot. Ezek a felületek kábítószerként működnek. A cégek nem azt mutatják meg nekünk, amit látni akarunk, hanem amit szerintük muszáj megnéznünk" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #8
  A fasznak ulsz ra?
 • Zulu12 #7
  Engem megerőszakolt otthon a kenyérpirítóm és a szexrabszolgájává tett :'(
 • Sydra #6
  Ennyi zagyvaságot...
  "a Google volt etikai szakembere" :D
  "Humán Technológiai Központ" :D:D
  "ellopja a szabad akaratunkat" :D:D:D
  Ezeket a majmokat ki fizeti és miért? :D
 • dyra #5
  "Az emberek nem válhatnak a technológiák rabszolgáivá"

  Már sz*rni se tudunk applikációk nélkül.
 • ugh #4
  "Az emberek nem válhatnak a technológiák rabszolgáivá"
  Pedig ez mar most igy van.
 • end3 #3
  "A cégek nem azt mutatják meg nekünk, amit látni akarunk, hanem amit szerintük muszáj megnéznünk"

  Kulcsmondat.., ezért zárnak egyre több embert kényelmes gondolkodás-mentesen infobuborékba.
 • end3 #2
  A szívemből szól.., - egy okos ember látja az elembertelenítő jövőt!
 • Zoliz #1
  Demokráciában mindenki azt mond amit akar.
  Ez az ember is mondhat bármit és Bill Gates is ha nem úgy lesz.
  A gépeknek egyszerűen szüksége van az emberekre, mert nélkülünk nem lenne annyi belőlük,