Berta Sándor

Kulturális nevezetes­ségek egy platformon

Az oldalon múzeumok és más intézmények tekinthetők meg.

Az admonti bencés kolostor és a LightCyde digitalizálási szakemberei által közösen létrehozott cultour.digital egyetlen digitális csomaggá egyesíti az egyes kulturális intézmények ajánlatait. A szolgáltatás hosszú távon Európa után Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is elérhető lesz.

A kínálatban jelenleg megtekinthető többek között az admonti bencés kolostor gótikus múzeuma és bibliotékája, az utóbbi a világ legnagyobb kolostorkönyvtára, valamint a Tirolban található Tratzberg kastély, a Karintiában lévő Hochosterwitz vára és a magyar-osztrák határ közelében található kornbergi kastély. A felhasználók történeti festményeket és egyedülálló műalkotásokat tekinthetnek meg vagy akár élő internetes tárlatvezetéseken vehetnek részt. Az utóbbiban egy saját fejlesztésű szoftver kap főszerepet, amely 360 fokos látványt biztosít, és számos audio- és kiegészítő funkciókkal van felvértezve. A programot a LightCyde nevű startup munkatársai alkották meg.

Thomas Fischbacher, a vállalkozás projektfejlesztője és ügyvezetője elmondta, hogy a platformot mind műszaki, mind multimédiás szempontból a legkorszerűbb technológiák bevonásával hozták létre. A koncepció középpontjában a kulturális intézményekhez való nemzetközi hozzáférés biztosítása állt. Korszerű, élményorientált, interaktív és ezzel párhuzamosan intuitív kulturális élményt akarnak nyújtani a virtuális látogatóknak. A digitalizált ajánlattal akár több százmillió ember is elérhető.

A cultour.digital iránt már most nagy az érdeklődés. A közeljövőben a virtuális tárlatvezetések mellett élő közvetítéseket is terveznek. Egy havidíjért cserébe bárki hozzáférhet a kulturális témájú filmekhez és filmsorozatokhoz, amelyeket az Amazon Fire TV és az Apple TV rendszerén keresztül sugároznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!