Berta Sándor

Mesterséges intelligencia által készített művet árvereztek el

Nem az összeg a lényeg - mely sokkal magasabb az előre becsültnél -, hanem hogy ez volt az első ilyen aukció.

Az Edmond de Belamy című festményt a "min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]" nevű algoritmus alkotta meg és a New York-i Christie's aukciósház adta el 432 500 dollárért. Az összeg azért figyelemre méltó, mert az eredetileg becsült ár 7000-10 000 dollár volt. Ez volt az első alkalom, hogy a Christie's egy mesterséges intelligencia által elkészített művet értékesített.


Összesen öten licitáltak az alkotásra. A licit több percen át tartott, majd egy névtelen személy telefonon ajánlotta fel a végül nyertesnek bizonyult összeget. Az Edmond de Belamy egy fehér galléros sötét kabátban lévő férfit ábrázol, aki úgy néz ki, mint egy 17. vagy 18. századi francia személyiség. A New York-i aukciósház úgy nevezte az eseményt, hogy a mesterséges intelligencia megérkezett a globális aukciós színpadra. A festmény alsó sarkában olvasható a "min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]" felirat, amely a készítő algoritmus szignója.

Az ötlet az Obvious nevű párizsi közösséghez fűződik, amelynek tagja többek között Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel és Gauthier Vernier. A csoport már februárban eladta a Belamy-sorozat egyik tagját Nicolas Laugero Lasserre műgyűjtőnek, aki 10 000 eurót fizetett, s azt nyilatkozta, hogy egy groteszk és ugyanakkor nagyszerű alkotásról van szó. Érdekesség, hogy már 11 Belamy festmény létezik. A fiktív családot Ian Goodfellow mesterséges intelligencia kutatóról nevezték el, akinek a családneve franciául körülbelül annyit tesz, hogy "bel ami", vagyis jó barát.


A most árverésre bocsátott mű alapját 15 000 olyan valódi portré információi és jellemzői jelentették, amelyek a 14. és a 20. század között készültek. Az algoritmus (generator) ezek figyelembevételével addig gyártott műveket, amíg egy másik algoritmus (discriminator) azt egy ember által megalkotott festménynek tartotta. A két megoldás a Generative Adversarial Network (GAN) része és a cél annak megállapítása, hogy egy mű eredeti-e vagy azt egy számítógép készítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!