MTI

Kínának nem tetszik, hogy az ujgur helyzet miatt zárolta egy fiókjukat a Twitter

Peking objektivitásra szólította fel a Twitter közösségi oldalt, miután az egyesült államokbeli kínai nagykövetség hivatalos fiókját zárolták egy januárban közzétett bejegyzés miatt.

Kína rendszeresen tagadja azokat a vádakat, miszerint emberi jogi visszaéléseket követ el Hszincsiangban. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint azonban az északnyugat-kínai területen az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és a gyárakban vagy a földeken dolgoztat. Adrien Zenz német kutató egy tavaly megjelent jelentésében a helyi muszlim kisebbséghez tartozók kényszerített sterilizációjával, illetve terhesség-megszakításokkal vádolta meg a kínai vezetést.


Műholdakkal több tucat koncentrációs tábort azonosítottak Kínában

A Twitter csütörtökön közölte, hogy felfüggeszti a washingtoni kínai nagykövetség fiókját egy olyan bejegyzés miatt, mely a cég szerint megsértette a platform emberek vagy csoportok emberi mivoltuktól való megfosztását tiltó szabályait. A kérdéses bejegyzésben a nagykövetség a kínai vezetés Hszincsiangban alkalmazott intézkedéseit vette védelmébe, és egy - a China Daily című kínai pártlapban közölt - tanulmányra hivatkozva azt írta: az ujgur nők többé már nem "babagyártó gépek".

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a mai sajtótájékoztatóján arra kérte az oldal üzemeltetőjét, hogy tegyen különbséget az álhírek és az igazság között, hangsúlyozva: az Egyesült Államokban rengeteg összeesküvés-elmélet és félrevezető információ terjed a közösségi hálózatokon, Kína pedig az áldozata ezeknek a szóbeszédeknek, beleértve a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről szólókat - tette hozzá. A szóvivő elmondta: a nagykövetségnek feladata, hogy tisztázza az igazságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aemus #11
    "ha éppen más a véleménye valakinek, jön érte a fekete furgon" kérlek mondj pár példát azokról akiket fekete furgonokkal vittek el"

    A Kádár rendszer idején (is) gyakran előfordult, ajánlom figyelmedbe, a Terror Háza nevű kiállítást :
    Terror Háza
  • aemus #10
    "A "kapitalista kicsakmanyolo" allamokban viszont meg a legszegenyebbnek is van annyi penze hogy eheznie ne kelljen, es ha akar mindenfele tamogatast igenybe vehet hogy legyen fedel a feje folott..."

    Télen az utcán megfagyó hajléktalan csak kitaláció ezek szerint, az erről olvasott hírek pedig hazugságok...
  • Sequoyah #9
    Kina penzelne barmelyik partot? Ez nekem uj, tudsz erre barmilyen forrast mutatni? Vagy ez csak a te kepzelgesed?
  • Sequoyah #8
    Gondoskodnak a feneket:D Az ember meg is dogolhet, senki nem erdekli oket, csak eppen a hirekbol ezeket kicenzurazzak...

    A "kapitalista kicsakmanyolo" allamokban viszont meg a legszegenyebbnek is van annyi penze hogy eheznie ne kelljen, es ha akar mindenfele tamogatast igenybe vehet hogy legyen fedel a feje folott...
  • sad1976 #7
    "ha éppen más a véleménye valakinek, jön érte a fekete furgon" kérlek mondj pár példát azokról akiket fekete furgonokkal vittek el
  • aemus #6
    Kieg.: Az egyik oldalon ott van a demokráciának nevezett kapitalista kizsákmányolás, a másikon a diktatúra ahol télen nem hagyják megfagyni az embereket az utcán, gondoskodnak mindenkiről, csak ha éppen más a véleménye valakinek, jön érte a fekete furgon.
  • aemus #5
    A diktatúrák rosszul hazudnak, mert megszokták hogy az történik amit ők akarnak.
    A legszörnyűbb az hogy a bolygó elektronikai eszközeinek legnagyobb része Kínában, a föld legnagyobb diktatúrájában készül.
  • t_robert #4
    Ez erősen nem igaz.
    A 2. búr háború 1899-1902 közt tartott
    Churchill katonai iskolát végzett 1893-ban. alhadnagyként került a brit hadseregbe. keveselte a pénzt, amit kapott ezért beállt haditudosítónak. majd megpróbálta a politikus pályát egész pontosan képviselő szeretett volna lenni 1899-ben nos nem választották meg képviselőnek. Majd elment haditudósítónak az akkor frissen kitört 2. búr háborúba. Ahol hadifogságba esett. Ahonnan kalandos módon sikerült megszökni neki. Ezután katonaként csatlakozott az angol hadsereghez és még pár hónapot harcolt a búrok ellen. Nyilván katonai végzettsége okán tisztként. (talál hadnagy, főhadnagy százados ilyesmi lehetett) 1900-ban visszatért Angliába(8 hónapot volt dél-Afrikában) hogy folytassa a politikai karriert. Kalandos szökése a fogságból népszerűvé tette Hosszan cikkeztek róla 1899-ben a brit lapok.
    Valakivel együtt szöktek meg(valami angol bányamérnökkel együtt) és 500 km-et kellett nekik bujkálva megtenni ellenséges területen. Így kisebb népszerű nemzeti hős lett.
    így 1900 végén egy választáson megválasztották végre parlamenti képviselőnek. Az első 4 évben nem túl sok babér termett neki a konzervatív párt szineiben így 1904-ben szakított velük és átült a liberálisokhoz.
    A búr táborokat a háború alatt állították fel 1899-1902 alatt, hogy a búr katonákat rákényszerítsék a fegyver letételre. így akkoriban 25-26 éves Churchillnek nem igazán volt érdemi ráhatása a a táborok felállítására. Majd csak valamikor 1910 körül lesz a történésekre meghatározó szerepe, mikor belügyminiszter lesz, később az admiralitás lordja. vagyis az I. VH idejére válik a politika egyik meghatározójává. Aztán megbicsaklik a karrierje, mert legfőbb kezdeményezője lesz a gallipoli áttörési kísérletnek. A brit flotta egy jelentős egysége megpróbál áttörni a Dardanellákon A kísérlet csúfos kudarcba fullad, mert a török parti ütegek szarrá lövik a brit flotta egységet a szűk helyen. közben megpróbálnak szárazföldi csapatok is áttörni, de azok is kudarcot vallanak végül a semmi eredmény több 10 ezer brit katona életébe kerül. Na és Churchill pozíciójába. Bár parlamenti képviselő, de azért nm sokat hallgatnak rá bukott ember. Egészen addig, amíg újra felvirrad a napja, mikor nyilvánvalóvá válik, hogy a Hitler elleni békés angol semmit tevés kudarcba fullad. és akkor veszik elő Churchillt aki évek óta következetes a fasizmus és Hitler ellenes. És lesz miniszterelnök és teszi le azt teljesítményt a történelemben, amiről igen hosszú ideig fennmarad a neve.
    De a búr koncentrációs táborokhoz 20-on éves kis senkiként semmi köze.
  • t_robert #3
    Kínának nem tetszik? Ki nem szarja le. A világnak meg az nem tetszik, amit kína az ujgurokkal művel.....
  • kvp #2
    Nos a nepirtas az mindenhol nepirtas. Fuggetlenul attol, hogy eppen ki szponzoralja az amerikai elnokvalasztast. Mondjuk Kina a penzeert jogosan varna el, hogy az USA vezetese atadja neki a kert amerikai vallalatokat, feloldjon mindennemu kereskedelmi korlatozast es beszuntessen minden Kinaval kapcsolatos az emberi jogokrol szolo vitat. A twitternek most finoman szoltak, hogy engedemeskedjen. Az egy dolog, hogy a tech cegek barmit megtehetnek az amerikai allam nekik nem engedelmeskedo megvalasztott vezetoivel szemben, de a kinai vezetes hatalmat akkor is el kell ismerniuk.

    ps: Azt a tenyt is sokan tagadjak, hogy eszakamerika nyugati partja mindig is a kinai nepkoztarsasag elidegenithetetlen resze volt, mint Tibet es Turkesztan (Xinjiang) is. Varhatoan nemsokara a kinai nepkoztarsasag azt az alhirt is el fogja oszlatni, hogy ezen terulet Kanda es az USA fennhatosaga alatt al.