MTI

Az amerikai igazságügyi miniszter szerint a Google Kína érdekeit hangoztatja

William Barr amerikai igazságügyi miniszter Michiganben arra figyelmeztette az amerikai vállalatvezetőket, hogy ne váljanak Kína gazdasági érdekeinek lobbistáivá.

A miniszter egy üzleti rendezvényen elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy az amerikai vállalatoknak fel kell tárniuk, közzé kell tenniük Kínához fűződő üzleti kapcsolataikat, ellenkező esetben ugyanis összeütközésbe kerülhetnek a lobbizást szabályozó amerikai előírásokkal. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai törvények szerint külföldi kormányzatoknak végzett valamennyi lobbitevékenységet regisztráltatni kell az igazságügyi tárcánál.

"Az amerikai vállalatvezetőknek talán nem lobbistaként kellene gondolkodniuk magukról" - fogalmazott Barr, hozzátéve, hogy e vezetőknek ébereknek kell lenniük, nehogy bármire felhasználhassák őket. Beszében az igazságügyi miniszter a nagy technológiai cégeket, kutatóintézeteket és a hollywoodi filmipart említette. Mint fogalmazott: gyakran túl meghitt kapcsolatba kerülnek a Kínai Kommunista Párttal. "Hollywood manapság rendszeresen cenzúrázza magát, hogy megbékítse" a kínai pártot - vélekedett. Kifejtette, hogy egyes amerikai nagyvállalatoknak gyakran kell kínai "zsaroló nyomásgyakorlással" szembenézniük, szerinte Kína "amerikai hangok mögé rejtőzik és beavatkozik az amerikai belpolitikába.

Barr konkrétan megemlítette az Alphabet leányvállalatát, a Google-t és az Apple informatikai óriásvállalatot. Ez utóbbi szerinte "nagyon szívesen együttműködik" Pekinggel. "A globalizálódás folyamata nem mindig a nagyobb szabadság felé vezet" - hangoztatta a miniszter. A kommunista Kína dobpergésére menetelő világ nem lesz barátságos a szabad piachoz, szabad kereskedelemhez és az eszmék szabad áramlásához szokott intézmények számára" - szögezte le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Azok az intézmények csak a bizonyos eszmék szabad áramlásáshoz szoktak, általánosságban alapvetően ellene vannak a hirdetett szabadságnak a hipokrita nyugati világban.