Berta Sándor

Az amerikai cégeknél jobb befektetések az európai startupok

Európa olyan piac lett, amelyre több szempontból is érdemes figyelni.

A nemzetközi kockázatitőke-befektetők egyre jobban érdeklődnek a fiatal európai technológiai vállalkozások iránt. Ezek a vállalatok sokkal vonzóbbak a beruházók számára, mint az amerikai társaik. Ez derült ki az Earlybird müncheni kockázatitőke-befektető adatelemzéséből.

A társaság rámutatott, hogy az európai startupok eladásaiból és tőzsdei megjelenéséből az invesztálók sokkal több pénzre tehetnek szert, mint akkor, ha tengerentúli versenytársaikat választják. Az európai befektetések az elmúlt öt esztendőben a korábbi szint 11,9-szeresére növekedtek. Az Amerikai Egyesült Államokban a növekedés 9,9-szeres, míg Ázsiában 9,1-szeres volt. Az érték az összes tőzsdei megjelenésekkel és cégeladásokkal kapcsolatos információkon alapul.

Különösen komoly növekedési lehetőséget látnak a beruházók az ipari felhőprojektekben és szoftvermegoldásokban. Luciana Lixandru, a Sequoia Capital európai képviseletének vezetője szerint ezen a két területen a vezető piaci szereplők egyre gyakrabban származnak a kontinensről. 2010 óta a 30 legnevesebb amerikai egyesült államokbeli kockázatitőke-befektető 4-ről 9 százalékra növelte az európai startupokban lévő piaci részesedését. A kontinens kevésbé kockázatos piacnak számít, amely ezzel párhuzamosan egyre nagyobb megtérüléssel kecsegtet. A Sequoia is ezért ruház be egyre nagyobb összegeket a régióba.

Andre Retterath, az Earlybird befektetője hangsúlyozta, hogy Európában a sikeresen eladott vagy tőzsdén megjelenő vállalakozások esetében minden korábban adott euróért 7-12 eurót kapnak. Az USA-ban ugyanez az összeg csak 4-10 euró, míg Ázsiában 3-9 euró. Vagyis már egyáltalán nem kérdés, hogy érdemes-e egy régiós vállalatba invesztálni vagy sem. Ráadásul ott van az is, hogy az európai társaságok ritkábban csődölnek be, mint az amerikai egyesült államokbeli vagy ázsiai társaik. Ez pedig - különösen a mostani időszakban - nagyon is fontos tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!