Berta Sándor

Fél éven belül bizonyítania kellene az európai adatfelhőnek

A platformnak mielőbb valódi alternatívává kell válnia.

A GAIA-X nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet, amely hét fő elemre épül. Ezek az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. Tavaly szeptemberben aláírták a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, 2020 novemberében pedig csatlakozott a GAIA-X kezdeményezéshez az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is.

A Forrester piackutatói cég szakértői azt nyilatkozták, hogy a digitális projektnek 2021 közepéig be kellene bizonyítania az értékét. Kapcsolódó támogatási programok már vannak, de a gyakorlati alkalmazások még hiányoznak. Bár a BMW már tavaly decemberben jelezte, hogy az új európai felhőplatform segítségével akarja elérhetővé tenni a birtokába került adatokat. de a sok megígért támogatás ellenére kevés a konkrét elképzelés a GAIA-X felhasználásával kapcsolatban. Így a projekt még nem igazán tűnik valódi programnak. Ezt támasztja alá az is, hogy fontos komponenseket kell még kidolgozni, a szabványt támogató konkrét termékek sem állnak rendelkezésre és várhatóan még hónapokig ugyanez lesz a helyzet.

Boris Otto, a GAIA-X AISBL nevű szervezet műszaki vezetője kijelentette, hogy a konszenzuson alapuló véleményalkotás Európa erőssége, de nem teszi a dolgokat gyorsabbá. Éppen ezért kell minél előbb elindítaniuk a valódi fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Remélem mindenki messziről elkerüli a saját érdekében!