Berta Sándor

Megoszthatják adataikat egymással az európai koronavírus-alkalmazások

Az új szolgáltatás követendő példaként szolgálhat a később európai uniós IT-projektek számára.

Khalil Rouhana, az Európai Unió kommunikációs hálózatokért és technológiákért felelős Connect főigazgatóságának az igazgatóhelyettese. A vezető figyelemmel követte azt a programot, amelynek célja az volt, hogy az egyes európai uniós tagállamok koronavírus-szoftverei megoszthassák egymással az információikat és most összegezte a megszerzett tapasztalatokat.

"Természetesen én is jobban örültem volna annak, hogy ha az európai uniós tagországok nemzeti fertőzésfigyelmeztetéseinek csereberéjére már korábban sor került volna. De tény, hogy az ahhoz szükséges platform kifejlesztése rekordidő alatt sikerült és az államhatárokon átnyúló együttműködés kiválóan volt. Az új rendszer megalkotásával kapcsolatos megbízást augusztus elején kapta meg az SAP és a Deutsche Telekom, s a megoldás 2,5 hónappal később el is készült. Az első országokban már alkalmazzák a fejlesztést és a következő hetekben szinte az összes tagállamban használni fogják."

"A műszaki koncepcióban való megegyezés, valamint a fejlesztők, a luxemburgi számítógép-központunk és a projektben résztvevő államok hivatalai és IT-szolgáltatói közötti egyeztetések annyira gyorsan történtek, hogy ez követendő példa lehet a későbbi európai uniós IT-projektek számára. Bebizonyosodott, hogy ezek a programok képesek célorientáltan működni, ha minden résztvevő tisztában van azzal, hogy mennyire sürgősek és fontosak. A komoly hiányzó Franciaország, amely saját technológiát választott a Bluetooth-jelek megosztására, s az alkalmazása nem épül az Apple vagy a Google szoftvereire " - jelentette ki Khalil Rouhana.

A Connect igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a svájciak viszont szerepet kaptak a projektben és a német fejlesztőkkel közösen fontos alapkutatásokat végeztek. Az alpesi állam ennek ellenére nem vesz részt a kezdeményezésben. A legnagyobb problémát az adatvédelem garantálása jelentette és jelenti, hiszen a rendszerekben információk találhatók az emberek egészségügyi állapotáról. S ahhoz, hogy ezek az adatok kikerülhessenek az országhatárokon, jogi egyezményekre van szükség. Ezért született meg egy külön irányelv, amely lehetővé teszi az információcserét.

Miután a fejlesztés nyílt forráskódú, ezért hosszú távon akár más kontinenseken, például Afrikában vagy Ázsiában, s államokban is alkalmazható lesz. Ezért már tárgyalások folynak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőivel. A cél azonban először az, hogy az új platform Európában működjön és megbízható legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!