Berta Sándor

Újabb európai uniós eljárás indult az Amazon ellen

A kereskedelmi óriás független kereskedők nem nyilvános adatainak felhasználása miatt került bajba.

Az Európai Unió tavaly júliusban vizsgálatot indított a cég ellen annak megállapítására, hogy visszaélhetett-e az oldalán hirdetők adataival. Az Európai Bizottság most bejelentette, hogy azzal vádolja az óriáscéget, hogy a piacterében jelen lévő független kereskedők nem nyilvános üzleti információt használta fel jogellenes módon a piaci verseny során.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa és az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke közölte, hogy meg kell akadályozniuk, hogy a különböző platformok visszaéljenek a piaci hatalmukkal és ezáltal akadályozzák a versenyt. Biztosítani akarják, hogy az Amazon ne használja fel a független kereskedők adatait a saját előnyére és a szolgáltatásaiban lévő feltételeknek tisztességeseknek kell lenniük. A kialakított szabályoknak nem szabad előnyben részesíteniük a társaság saját termékeit, illetve azon eladók ajánlatait, amelyek az Amazon logisztikai és csomagküldő szolgáltatásait alkalmazzák.

Miután az Amazon a vezető platform az elektronikus kereskedelemben, ezért különösen fontos minden online ügyfél számára a tisztességes verseny biztosítása. Az eddigi eredmények azt mutatták, hogy az Amazon kiskereskedelmi részlegének a munkatársai nagyon nagy mennyiségű nem nyilvános üzleti adathoz hozzáférhetnek, amelyek közvetlenül az automatizált rendszerekbe folynak be, majd azokat úgy használják fel, hogy károsan hassanak a többi kereskedő üzletére. A kialakított gyakorlatnak köszönhetően a vállalat egy kategórián belül azokra a termékekre összpontosíthat, amelyek a legjobban értékesíthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!