Franczy

Új mobil-hűtési technológia

[ZDNET] Egy San Francsico-i székhelyű cég most szabadalmaztatott két eljárást, mely egy olyan új hűtési technológiára vonatkozik, melynek felhasználásával még kisebb hordozható számítógépek hozhatóak létre.

A Novell Concepts cég új passzív hűtési technológiája az IsoSkin nevet kapta. Az új hűtési technológia lényege, hogy két darab, egymástól 500 mikronra elhelyezett fémlap között a vákuumban bizonyos mennyiségű folyadék van elhelyezve, de ennél többet a működési elvről nem nagyon kívántak elárulni a feltalálók.

A híradások szerint az említett fémlapok közötti folyadék legtöbb esetben egy pár grammnyi víz, melynek mennyisége az alkalmazási környezet méreteinek függvénye. A IsoSkin hűtési megoldásokat a különböző eszközök tokjába kívánják majd integrálni, feladatuk pedig az lesz, hogy az olyan nagy hőtermelő pontoktól, mint például a processzor, elszállítsák a hőt egy hűvősebb helyre.

"Az új megoldás lényegében szétteríti a hőt, és segít a disszipálódásában." - mondta Dan Thomas, a Novel Concepts cég elnöke.

Az új hűtési technológia nagyon hasonlít a jelenlegi notebook számítógépekben alkalmazott hűtési megoldásokhoz, melyek esetében általában egy hőelvezető csőrendszert alkalmaznak arra, hogy a processzor által termelt hőmennyiséget eloszlassák. A Novel Concepts cég által most szabadalmaztatott technológia ezektől a megoldásoktól annyiban különbözik, hogy csővezeték helyett nagyon vékony sima felületeket alkalmaznak.

Az IsoSkin hűtési technológiát széles körben fel lehet majd használni, hiszen a fejlesztők szerint mobiltelefonok, merevlemezek és laptopok esetében is sikerrel lehet alkalmazni az új hűtési módszert. "A mai hordozható eszközök már túl kis méretűek ahhoz, hogy különböző hűtőventillátorokat alkalmazzanak bennük. Az IsoSkin technológia segítségével még kisebb méretű és fogyasztású hordozható eszközök hozhatók létre." - nyilatkozta Thomas.

A cég elnöke elmondta, hogy a különböző cégek már most nagy érdeklődést mutatnak az IsoSkin technológia iránt, és várhatóan már egy éven belül napvilágot látnak az első, ilyen újfajta hűtési megoldást alkalmazó eszközök. Az IsoSkin hűtést jelenleg a Transmeta cég mérnökei vizsgálják, esetleges alkalmazásáról azonban még nem kívántak nyilatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!