JohnnyCage

Elkészült a Hitachi új, Crusoe alapú internetes eszköze

A Hitachi megkezdte a szállítását a Flora-ie 55mi típusjelű apró, mobil internetezést lehetővé tévő készülékének. A mini-notebook a Transmeta Crusoe processzorán alapul.

Az új Flora-ie 55mi tulajdonképpen palmtop, notebook és mobiltelefon is egymagában. Az eszköz, mely leginkább egy notebook képernyőre hasonlít gombokkal az oldalán, közvetlenül kapcsolódik az internetre. Segítségével könnyedén barangolhatunk a világhálón, e-mail -ezhetünk, de emellett a Flora-ie 55mi "hagyományos" számítógépként, alkalmazások futtatására is használható, sőt a készülék mobiltelefont is tartalmaz.

Ha az eszközt otthon használjuk, egeret és billentyűzetet csatlakoztathatunk hozzá. Ezek nem elengedhetetlen részei a gépnek, de ha otthon, vagy irodában vagyunk, sokat könnyíthetnek dolgunkon. Amikor a billentyűzet nincsen bedugva, toll segítségével írhatunk a gépbe, a Palm-okhoz hasonlóan. A Flora a Gateway és az AOL Crusoe-s internet-termináljához hasonlóan Linux operációs rendszerrel van felszerelve.

"A Transmeta Crusoe mikroprocesszor lehetővé teszi, hogy egy PC teljesítményét egy ilyen apró eszközbe is beleszorítsák, hat óra akkukapacitás biztosítása mellett.", mondta Dave Ditzel a Transmeta elnöke.


David Ditzel

A készülék specifikációi:
  • Akár 7 órán át is bírják az elemek
  • Egyszerű kezelés: toll beviteli eszköz barátságos menükkel
  • Egy gomb megnyomásával használhatjuk a webet és a levelezést
  • Mobiltelefon, drótnélküli LAN és modem interfész
  • Kompakt flash a merevlemez helyett, Linux operációs rendszer
  • 400 MHz-es Crusoe processzor
  • 800x600-as SVGA TFT LCD képernyő
  • 128 Mb ROM és 192 MB RAM.

    Az elmúlt két hónap meglehetősen mozgalmasan telt a Transmeta számára. Ezalatt történtek a cégnek kedvező és kellemetlen dolgok is. Kellemetlen volt például, amikor az IBM napokkal a kiadás előtt közölte, hogy mégsem fog megjelenni a Crusoe processzoros ThinkPad notebookja. A cég a Crusoe helyett inkább egy alacsony fogyasztású Pentium III-as processzort fog gépeiben alkalmazni. Később kiderült, hogy gyárihibás Crusoe-k kerültek néhány gyártó gépeibe, amelyeket a cégnek ki kellett cserélnie. A lényeg azonban az, hogy a Crusoe jól működik és a cég szerint sikerült megelőzniük az Intel-t és az AMD-t a kisebb méretű mobil eszközök piacán.

    A Hitachi új aprósága eleinte csak Japánban lesz kapható.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!