Gyurkity Péter

A hiány miatt drágulnak a chipek

A TSMC sem bírja a rohamot, a riválisok példáját követve növelik az árakat.

Az elmúlt hetekben számos alkalommal olvashattunk a készlethiányról, többnyire a nagyobb gyártók és a felhasználók szemszögéből nézve a helyzetet. A friss hírek szerint még a félvezetőgyártók sem mentesek a problémáktól, bár ez számukra azt jelenti, hogy bátrabban növelhetik saját áraikat – ezt lépi meg a TSMC, egyelőre burkolt formában.

A tajvani forrás szerint a gyártó számára az jelenti a problémát, hogy rendkívül nagy érdeklődést tapasztalnak a legfejlettebb gyártástechnológiák iránt, ami az 5 és 7 nanométeres csíkszélességet alkalmazó gyártósorokat érinti. A beszámoló szerint megpróbálták megszólaltatni a cég képviselőit is, viszont ők nem kívánják kommentálni a híreket, annál is inkább, mert ezt általában nem szokták megtenni. Viszont az egyértelmű, hogy az eddig alkalmazott kedvezményt (amelyet a nagy megrendelőknek tettek elérhetővé) csökkentették, a jövő év elején pedig tovább mérséklik ennek szintjét, talán teljesen eltüntetve azt. A 300 mm-es ostyákra áhítozó cégek jelenleg alig 3 százalékos kedvezményben részesülnek, ez viszont nem tart sokáig, ha ugyanilyen nagy igény mutatkozik majd a TSMC termékei iránt.

Az elmúlt hetekben több másik félvezetőgyártó kapcsán is felmerültek hasonló hírek, a United Microelectronics például a 200 mm-es ostyák esetében volt kénytelen árat emelni, mivel a kapacitást nem tudták tovább növelni. Ezt több rivális követte, viszont mivel a TSMC és a Samsung Foundry rendelkezik a legfejlettebb, 5 és 7 nanométer közötti technológiával, számukra még égetőbb a hiány kapcsán keletkező probléma. Ez persze nem tartja vissza a nagyobb gyártókat attól, hogy további modelleket dobjanak piacra, az nVidia például a GeForce RTX 3080 Ti bemutatására készül, bár jelen pillanatban még a fenti név sem hivatalos, ezt ugyanis a cég részéről egyelőre nem említették meg.

Külsős forrás tette nemrég közzé a listát, amelyen már ez a típus is szerepel, a mostani hírek szerint pedig a megjelenésre már februárban sort keríthetnek. Kérdés, hogy a jelenleg is tapasztalható komoly hiány megismétlődik-e majd, erre jó esélyt látunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #7
    Tudom mint ahogy a megrendelőknek se tegnap jutott eszükbe hogy gyártatnának

    #4
    Tv az más eset de chipeknél tényleg gyártanak még sok-sok nm-en is pl routerekbe vagy mezőgazdasági gépekbe egyéb helyekre.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.12.18. 03:47:53
  • Sir Cryalot #6
    90nm viszont nagyon baráti le a kalappal (1/10 vs 5nm)
  • UUUU #5
    Akkor most nem szabadult fel, a Hüvely altal lefoglalt gyartokapacitas ? :P
  • Cat #4
    "ha ekkora az igény tényleg felépíthetnének még párat"
    Egy új gyár felépítése 3-5 év. Nem az adott létesítmény számít igazán (bár azt is legalább egy év felhúzni, hanem kiépíteni körülötte a megfelelő infrastruktúrát, beszállítói, logisztikai láncot. Nézd meg a kecskeméti Mercedes vagy a debreceni BMW gyárat. Rengeteg egyéb cég, és több hónapos próbaüzem kell, míg oda eljutsz, hogy egy eladható autó legördül a sorról.

    "ha már 3nm-en leszünk ezeket a gépsorokat akkor is ki tudják majd használni vagy el tudják adni jó áron olyanoknak akik ég évekig vidáman gyártanak vele"
    Ha ilyen egyszerű lenne ez :D Egyszerűen nincs elég szakember. Viszont ha van képzett szakembered, akkor azokat a legmagasabb haszonkulccsal működő üzemedben akarod foglalkoztatni, hogy minél több pénzt termeljenek. Ugyanez van a tévégyártásban is, senki nem gyárt 2-3 éves technológiával, hiába lehetne eladni azokat a tévéket olcsón mondjuk Indiában, ha veszel drágább gyártósort, és ugyanazokkal a szakemberekkel európai/amerikai piacra termelsz csúcstechnikás tévét.
  • PLaci #3
    Egy félvezető gyárat felépíteni nem 5 perc, és dollár milliárdokba kerül.
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Sebaj, de legalabb az ev vegi, menetrendszeru aramszunet melle most masra is foghatjak az aremelest...
    Hogy a jovo ev elejen erkezo arvizet, tajfunt, gepsorra kiomlo kavet, bena takaritonot, durcas* postast es a bal labbal kelo igazgatot mar ne is emlitsem indokkent...
    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.12.17. 08:40:30
  • Palinko #1
    "Az elmúlt hetekben több másik félvezetőgyártó kapcsán is felmerültek hasonló hírek, a United Microelectronics például a 200 mm-es ostyák esetében volt kénytelen árat emelni"

    Kénytelen volt, hát egyem is meg :D Mert ugyanazon az áron nem is gyárthatott volna és amire tényleg kénytelen lenne az az hogy megmondja az új megrendelőknek hogy x csúszással tudja csak vállalni a gyártást. Nem ő kénytelen volt árat emelni :D Nem is arról van szó hogy megteheti és meg is teszi.

    Értem én hogy drága az 5-7 nm-es gyártósor de ha ekkora az igény tényleg felépíthetnének még párat, mert nem fog rájuk rohadni úgy se, pláne hogy tudjuk még 20-30+ nm-en is gyártanak olyan alkatrészeket ahol nem fontos annyira a legújabb technológia cserébe az ár fontos. Szóval ha már 3nm-en leszünk ezeket a gépsorokat akkor is ki tudják majd használni vagy el tudják adni jó áron olyanoknak akik ég évekig vidáman gyártanak vele. Ehelyett inkább nyerészkednek nem mintha amúgy sem emelkedett volna nagyon meg az elektronika ára az elmúlt 10 évben és ez nem a jó irány, mivel az az lenne hogy minél szélesebb rétegek engedhessenek meg minél erősebb hw-t.