Gyurkity Péter

Jönnek a 2 nanométeres chipek

A TSMC már dolgozik ezen, az Intel pedig a 10 nanométeres határvonalnál tart.

Az okostelefonok (és egyéb hordozható megoldások) területén a nagyobb gyártók némileg előrébb járnak, legalábbis ami a csíkszélességet, annak fokozatos leszorítását illeti. Az egyik legfontosabb szereplő háza táján felbukkant hírek szerint ők már a 2 nanométeres megoldásokon dolgoznak, míg a PC-k szegmensében a 10 nanométeres szint elérése jelenti majd a következő lépést.

A szintén tajvani források beszámolója alapján a TSMC már a tavalyi év folyamán megkezdte a tervezési és fejlesztési munkálatokat, bár a kereskedelmi forgalomban való megjelenéstől még csaknem fél évtizedre vagyunk. A jelenlegi tervek alapján a most alkalmazott 7 nm-es példányokat idén ősszel váltanák fel (szép lassan, fokozatosan) az 5 nm-es utódok, amelyek többek között az Apple A14 jelzésű chipjében bukkannak majd fel, 2022 és 2023 során pedig a 3 nm-es fejlesztések futhatnak be, hogy az évtized közepére (már amennyiben nem jön közbe semmilyen komolyabb akadály) elkészüljenek a 2 nanométeres mobilchipek, amelyek már a mostani generációhoz képest is 3,5-ször több tranzisztornak biztosítanának elegendő helyet, ezzel is növelve a teljesítményt - remélhetőleg eközben megfelelő szinten tartva a fogyasztást.

Az Intel a maga részéről most tette közzé első negyedéves jelentését, amelyben már rávilágítanak a mostani nehéz helyzetre, annak következményeire, az idei évre vonatkozó előrejelzésüket pedig visszavonták, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy a járvány miatt hogyan alakul majd a gazdasági helyzet. Érdekesség viszont, hogy a vadonatúj, immár harmadik generációs 10 nanométeres chipek, a Tiger Lake kódnéven futó példányok (amelyek a tavaly elrajtolt Ice Lake-családot hivatottak leváltani), valamikor az év közepén jelenhetnek meg, ami azt jelenti, hogy az új koronavírus terjedése sem igazán lassítja le a generációváltás folyamatát. Ezek iránt több gyártó érdeklődik, bár az AMD már az év elején ismertette, hogy a 7 nm-es Renoir révén a laptopok területén komoly áttörést érnek majd el, ezt pedig a friss hírek szerint a Cezanne követi majd a sorban, nagyjából egy év múlva.

Az Apple (ahogy azt mi is megírtuk) jövőre már ARM-chipeket használna új MacBook- és iMac-készülékeiben, a 12 magos példányok pedig már 5 nanométeres készülnének, ez tehát szintén komoly változást jelent majd a jelenlegi állapothoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!