Berta Sándor

Újra a Samsung lehet az Apple chip­szállítója

A két társaság összeveszése után a tajvani TSMC lett kiemelt beszállító, de 2015 második felétől ismét a dél-koreai óriáscég a nyerő.

Az Apple az idei évtől támaszkodik a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) chipszállításaira, azonban az együttműködés a következő esztendő második felére véget is érhet. A jövőben ugyanis a 14 nanométeres gyártási eljárással készített chipeket már a Samsung szállíthatja az Apple és a Qualcomm számára is. (Az Apple tavaly kötött új szerződést dél-koreai partnerével, melynek alapján a FinFET technológiával, 14 nanométeres gyártási eljárással készülő első A9-es rendszerchipek szállítását 2015-től kezdi el a Samsung és a chipeket az esztendő második felében piacra kerülő iPhone készülékekbe építik majd be.)

A TSMC-vel való szakításról szóló információt Michael Liu, a KGI Securities elemzője hozta nyilvánosságra a cég befektetői konferenciája után. A rendezvényen az elemzők próbálták kideríteni, hogy milyen kapcsolatban van jelenleg az Apple és a TSMC, igaz, a kaliforniai társaság nevét nem említették, csupán utaltak rá, például "fontos ügyfélként". Morris Chang, a chipgyártó alapítója és elnöke erre közölte, hogy bizonyos ügyfelekkel kapcsolatban nem akar véleményt nyilvánítani.

A menedzser emellett tett egy másik érdekes kijelentést is, miszerint a 16 nanométeres chipek esetében jövőre sokkal kisebb lesz a piaci részesedésük, mint a nagy piaci szereplőknek, de 2016-ra, 2017-re és a későbbi években újra át fogják venni a vezető pozíciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #8
  A belsős memo, amivel az apple végül megnyerte a pert mégis arról szólt, hogy a samsung vezérei pontosan tudták, hogy fog kinézni az iphone és egyértelmű célként határozták meg, hogy a samsung telefonok a lehető legnagyobb mértékben hasonlítsanak rá. Az is egyértelmű cél volt, hogy a felületes vásárló a külső alapján minél kevésbé tudja megkülönböztetni őket egymástól.

  Amúgy az egész balhé azért tört ki, mert volt egyfajta hallgatólagos megegyezés a nyugati megrendelők és a távol-keleti gyártók között, hogy a megrendelő szemet húny afelett, ha a gyártó a saját - távol-keleti - piacán a megrendelőére hasonlító, de jelentősen olcsóbb változatokat árul. Ezek voltak az un. olcsó távol-keleti hamisítványok. A deal lényege viszont az volt, hogy a két piac jól különüljön el egymástól.
  A Samsung akkor lépte át a határt, amikor az apple designt lenyúlva közvetlenül az apple piacán szállt versenybe.
  Az USA is pont azért indított hadjáratot a távol-keleti lenyúlásokkal szemben, mert a szabadalom lopások az egész gazdasági szerkezetet összedönthetik: ha a nyugat milliárdokat öl az innovációba, amit távol-keleten egyszerűen ellopnak, majd azt továbbfejlesztve a nyugati cégeket a saját piacukon lenyomják, akkor egy idő után senki sem fog innovációba fektetni, amivel hosszabb távon mindenki csak veszít.
 • Vol Jin #7
  Mit fantáziálsz?

  A Samsung memóriát és processzort adott el az aple-nek, ezek pedig szabványos alkatrészek. Nincs bennük másolandó titok. Pontosabban, ami van, azt a Samsung tette bele. A memóriamodulokból meg a processzorokból nem lehet arra következtetni, hogy milyen színűek lesznek az ikonok, meg hogy lesz lekerekítve a telefon széle, és egyéb ilyen szabadalommal védendő Apple ficsőrökre sem derülhet fény.
 • asgh #6
  1. Az Apple azért szakított a Samsunggal, mert beszállítóként belsős információk alapján másolták az Apple termékeit. Erről a Samsungnak papírja van, ugyanis a szabadalmi perben bemutatták azt a belsős dokumentumot, amiben a Samsung vezetőség utasította az alkalmazottait, hogy az iPhone-hoz és az iPadhoz a lehető legjobban hasonlító termékeket fejlesszenek. Mindezt jóval az adott iPhone típus piacra dobása előtt.
  Márpedig ha a beszállítód a pozícióját ellened való kémkedésre használja, akkor hülye lennél továbbra is megbízni benne.
  2. Itt óriás cégek üzleteiről van szó és nem óvodások pisilőversenyéről, tehát semmi értelme hülye jelzőket használni a viszonyukra.
  3. A fenti cikk pletykákra és "elemzői" spekulációkra épít, ahol az apple nevét is csak közvetve említik, ebből olyan következtetést levonni, hogy "pitizve kuncsorog vissza" eleve baromság.
  4. Kapitalizmusban a megrendelő tesz szívességet a szolgáltatónak és nem fordítva, ergo a kuncsorgást is max. a feles gyártókapacitását eladni szándékozó Samsungra tudnád rámondani, ha már minden áron címkézni akarod a cégek viselkedését.
 • Papichulo #5
  Vagy jobbakbol! :)
 • Vol Jin #4
  Az lesz a vége, hogy beperlik a samsungot, hogy olyan alkatrészekből vannak a telefonjai, mint egy iphone. :-D
 • Papichulo #3
  majd 1-2 év múlva pitizve kuncsorog vissza


  Mibol gondolod, hogy annyira "kuncsorognia" kellett, hogy par milliard USD-t atadhasson a SEC-nek? Inkabb ket kezzel kaptak utanuk.

  új választottja sehogy sem áll az új gyártástechnológia bevezetésével.


  Mas pletykak szerint azert valtottak a TSMC-re, mivel nekik volt ennyi szabad 20nm kapacitasuk. Jovore meg - allitolag - azert valtananak vissza a SEC-hez, mive addigra lesz nekik nagyob aranyu 14nm kapacitasuk.

  A reszvenyeseket meg maximalisan nem erdekli, hogy ez esetleg par embernek gusztustalanul nez ki (miert is?), ettol meg az AAPL rendelkezik a legnagyobb market cappel. Feltetelezem, hogy te eddig sem vettel Apple termeket, ezutan sem fogsz es akkor sem vettel volna ha most - allitolag - nem ment volna at a TSMC-hez.
 • sola #2
  Az Apple lassan legendás hírű integritást épít ki magáról.

  Először egy hatalmas szabadalmi és védjegy trollkodás (lekerekített sarkú telefon és társai) keretében nekiugrik a legnagyobb beszállítójának, látványosan otthagyja, majd 1-2 év múlva pitizve kuncsorog vissza, amikor látja, hogy új választottja sehogy sem áll az új gyártástechnológia bevezetésével.

  Értem én, hogy üzletileg jobban járnak így, de azért elég gusztustalannak néz ki kívülről.

  É
 • adam46 #1
  Két szánalom.