Gyurkity Péter

4 nanométeres gyártástechnológiát iktat be a TSMC

Óvatosabban haladnak előre, ez a platform is csak évek múlva készül el.

A TSMC kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy (többek között Trump elnök sürgetése miatt) az USA-ban is új gyárat épít a cég, eközben viszont a következő generációs chipek várható piaci megjelenése is szóba került. Most kiderült, hogy a menetrend némileg módosult, egy közbenső lépést iktatnak ugyanis be, mielőtt túl nagyot ugranánk előre.

Eredetileg egy külsős lap, az EE Times, munkatársai vették észre a 4 nanométeres állomást még annak a hivatalos bejelentése előtt, ezt követően nem sokkal azonban már a gyártó részéről is megerősítették, hogy valóban dolgoznak egy ilyen gyártástechnológián, amely néhány éven belül készülhet el. A pontos technikai részletekről egyelőre nem beszélnek, az viszont kiderült, hogy (mint ahogy az N6 néven szereplő fejlesztés az N7 tökéletesítéseként alakult ki) az N5P az N5-ös szabvány optimalizációja, ettől pedig némileg különbözik az N4, amely a 4 nanométeres megoldást takarja, ennek piaci értékesítéséről pedig már jelenleg is több érdeklődővel, pontosabban piaci szereplővel tárgyalnak, hogy minél jobb pozícióból indulhassanak, mire a technológia valóban elkészül.

Azzal kapcsolatban, hogy erre nagyjából mikor kerülhet sor, mindössze annyit közöltek, hogy a tervek szerint 2023-ra jelenik meg a fejlettebb platform, az viszont nyilván még kérdés, hogy az egyes gyártók milyen konkrét chipeket építenek majd erre a gyártástechnológiára. A kép egyáltalán nem tiszta, hiszen egyrészt a hivatalos elnevezések nem mindig ugyanazon sémát követik, másrészt pedig az egyes gyártók eltérő csíkszélességű megoldásai nem minden esetben különböznek egymástól. Ez utóbbi állítást azzal támasztják alá, hogy az Intel 10 nanométeres platformja többé-kevésbé egy szinten van az AMD által promotált 7 nanométeres riválissal, így az alacsonyabb szám önmagában még nem feltétlenül jelent nagy előrelépést.

Jól jelzi mindenesetre a jelenleg helyzetet, hogy az 5 és 3 nanométeres generáció közé egy 4 nanométeres változatot iktatnak majd be, amelynek előállítása nyilván szintén nem egyszerű feladat. Az AMD kapcsán annyit tudunk, hogy az érkezőben lévő Zen 3 chipek még 7 nanométeren maradnak, a jövő évre előrevetített Zen 4 viszont már az N5 szabványra épülne, itt tehát valóban sor kerülhet a technológiai váltásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dimo1111 #1
    Nem mindegy hány nanométer...ez már igy is "ördögtöl való...