Berta Sándor

Tiltólistára kerülhet a legnagyobb kínai chipgyártó is

Az Amerikai Egyesült Államok újabb kínai konszernt szemelt ki célpontnak.

Az USA és a Kína közötti kereskedelmi háború új fejezetéhez érkezhet azáltal, hogy Washington meg akarja bénítani a legnagyobb kínai chipgyártónak számító Semiconductor Manufacturing International Corporationt (SMIC). A Reuters információi alapján Donald Trump amerikai elnök kormánya jelenleg azt fontolgatja, hogy a céget felveszi egy feketelistára, amelynek a segítségével megakadályozná, hogy a Huawei és annak leányvállalatai számára tudjon készíteni chipeket. Amennyiben az elképzelést megvalósítják, akkor az amerikai társaságok nem szállíthatnak majd a Semiconductor Manufacturing International Corporation számára árucikkeket, ezáltal pedig csak idő kérdése, hogy az SMIC gyártása lelassuljon vagy megbénuljon. A Semiconductor Manufacturing International Corporation közleményben reagált az amerikai vádakra és közölte, hogy nem áll kapcsolatban a kínai fegyveres erőkkel.

A világon gyakorlatilag az összes gyártó bizonyos mértékig rá van utalva az olyan amerikai cégekre, mint az Applied Materials és a Lam Research, amelyek ugyan részben kiválthatók, de nem teljes mértékben. Csak nagyon kevés olyan piaci szereplő van, mint a Samsung Foundry, amely saját gyártási láncot épített ki, s így kizárólag az Európában és Japánban lévő partnercégek komponenseire épül.

Washington a tervezett exportkorlátozásokat azzal indokolta, hogy az SMIC kapcsolatban áll a kínai fegyveres erőkkel és azoknak mikroprocesszorokat gyárt. Tény, hogy a vállalat együtt dolgozik a kínai állami China Electronics Technology Group Corporation (CETC) társasággal és közvetett módon katonai projekteket is támogat, az egyik ügyfele pedig a Huawei, amelynek HiSilicon nevű leányvállalata 14 nanométeres gyártási eljárással készít középkategóriás System-on-Chipeket (SoC).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bdzsana #9
  "Például beszéljünk csak arról, hogy az USA, meg úgy általában a világ nagyobbik része hol is gyártat? Vagy ezt a kérdést boncolgassuk tovább és miért ott gyártatja a világ nagyobb része, ahol?"
  Kínában gyártott mert olcsó volt, de a trend az, hogy szervezik kifelé onnan egyrészt mert már nem olyan olcsó, másrészt a kínai politika miatt.

  "Én várom már azt, hogy kína bemutasson az USA-nak és azt mondja, hogy jó, akkor innentől egyik cégnek sem szállítanak ritkaföldfémeket, amik az USA-val gazdasági kapcsolatban állnak. Ezzel kb 1 hónap alatt haza tudnák vágni a fél bolygót, úgy, hogy a kis sárgák viszont vígan meglennének."
  A ritkaföldfémből sok van Kínának, de attól ez még csak a nevében ritka. A kitermelése, ami nem egyszerű. Egykor az USA volt a legnagyobb kitermelő, de a szabályozások kinyírták a kitermelőket. Viszont egyre több bánya kezd nyitni világszerte pont Kína monopóliuma miatt.

  "esetleg USA irányába egy jó kis export korlátozás is viccesen nézne ki."
  Neked lehet igen de nem biztos hogy a kínaiak röhögnének rajta.

 • zola2000 #8
  Az amerikai cégeknek akarja megtiltani hogy annak kínai chipgyártónak szállítsanak, amelyik a Huaweinek is szállít.

  Persze egy ideig komoly bajban vannak, de szép gyorsan mindenből lesz saját kínai, én nem félteném őket...
 • UUUU #7
  "felveszi egy feketelistára, amelynek a segítségével megakadályozná, hogy a Huawei és annak leányvállalatai számára tudjon készíteni chipeket. "

  Na alljon meg a menet, ez a lepes mar igen csak kiveri a biztositekot. Mi az hogy megtiltani egy kinai cegnek, hogy kinai cegnek gyartson ?
  Kitiltani egy ceget az USA teruleterol oke, belso dontes az orszagon belulre vonatkoztatva. Na de ez mi ?
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.09.10. 14:14:03
 • kvp #6
  A TSMC tajvani ceg. Tajvan, masneven a kinai koztarsasag az USA regi katonai szovetsegese a kommunistak elleni harcban. Delkorea (Samsung) a masik hasonlo szovetseges.

  A NATO es szovetsegesei eseten egyerteunek kellene lenni, hogy kinabol nincs semmilyen import. Olcso polo es zokni sem.
 • Fefy #5
  Na azért ez nem ilyen egyszerű.

  Például beszéljünk csak arról, hogy az USA, meg úgy általában a világ nagyobbik része hol is gyártat? Vagy ezt a kérdést boncolgassuk tovább és miért ott gyártatja a világ nagyobb része, ahol?

  Én várom már azt, hogy kína bemutasson az USA-nak és azt mondja, hogy jó, akkor innentől egyik cégnek sem szállítanak ritkaföldfémeket, amik az USA-val gazdasági kapcsolatban állnak. Ezzel kb 1 hónap alatt haza tudnák vágni a fél bolygót, úgy, hogy a kis sárgák viszont vígan meglennének.

  Szerk: esetleg USA irányába egy jó kis export korlátozás is viccesen nézne ki.

  Trump ezzel a kretén hozzáállásával el fogja érni azt, hogy a nem kínai segget nyalók globálisan megszívják.

  A popcorn mindenestre bekészítve.
  Utoljára szerkesztette: Fefy, 2020.09.10. 12:22:12
 • takysoft #4
  Tiltsák ki a TSMC-t, h ekkora szájuk van :D

  Ja, hogy ő gyárt az AMD-nek, az nVidia-nak, a Qualcomm-nak, és most már az Intel-nek is, mert saját maguk nem képesek rá olyan minőségben? És akkor megdöglik MINDEN?
  Háát.... ja...
 • Kryon #3
  Nem baj, mert a kínai piacról egy halom amerikai/nyugati cég ki van tiltva és a többit is erősen korlátozzák, miközben a kínai cégek eddig szabadon hozzáfértek a nyugati piacokhoz. Most lett elege ebből az aszimmetrikus helyzetből az amcsiknak és teljesen igazuk van. Vagy nyissa meg a piacát Kína, vagy takarodjanak az ők cégeik is a nyugati piacokról, mert az eddigi gyakorlat egyoldalúan Kínának kedvezett.
 • Akva #2
  "Tény, hogy a vállalat együtt dolgozik a kínai állami China Electronics Technology Group Corporation (CETC) társasággal és közvetett módon katonai projekteket is támogat"

  Persze a mocsok USA minden cége is támogatja az agreszív USA katonai projekteket, de az nem baj.
 • Jawarider #1
  Kovid 2.0 bekészítve