Berta Sándor

Vérnyomásmérésre is képes lesz a Samsung okosórája

A Galaxy Watch Active 2 új funkcióval bővül, azonban a szoftverét először be kell kalibrálni egy vérnyomásmérővel.

A Samsung engedélyt kapott a helyi élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztériumtól egy olyan alkalmazás használatára, amelynek segítségével a felhasználók megmérhetik a vérnyomásukat egy kézen viselt okosóra segítségével. A folyamat során fel kell venni az okosórát, majd háromszor meg kell mérni a vérnyomást a hagyományos eszközzel. Ezután a kapott adatokat meg kell adni a szoftvernek, és azok lesznek később az okosóra által használt referenciaértékek. A kalibrálást havonta egy alkalommal mindenképpen meg kell ismételni.

A vérnyomás mérésére az okosórák hátoldalán elhelyezett beépített pulzusmérőt kell alkalmazni és a kapott értékeket egy algoritmus képes megfelelően átalakítani. Fontos, hogy a mérés közben a felhasználók ne mozogjanak, ne igyanak alkoholt, illetve ne dohányozzanak. A Samsung Galaxy Watch Active 2 esetében a harmadik negyedévtől lesz elérhető az új funkció, amelyet egyébként a dél-koreai vállalat összes új okosórája támogatni fog, de a régebbi modellek nem. Emellett mindenképpen szükség lesz egy olyan okostelefonra, amelyen legalább az Android 7.0 fut.

Tavaly júliusban vált ismertté, hogy a Samsung Galaxy Watch Active 2-t a gyártó el fogja látni EKG funkcióval is. Az eszköz képes lesz felismerni, ha a viselője elesik és nem mozdul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gombabácsi #3
  szerintem azért nem ilyen egyszerű, hogy pulzus értékeket feleltet meg vérnyomásnak. pulzusnak se csak az az adatja van hogy x frekvencia, hanem... na mindegy :)
 • Mutans Zombi #2
  A Samsung vérnyomásmérői önmagukban sem csúcskategória és szerintem okosórába szerelve sem lesz jobb. Eleve a csuklón mérés, egy nem túl szerencsés opció; ez inkább arra jó, hogy "nézd kocogás előtt és után, de gyógyszered ne ez alapján szedd"-féle vérnyomás- és pulzusmérés.
  Persze, aki ilyet vásárol, az bizonyára nem az okosórájának tanácsára igyekszik a háziorvosához (jobb esetben).

  Arról az apróságról nem is beszélve - bár kétségtelen, most nem ugrik milyen márkákat / típusokat vizsgáltak -, hogy pár okosóra a wc-papír gurigán is csodásan mérte a pulzust és a vérnyomást.
 • kvp #1
  Ez tokeletesen mukodik ha adott pulzushoz mindig adott vernyomas tarozik es az ora viseloje teljesen egeszseges. Ellenben teljesen hibas erteket mond, ha a pulzus-vernyomas arany elter a 3 referenciameres idejen tapasztalttol, ami tipikus betegseg vagy barmilyen problemas allapot eseten. Ez gyakorlatilag parasztvakitas, mint a szenzor nelkuli homero.