Berta Sándor

Felejtés joga - Belgiumban megbüntették a Google-t

A keresőcég nem tett eleget egy európai uniós bírósági ítéletnek.

A belgiumi adatvédelmi hivatal (Autorité de protection des données - APD) bejelentette, hogy 600 000 eurós pénzbüntetést szabott ki az óriáscégre. Hielke Hijmans, az APD vezetője hangsúlyozta, hogy nem csupán a személyes adatok védelmével kapcsolatban született "történelmi" döntés, hanem azért is, mert kiderült: igenis létezik átfogó és hatékony védelem a nagy nemzetközi csoportokkal szemben.

A hivatal egy közéleti személyiség megkeresése után folytatta le a vizsgálatát, mivel a Google belgiumi leányvállalata megtagadta az illető hírnevének ártó elavult cikkek eltávolítását a keresési eredmények közül. Az anyagok egyrészt egy lehetséges "politikai vádról" szóltak, amelyet a közéleti személyiség visszautasított. Másrészt a hivatkozások olyan vitatott tartalmakra mutattak, amelyek egy korábbi, évekkel ezelőtt alaptalannak bizonyult zaklatási váddal voltak összefüggésben.

Az APD szerint utóbbi esetben a Google súlyos hibát vétett, mivel a keresési találatok megtartása komoly hatással volt az érintett személy életére, ráadásul megsértette az úgynevezett "felejtés jogát". Az utóbbi lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok ellenőrizhessék a személyes adataik kezelését, azaz például egy róluk szóló újságcikket ne dobjon ki a nevükre keresve a Google, ha ők azt kérik. Az Európai Unió Bírósága 2014-ben mondta ki, hogy az amerikai társaság a felhasználók kérésére köteles törölni a róluk szóló találatokat.

Érdekesség, hogy márciusban a helyi legfelső közigazgatási bíróságként működő Francia Államtanács (Conseil d'État) ítéletet hozott a francia adatvédelmi hivatal (Commission nationale de l'informatique et des libertés - CNIL) és a Google közötti vitában, s kiderült, hogy a vállalatnak nem kell átutalnia a korábban rá kiszabott 100 000 eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #3
    Nézd a Buvár online lapok így is azt írnak bárkiről amit akarnak és google meg fb nélkül is elterjedne a hír bárkiről főleg akkor ha az negativ értelemeben tüntet fel valakit. A rossz hír a pletyka terjed mint a futótűz. Hiába is oltják el még is őrökké meg marad az emléke. És a nyoma is sokáig érzékelhető lesz még. Az ember feltalálja magát ha rossz híreket kell terjeszteni. :-) A jó már rég nem érdekel senkit se az már unalmassá vált.
  • fotolit #2
    Na jó, de ha rólad alaptalanul azt írnák bulvár online lapok, hogy pedofil vagy, gondolom Te sem szeretnéd ezt az infót életed végéig hírportálokon látni. Másrészt meg köztudott, hogy a google sem pártatlan, szándékosan kevesebb Trump cikket "talált meg" az előző választások alkalmával. Szóval megérdemelnek azért egy kis dorgálást. A Facebookkal együtt.
  • csigafi #1
    Sajnos pont az ilyen megszorító intézkedések miatt egyre gagyibb a google keresési eredménye. Nagyon sokszor pont azt nem találja meg amit keress az ember. Ha ez így folytatódik akkor a jövőben csak a reklámokat fogja hozni eredménynek. Régebben sokkal jobb volt a találati eredmény.