Berta Sándor

Megtévesztette a felhasz­nálókat a Google?

Egy amerikai szövetségi állam ügyésze ezzel vádolja a webes konszernt.

Mark Broich, Arizona főállamügyésze keresetet adott be a Google ellen és a dokumentumban azt írta, hogy az óriáscég megtévesztette a felhasználókat akkor, amikor az okostelefonjaik helyzetével kapcsolatos adatokat gyűjtötte. Broich közölte, hogy az álláspontja alapján a társaság ezzel a gyakorlatával hamis biztonságérzetet keltett az emberekben, hiszen annak ellenére is folytatta a helyzetmeghatározó információk gyűjtését, ha valaki a kapcsolódó funkciót kikapcsolta. A vállalat az adatokat arra használta fel, hogy célzott reklámokat küldjön az érintetteknek. Mindez ráadásul gyakran a felhasználók tudta vagy beleegyezése nélkül történt.

Az államügyész a Twitteren nyilvánosságra hozott bejegyzésében azt írta, hogy a beadványt a Google csaló és tisztességtelen hozzáállása miatt nyújtották be. A jogsértő gyakorlat miatt Arizona állam meg nem nevezett összegű kártérítést követelt a konszerntől. Az esetről a The Washington Post számolt be.

Jose Castaneda, a Google szóvivője úgy reagált a hírre, hogy az államügyész és a neki dolgozók minden bizonnyal tévesen értelmezték a szolgáltatásaikat. Az elmúlt időszakban többek között adatvédelmi funkciókat építettek be a termékeikbe és lehetővé tették a helyzetmeghatározáshoz szükséges adatok ellenőrzését. A Google-fiókban beállítható a webes és alkalmazástevékenységek szüneteltetése, s ezután már nem valósítható meg a keresési eredmények és a szolgáltatások személyre szabása sem. Ehhez azonban egy felhasználónak először meg kell találnia a beállítási lehetőséget, az Androidban lévő menü viszont ebből a szempontból nem egyértelmű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #7
  Az a különbség, hogy az Egyesült Államokban az amerikai államügyész beperli a Googlet, míg Kínában nemhogy semmit nem csinál a helyi ügyész, hanem maga az állam utasítja a Huaweit arra (törvényileg), hogy kémkedjen.
 • mumoka 2012 #6
  az a gond nincs rendes büntetés ezekre sajnos.
 • intl #5
  es akkor mi van?
 • mumoka 2012 #4
  sajnos náluk sem működik a 3 csapás törvénye ott ahol vastag a buksza.
 • Sydra #3
  "Megtévesztette a felhasz­nálókat a Google?"
  Az összes platformja tele van nyilvánvaló csalásokkal.
 • wraithLord #2
  "Megtévesztette a felhasz­nálókat a Google?"
  Dehogy, soha, még a feltételezés is sértő. A világtörténelemben nyugaton még soha senki nem élt vissza a hatalmával vagy a megszerzett tudásával (itt töménytelen mennyiségű, felbecsülhetetlen jelentőségű/értékű adattal). Ilyet csakis a kínaiak* csinálnak.

  *Ja, meg a zoroszok.
 • mumoka 2012 #1
  OOo igen Amerika nem kémkedik csak a Huawei xd remélem valami jó húsba vágó dolgot kitalál kina Amerika számára.