Berta Sándor

Nem teljesítik a hongkongi adatki­kéréseket az IT-óriások

Az amerikai cégek egyelőre nem akarnak ilyen jellegű kéréseket feldolgozni, úgy tekintik azokat, mintha Kína kérte volna. A kínaiak idegesek. Kínában július elsejétől lépett hatályba az új nemzetbiztonsági törvény. A jogszabály széles körű lehetőségeket ad a helyi hatóságoknak arra, hogy még hatékonyabban lépjenek fel az ellenzéki aktivisták és szervezetek ellen. A The Washington Post, a The Wall Street Journal és a The Verge arról írtak, hogy a törvény bevezetésére reagálva számos internetes óriáscég, köztük a Facebook, a Google és a Twitter bejelentette, hogy egyelőre nem dolgozzák fel a hongkongi felhasználói adatokkal kapcsolatos kéréseket. A Facebook közölte azt is, hogy az Instagram és a WhatsApp sem fognak együttműködni sem a kínai, sem a hongkongi igazságügyi szervekkel.

A közösségi oldalak általában továbbítják az állami hatóságoknak az internetezők személyes információit. Erre általában akkor kerül sor, ha az illető ellen büntetőeljárás van folyamatban. Ugyanakkor a társaságok minden egyes kérést külön megvizsgálnak. Hongkongban eddig véleményszabadság volt és az internethozzáféréseket sem cenzúrázták vagy korlátozták, a Facebook és a Twitter is szabadon hozzáférhető volt, ezáltal pedig a város komoly szálkának számított a kínai kormány szemében. Az új törvény elfogadása és hatályba lépése után a helyi hatóságok azonnal töröltek számos közösségi profilt. De az előírások értelmében életfogytiglanig tartó börtönbüntetéssel sújtható a felforgató tevékenység és a terrorizmus, illetve minden olyan tett, amelyet a kínai hatóságok ezekbe a kategóriákba sorolnak be.

A Google és számos más internetes vállalat azt jelezte, hogy emberi jogi szakértőkkel megvizsgáltatják a jogszabályt, mielőtt bármilyen döntést hoznának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)