Berta Sándor

A felhasználók akarata ellenére gyűjtött adatokat a Google

Számos internetező közös beadványban fordult egy amerikai szövetségi kerületi bírósághoz.

A beadott kereset alapján a Google engedély nélkül gyűjtötte a felhasználók különböző adatait többek között az internetezési szokásaikról, amelyekből következtetni lehetett a barátaikra, a hobbijaikra, a kedvenc ételeikre és a vásárlási szokásaikra, de akár a legintimebb és legkínosabb dolgaikra is vagy megtudhatta, hogy mikre kerestek rá a világhálón, s ezért később személyre szabott ajánlatokat tudott kínálni az érintetteknek. A felperesek legalább ötmilliárd dolláros kártérítést követelnek a cégtől, ez azt jelenti, hogy minden egyes személynek 5000 dollár jutna.

Az óriáscéget többek között a magánszféra-beállítások figyelmen kívül hagyásával, az emberek megtévesztésével, a szövetségi lehallgatási törvény és a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésével vádolják, s azt vetik a szemére, hogy a Google Analytics, a Google Ad Manager és más alkalmazások, továbbá honlapok beágyazott kiegészítők és okostelefonos adatok segítségével gyűjtött információkat egyes internetezőkről annak ellenére, hogy a privát böngészési üzemmódot használták.

A felhasználók a keresetükben azt írták, hogy a Google nem vehetne részt egy amerikai állampolgár számítógépét vagy telefonját érintő adatgyűjtésekben. A beadvány mindazok nevében született meg, akik 2016. június 1. óta privát böngészési üzemmódban szörföltek a világhálón és akiknek adataihoz ennek ellenére hozzáfért a Google. Jose Castaneda, a Google szóvivője hangsúlyozta, hogy energikusan fognak fellépni a felvetésekkel szemben és kiemelte, hogy minden egyes alkalommal világosan közlik az emberekkel, hogy amikor a Chrome böngészőben a privát böngészési üzemmódot bekapcsolják, akkor valószínűleg a honlapok információkat gyűjtenek az internetezésükről.

Néhány nappal ezelőtt Mark Broich, Arizona főállamügyésze adott be keresetet a Google ellen és a dokumentumban azt írta, hogy a társaság megtévesztette a felhasználókat akkor, amikor az okostelefonjaik helyzetével kapcsolatos adatokat gyűjtötte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #13
    Tudtam!!!!
    Ezt sikerult kiokoskodnod, 1,5 nap alatt, mint apple fan? Mondjuk ezt mar megszokhattuk toled, ha az Applerol van szo. Ott az eredeti tartalom eleresi linkje. Az angolul nem tudok reszere linkeltem be az elso talalatot, kereshetsz masikat is ha nem tetszik az index neked. Gondolom a guardian es hasonlo portalok is hazudnak. De nem ez a lenyeg, hanem az, hogy az Apple lehallgatta a beszelgeteseket kulso dolgozokkal es elhallgatta, majd mintha nem tortent volna semmi, par mea culpaval elinteztek. Amugy meg kismillio kulfoldi site cikkezett errol. Kar erolkodnod es vedened a munder becsuletet. Az Apple nem kivetel az effele piszkoskodasoktol. Raadasul ez csak az amirol tudunk es kiszivargott, mennyi ilyen lehet meg amirol nem tudnak az emberek es a cegek stikaban csinaljak, koztuk az Apple is, hiaba is probalod tagadni, meg felrebeszelni, aki itt felre akar barkit is vezetni meg hulyenek nezni, az te magad vagy. Az elvakultsag ide vezet, ami az egyik emberi butasag. Mindegy meg szep lehetsz. :))))


    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.09. 06:13:16
  • M2 #12
    Az index legyen az utolsó hírportál aminek hiszel! Az se igaz, amit kérdeznek.
    A linkelt cikk is tele van szándékos ferdítésekkel és hazugságokkal, ezektől nem okos leszel, hanem egy megvezetett hülye.
  • UUUU #11
    Nem hát. :P
    https://index.hu/techtud/2019/08/30/apple_siri_lehallgatas_adatvedelem_botrany/
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.07. 07:29:34
  • M2 #10
    "hallgattak le a Siri -s beszelgeteseket "

    Senki nem hallgatott le Siri beszélgetéseket.
  • UUUU #9
    Mert jobb ? Ja nem, csak veletlenul hallgattak le a Siri -s beszelgeteseket es csak veletlenul kertek emiatt hivatalosan is elnezest. :))
    Az osszes ilyen ceg kozel sem szent ilyen szempontbol, Beszelhetunk itt a Microsoftrol, Applerol, Googlerol, kormanyzatokrol es sorolhatnam, az osszes gyujti az adatokat, es a hulyebb felhasznalokat meg vezetik is a felho alapu szolgaltatas fele. Tarold a jelszavaidat, adataidat stb a felhoben, es jonnek a biztonsaggal :PPP Kozben CIA fedoszervezetektol kezdve mindenfele adatokat gyujto cegekkel van tele a net, akik ezeket ellenorzik, vagy eppen ebbol profitalnak.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.06. 14:14:17
  • M2 #8
    Szerencsére az Android is egyre jobban halad az iOS féle irányba, folyamatosan javul a helyzet. De ott minimum két nagy adatgyűjtő mindig lesz a láncban: a Google és a (gyakran kínai) gyártó.
  • M2 #7
    Amit linkeltél cikket, az arról szól, hogy az Apple App Store-ban találtak 80 olyan appot, ami szerintük az indokoltnál több adatot gyűjtött.

    Ez nem az iOS sara, ráadásul az Apple rendszere megköveteli, hogy minden app első indulásakor tájékoztassa a felhasználót az adatgyűjtésről.
    De az appok használata során is külön engedélyeket kell adni az egyes műveletekre (például fotókhoz hozzáférés), arra pedig nem is adható engedély, hogy az app saját fájlrendszerén kívül kutakodhasson.
    Itt is fontos, hogy nem az elején egy csomagban kell elfogadni mindent, hanem külön-külön választhatunk engedélyezési szinteket. Nálam például a facebook semmihez nem fér hozzá.

    "csak nyílt forráskódú elemeket tartalmazó Android ROM ingyenes"

    Ezeket is emberek rakják össze, akik közt lehetnek olyanok, akik adatokkal szeretnének pénzt keresni. Naív elképzelés abban hinni, hogy ez nincs így.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    IOS már hogyne lenne jobb, ott nem rendszerszintű az adatgyűjtés, csak a telepített alkalmazások nagy százalékánál van probléma, de nem mindegyiknél és az alkalmazások is csak az adott alkalmazáson belüli aktivitáshoz férnek hozzá, nem úgy mint Androidon, hogy szinte mindenhez, ha kérnek telepítéskor egy fájlelérés jogosultságot.
  • zola2000 #5
    Az igazi probléma az, hogy még arra sem lehet adni, mert a Windows nemhogy nem ingyenes OS, de még nem is olcsó, mégis olyan dolgokat lehet róla olvasni mint telemetria és reklámok a start menüben. Az ios sem jobb
    https://www.forbes.com/sites/daveywinder/2019/06/02/your-iphone-is-spying-on-you-heres-how-to-stop-it/#9f6014612ddc

    Esetleg egy asztali linux vagy egy csak nyílt forráskódú elemeket tartalmazó Android ROM ingyenes és nem kémkedik, de az úgy kényelmetlen, és telefon esetén a frissítés sincs (ezt miért nem lehet úgy megoldani mint egy PCs OSt? )
  • M2 #4
    Nahát! Egy adatokkal kereskedő cég "ingyen" adja az operációs rendszerét, ebben biztosan nincs semmi átverés! A naivitás csúcsa, aki Androidos telefont vesz és azt hiszi, hogy nem figyelik meg és gyűjtik minimum fél tucatnyi szervezetnél az adatait!