Berta Sándor

Szabadon elérhető volt egy közösségi alkalmazás adatbázisa

A programot használók információi teljesen védtelenek voltak az illetéktelen hozzáférésekkel szemben.

A MediaLab által fejlesztett Whisper nevű közösségi szoftver éveken át gyűjtötte a felhasználói adatokat egy szabadon hozzáférhető adatbázisban. Mindez már önmagában is problémás, úgy meg különösen, hogy az alkalmazás lehetővé teszi az emberek számára a titkaik névtelen megosztását másokkal. Az érintett rendszerben elérhető az érintett személyek kora, neme, lakcíme, felhasználói neve, ezáltal nagyon könnyen beazonosíthatóvá válik egy-egy bizalmas vallomást közlő internetező.

A Whisper elsősorban a fiatalok körében népszerű. Gyakori, hogy a szoftver segítségével különböző csoportok tagjai osztják meg egymással a titkaikat bizonyos érzékeny témákban. A The Washington Post az anyagában kiemelte, hogy az adatbázisban lehetséges valakit megtalálni annak a helynek az alapján, ahol az illető az utolsó bejegyzését nyilvánosságra hozta, ezáltal pedig könnyedén megállapítható az is, hogy például diákok melyik iskolába járnak. A tengerentúli újság 1,3 millió találatot regisztrált akkor, amikor a program 15 éves felhasználóira keresett rá.

A The Washington Post cikke miatt az amerikai hatóságok is felfigyeltek a Whisperre és annak adatbázisára, mire a MediaLab bezárta a rendszert. Nem ez volt az első eset, amikor a cég és annak alkalmazása adatvédelmi szempontból elbukott. A The Guardian már 2014-ben megállapította, hogy a szoftver - a felhasználók tiltása ellenére - feljegyezte az egyes személyek tartózkodási helyét és az így megszerzett információkat megosztotta az amerikai védelmi minisztériummal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!