Gyurkity Péter

30-szor jobb az AMD chipek energiahatékonysága

Összejött a 2014-ben megfogalmazott cél, ez jobb teljesítményt és nagy megtakarítást jelent.

A vállalat büszkén jelentette be, hogy sikerült megvalósítani az évekkel korábban kijelölt célkitűzést, így a ma megjelenő mobilchipek éppen 30-szor haladják meg az akkor elérhető változatok szintjét, legalábbis ezen a téren. Ez szerintük a felhasználók és a nagyvállalatok számára is komoly előnyöket jelent, utóbbiak számára ráadásul komoly összegekben mérhető a megtakarítás.

Az AMD eredetileg még 6 évvel ezelőtt tűzte ki célul a hatalmas javulást az energiahatékonyság terén, legalábbis ami a noteszgépekbe és laptopokba szánt chipeket illeti. Ezzel viszonylag nagy kockázatot vállaltak, hiszen a Moore-törvény által megjósolt fejlődési pályához képest is radikálisabb előrelépést szerettek volna megvalósítani, a most közzétett hivatalos bejelentés szerint viszont mindez összejött, így 6 év alatt a tervezett 25-szörös javulás helyett már 30-szoros az eltérés, természetesen pozitív irányban. Példaként a Ryzen 7 4800H típust hozzák fel, amely éppen 31,7-szeresen haladja meg a 2014-es bázisszintet, már ami az energiahatékonyságot illeti. Ezt a mérnöki gárda nagy erőfeszítésével sikerült elérni, ami a játékokra szánt, minden korábbinál erősebb ultravékony laptopok piacra dobását eredményezte.

Az energiahatékonyság nyilván egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb teljesítményért nem kell arányosan nagyobb fogyasztással fizetnünk, amivel az üzemidőt is kitolhatjuk, miközben a zöld szempontokat is szem előtt tartjuk. Kiemelik, hogy az egy adott feladathoz szükséges számítási időt ugyanezen periódus alatt sikerült 80 százalékkal visszaszorítani, a fogyasztás terén pedig akár 84 százalékos csökkenést értek el, ami legalább ilyen fontos. Kiemelik, hogy amennyiben egy nagyvállalat 50 ezer AMD-laptopot cserélt le a 2014-es modellekről az idei változatokra, ez 3 év alatt 1,4 millió kilowattóra megtakarítást jelent, amivel 971 tonnával kevesebb szén jut a légkörbe (ez utóbbi nagyjából 16 ezer, 10 éven keresztül felnevelt fának felel meg).

Ez utóbbi nyilván fontos szempont azon vállalatok számára, amelyek komoly követelményeket támasztanak saját magukkal szemben, a minél „zöldebbé” válás terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Nem becsles, mert Intel szandekosan kovette 2010~ ig, azota ervenytelen es tarthatatlan.
  • And37 #4
    A jogász veled ért egyet: "Gordon Moore még nem nevezte törvénynek megfigyelését. A jelenséget először Carver Mead, a Caltech professzora, a VLSI technológia egyik úttörője hívta törvénynek." (wikipédia)
    Utoljára szerkesztette: And37, 2020.06.29. 12:46:44
  • nlght #3
    Moore-törvény? Ezen mindig forgatom a szemem.
    Inkább Moore mondás/becslés/f*szság. Ha tövény lenne akkor kicsit másképp nézne ki az IT manapság.
    Én is tudok mondani okosságokat, amik hellyel-közzel valósak. Mégsem nevezem a törvényeimnek.
  • And37 #2
    Mármint az AMD állításait vitatod, vagy hibásan fordított a cikkíró, vagy csak az "5x gyorsabb, 16%-os fogyasztás mellett" állítást övező marketing bullshit verte ki a biztosítékot? :)
  • ugh #1
    Ertem en, hogy jol fizet az ilyen cikkekert az amd, de azert ekkora baromsagot irni basszatok meg nem, gyenge.


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.06.28. 23:26:33