Gyurkity Péter

Félmilliárd GPU-nál tart az AMD

A piaci részesedés azonban leginkább attól függ, hogy milyen termékeket vetünk össze.

Kifejezetten érdekes anyag bukkant fel az interneten a napokban, amelyben a szakértők az AMD elmúlt 7 évének legfőbb eredményeit, a gyártó legfontosabb mutatóit sorolják fel számunkra. Ebből megtudjuk, hogy a cég igencsak jól szerepelt, a piaci erőviszonyok összehasonlítása azonban jóval komplexebb kérdés, hiszen itt mások sokkal egyszerűbb termékekkel vezetik a mezőnyt.

A John Peddie Research munkatársai által készített dokumentumban kiemelik, hogy az elmúlt 7 évben több mint félmilliárd Radeon chipet szállított le az AMD, ami nemcsak a konzolok és a diszkrét (különálló) grafikus kártyák terén elért sikernek, hanem a Ryzen (és az előző generációs) APU-k növekvő népszerűségének is köszönhető. Ami a részletes lebontást illeti, itt kiderül, hogy a különálló grafikus kártyák tették ki az eladások legnagyobb hányadát, egészen pontosan azok 36 százalékát, ezt követte az APU-k 35 százalékos részesedése, miközben a konzolok a szállítások 29 százalékát jelentették. Nem túl meglepő részlet, hogy a noteszgépekbe szánt APU-kból kétszer annyit fogyott, mint az asztali gépekben alkalmazott társaikból, előbbi területen ugyanis jóval nagyobb igény mutatkozik az integrált grafikus vezérlők iránt.


A piaci erőviszonyok kapcsán mindenképpen fontos leszögezni, hogy szinte minden az általunk alkalmazott szempontoktól függ, eszerint alakul ugyanis át (sokszor radikális módon) a legnagyobb gyártók sorrendje. Amennyiben a kifejezetten játékokra (is) használt grafikus chipeket vesszük alapul, itt az Intel vezeti a mezőnyt, az ő 62 százalékos befolyásukat azonban tovább árnyalja a tény, hogy eddig kizárólag integrált fejlesztésekkel voltak jelen ezen a piacon, vagyis a komoly teljesítményt nyújtó riválisokat az AMD és az nVidia dobta piacra, előbbi 22, utóbbi pedig 16 százalékos részesedéssel. Amennyiben már a mobil szegmens szereplőit is ide soroljuk, az Apple és az ARM messze megelőzi a fenti gyártókat, viszont az ő fejlesztéseiket nem igazán lehet egy kalap alá venni, hiszen egészen más követelményeknek kell megfelelniük.

Az AMD mindenesetre tovább nyomul előre, itt a PlayStation 5 és az Xbox Series X kontraktusának elnyerésével valóban megcélozhatják az 1 milliárdos mérföldkövet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!