Gyurkity Péter

Nem csúsznak az AMD Zen 3 chipjei

A cég szeretné megtartani előnyét, ezért nem fogják elhalasztani a debütálást.

Az utóbbi néhány hétben több külsős forrás is arról számolt be, hogy az AMD várhatóan elcsúsztatja a Zen 3 architektúrára épülő Ryzen 4000 chipek piacra dobását, mivel itt nincs igazán szükségük a gyors debütálásra, a túlságosan agresszív stratégia pedig még vissza is üthet. A cég ezt most cáfolta, miközben további típusokról rántották le a leplet.

A napokban megjelent beszámolók szerint a gyártó hivatalosan is tagadta a csúsztatás tényét, szerintük ez fel sem merült, így a Zen 3 még az idei évben megjelenik a piacon. Itt a kép kissé összetett, hiszen a Ryzen 4000 név alatt két architektúra szereplői is elérhetők lesznek a piacon, ám míg a Zen 2 családba tartozó chipek integrált grafikus vezérlővel, a középkategóriás és belépő szintű asztali gépekben jelennek majd meg, addig a Zen 3 architektúrára épülő utódok már a javított 7 nanométeres gyártástechnológiára támaszkodnak, integrált GPU nélkül. Az év végén tehát ez utóbbiak futnak majd be, ezzel pedig az AMD továbbra is megőrizheti a teljesítmény terén élvezett előnyét, amire az Intelnek mindenképpen komoly dobással kellene majd reagálnia.

A cég eközben saját hivatalos oldalán ismertette az új Ryzen 3000XT asztali chipek részleteit, amelyek szintén a teljesítmény kihegyezésének céljával bukkannak fel a piacon, ám még a jelenlegi, harmadik generáció tagjaiként. Egyes külső források ezalatt a fent említett, még a Zen 2 architektúra részeként, szintén 7 nanométeres csíkszélességen előállított Ryzen 4000-es sorozatú példányok részleteit ismertetik, mégpedig benchmark-eredményeken keresztül, így nagyjából képet alkothatunk azok fontosabb adatairól. Ezek valamikor a nyár folyamán, esetleg már júliusban megjelenhetnek a piacon, a jelek szerint 4, 6 és 8 maggal.

Az Intel fejlesztései kapcsán a cég egyik munkatársa villantott fel néhány részletet a Tiger Lake chipek grafikus erejéről, egy olyan laptop bemutatásával, amelyen még nem minden szoftveres meghajtó nyerte el végleges formáját. Tekintettel arra, hogy az integrált Xe GPU 30-32 fps-t produkált a Battlefield V futtatása közben, ez mindenképpen jelzi a fejlesztés komoly erejét. Ezek a chipek szintén a nyár folyamán jelennek majd meg, elsősorban noteszgépekben, még 10 nanométeren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #5
    ja a hülye marketingesek. Mi értelme volt a ZEN 2 alapú mobil procikat 4000-es típusszámmal ellátni????? Totális káosz, ha majd megjelennek a ZEN 3 procik szintén 4000-es típusszámokkal.....
  • KisKZ #4
    Most mit irtál ide a Ryzen kategóriákról?
    :)
    Mert igy ez jelenleg csak egy halom szó és bötű.
  • ninet99 #3
    @voljin huuu honnan is egyertelmu hogy intel hanyadik generacio ? masreszt siman van olyan i7-es amit ver egy i3.
    Amd-nel vilagosabb, az hogy nem vetted a faradtsagot megismerni a te dolgod.
    Ryzen ABCD E
    A - generacio 1-4
    B - teljesitmeny 1-9
    C,D - azon belul teljesitmeny
    E - mobil, vagy integralt gpu vagy novelt teljesitmenyu stb
  • Inquisitor #2
    Ez történetesen csak az integrált GPU-s verziókra igaz, hiszen azok mind eggyel korábbi verzióra épűlnek. Oké, van még egy kivétel a RyZen 1000 sorozatnak eladott KF széria, ami ugye már Zen+ magos. Többinél eléggé értelemszerű a számozás, nem?
  • VolJin #1
    Az AMD-vel egy gond van. Nem ismert a termékcsalád felosztása.
    Az Intelnél elég egyértelmú, hogy Core i-3/5/7/9, és hogy hányadik generáció.
    Az AMD-nél nem igazodik el, hogy melyik milyen kategóriába tartozik.