Skubi

Fab 35, az új AMD gyár

[CNET] Az AMD (Advanced Micro Devices) 2004-re egy újabb gyár építését tervezi. A költségek csökkentése érdekében egy másik chipgyártóval közösen osztozna a területen.

A Sunnyvale-i központú AMD lerakta a Fab35 névre hallgató új gyárának alapjait, ahol Athlon processzorokat kíván majd készíteni, mondta John Greenagle, a cég szóvivője. A már működő austini, texasi és drezdai gyáraival ellentétben, az új üzem már 300 milliméteres waferokat (szillícium táblákat) fog használni, szemben a hagyományos 200 milliméteressel. A ma már mindennaposnak mondható 300 milliméteres wafer használatával, nem csak több chip gyártására nyílik lehetőség, hanem egyben a költségek is csökkennek. A nagy rivális Intel, 2002 közepére tervezi az újtechnológiára felkészített gyáregységének megnyitását.

A gyárak számának növelése kihat a fejlesztések felgyorsulására is, hiszen új üzemek beiktatásával egyeseket az aktuális igények kielégítésére, míg másokat az előállítási technológiák finomítására használhatnak. Gondoljunk csak arra, hogy 1999 októberéig az AMD-nek csak egyetlen gyára volt. Az akkori helyzete számos hibalehetőség forrása is volt, mivel nem voltak meg a megfelelő feltételei termékeinek kiadás előtti teszteléséhez. A gyárépítéssel a cégek azonban óriási kockázatot is vállalnak, hiszen egy említett 300 milliméteres technológiát használó gyár felépítése körülbelül 4 milliárd dollárba kerül. Az AMD tudatában van ennek, ezért is keresi "bérlőtársát".

"Tudjuk, hogy a gyár teljes kapacitása több, mint amit ki tudnánk használni, és több, mint amit fizetni tudnánk.", mondja Greenagle. Két évvel ezelőtt a drezdai gyár építésénél merült fel a gyármegosztás ötlete, ekkor a Motorola-val szövetkezett az AMD. Greenagle az Fujitsut tartja lehetséges partnernek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!