Berta Sándor

2019 végére érkezhetnek az 5G-t támogató számítógépek

Az Intel az idén folytatni akarja a technológiával kapcsolatos teszteket, hogy jövőre megjelenhessenek a kereskedelmi forgalomban az első termékek.

Az Intel bejelentette, hogy az első 5G-kompatibilis számítógépek 2019 karácsonyától lesznek elérhetők. A társaság együttműködik a három legnagyobb PC-gyártóval (Dell, Hewlett-Packard, Lenovo) és a Microsofttal azért, hogy létrehozzon egy referenciaplatformot. Egy 5G-kompatibilis készülékhez egy processzorra és egy XMM-8000 sorozatú 5G-modemre lesz szükség. A gyártó ugyanakkor ennél több technikai részletet egyelőre nem akart elárulni.

Az Intel jelezte azt is, hogy már az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson bemutatja majd egy 2 az 1-ben PC prototípusát, amely képes lesz csatlakozni az 5G-hálózatokhoz. Az első termékekben még alighanem külön 5G-chipek lesznek a processzorok mellett, de később már olyan rendszerchipek lesznek a különböző modellekben, amelyekbe integrálják az 5G-modult.

A tavaly novemberben bemutatott és Gold Ridge kódnevű XMM 8060 támogatja az 5G New Radio (5G NR) szabványt, illetve annak két változatát: a Non-Standalone (NSA) és a Standalone (SA) 5G-t. Az NSA 5G már 2019-től lehetővé fogja tenni a teszteket. Az XMM 8060 több üzemmód-támogatása ráadásul lehetővé teszi majd a 2G, a 3G és a 4G technológiák használatát is. Az Intel XMM 8060 modemet várhatóan az év közepétől fogja gyártani a társaság és 2019-től kerülhet a különböző termékekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Az 5G-nél nem a sávszélesség, hanem a ping lesz nagyon jó, legalábbis egyes szolgáltatások számára (önvezető autók, robotműtők, távolról vezérelt munkagépek stb.)
  • grebber #1
    Az azért mekkora atomkemény hogy lassan az "éteren" keresztül gyorsabb net lesz a mobilokon mint amit a szolgáltatok nyomnak kábelen...durva...