Gyurkity Péter

Nem kap több halasztást a Huawei

Az USA pedig saját szövetségeseinek megbüntetését is fontolgatja.

A Huawei elleni amerikai lépések hónapok óta lázban tartják az okostelefonok területét figyelemmel követőket, bár ez az USA és Kína közötti játszma csak egy kisebb részét jelenti, itt pedig a közeljövőben további fejleményekre számíthatunk. Az amerikai fél jelezte, hogy nem feltétlenül döntenek majd további halasztások mellett, miközben saját szövetségeseik pellengérre állítását is erősen fontolgatják.

A kínai gyártó nemrég rántotta le a leplet új párosáról, amely a szankciók miatt a Google saját alkalmazásai nélkül mutatkozott be. Egyesek, így például az ARM, ugyan egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szankciókat, a gyártó azonban nem kerülheti meg azokat, így egyelőre kénytelenek az amerikaiak által nyújtott 90 napos halasztásra (pontosabban ideiglenes mentességre) támaszkodni, amelyből eddig kettőről döntöttek a tengerentúlon, a jelenleg hatályban lévő engedélyek (amelyeket eddig összesen mintegy 130 amerikai beszállító kért és kapott meg) azonban novemberben lejárnak, a további halasztás pedig erősen kétséges. Hírügynökségi jelentés szerint az amerikai külügy már figyelmeztetett arra, hogy az ideiglenes engedélyek nem tartanak örökké, ez azonban csak a további ellenlépések egy szegletét képezné.

Az amerikai kormányzat ugyanis eközben komolyan gondolkodik azon, hogy a Huawei együttműködését lehetségesnek tartó, a céget netán stratégiai partnerként számon tartó saját szövetségeseit is megbünteti. Több európai ország mellett hazánk is érintett ebben, hiszen a magyar kormány éppen ilyen partnerként számít a Huawei közreműködésére, többek között az 5G-hálózatok kiépítése terén, az amerikaiak szerint ez azonban rendkívül veszélyes, mert a kínai vezetés arra kényszerítheti az ottani cégeket, hogy bizalmas információkat továbbítsanak feléjük (ez pedig nagy valószínűséggel azt eredményezi, hogy a Huawei és más cégek megoldásai kiskapukkal érkeznek, amit persze az érintettek határozottan tagadnak). Az EU október elején közli majd, hogy mennyiben tartja veszélyesnek az új megoldások leszállítóit, ez idővel azt eredményezheti, hogy egyes szereplőket kitiltanak erről a piacról.

Jelen pillanatban még nem tudni, hogy a fenti két kérdésben miként dönt az amerikai fél, ez nyilván attól függ, hogy a kereskedelmi háborúban mennyiben tudnak engedményeket kikényszeríteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    +1
  • ostoros #9
    Töredék...
  • enyac #8
    A történelem kereke fordul egyet... Nyilván az USA nehezen viseli, hogy kezd fakulni szuperhatalmi státusza... Európa viszont növeszthetne tököt, és lassan elkezdhetne függetlenné válni a technológiai megoldások terén, én ugyanis nem bízom sem Amerikában, sem Kínában...
  • Csaba161 #7
    Az lehet, csakhogy mi gyártjuk Németországnak azokat az autókat, amiket az USÁ-ban adnak el és ami ma Magyarország iparát adja...
    (Amikor a nyári karbantartás miatt leálltak a magyar autógyárak, az ipari termelés egyből negatívba fordult!)
  • ostoros #6
    A magyar gazdaságnak minimális a kereskedelme az USA-val. Ezen felül vannak ellen vámok is a világon...
  • coyote55 #5
    Sokan imádják, mert nem "libsi"... csak éppen nem vérszegény, h*lye szegény...
  • lammaer #4
    Hát, nem tudom ki imádja idehaza Trumpot.... de biztos olvassák amit írtál és magukba szállnak! :)
  • highpoint #3
    Jelen pillanatban még nem tudni, hogy a fenti két kérdésben miként dönt az amerikai fél, ez nyilván attól függ, hogy a kereskedelmi háborúban mennyiben tudnak engedményeket kikényszeríteni.
    Vagyis ha engedményeket tudnak kikényszeríteni, akkor máris biztonságos lesz Huawei központokat telepíteni? Kikerülnek belőlük a hátsó ajtók? Így gondolják?
  • zola2000 #2
    Ennyit arról hogy "Amerika a szövetségesünk" ilyen szempontból nem.
  • coyote55 #1
    A sokak által imádott Trump felrakott minket is a listára, októbertől a magyar árukra is vámot rak. Az EU-ban készült autókra, autóalkatrészekre rárakott vám "használ" a magyar gazdaságnak rendesen.
    Lehet tapsolni, Trump hívők!