Berta Sándor

Eladta felhasználóik adatait a Tinder és a Grindr

Több szoftverfejlesztő vállalat is jogsértő gyakorlatot folytatott.

A Forbrukerradet norvég fogyasztóvédelmi szövetség jelentése szerint több társközvetítő és randiprogram, így a Tinder és a Grindr is hirdetési célokra eladta a felhasználók adatait. A szervezet úgy fogalmazott, hogy az embereket gyakorlatilag átfogóan kikémlelték az alkalmazások.

A felvetések alapján a Tinder a Match Group legalább 45 vállalatával osztotta meg a birtokába került információkat. A Grindr pedig elsősorban az ügyfelei szexuális szokásaival és érdeklődési körével kapcsolatos adatokat értékesítette. Emellett népszerűek voltak az IP-címek, a korral és a nemmel kapcsolatos információk, valamint a GPS-adatok is. A Qibla Finder, a MyDays és a gyerekeknek készített My Talking Tom 2 is továbbított információkat. Az érintett cégek ezzel a gyakorlatukkal megsértették a hatályos európai uniós jogot.

A norvég fogyasztóvédők összesen tíz szoftvert vizsgáltak meg és végül arra a következtetésre jutottak, hogy a reklámágazat szisztematikusan megsérti a vonatkozó törvényeket. A 2018. május 25. óta hatályos új európai uniós általános adatvédelmi rendelettel (GDPR) ellentétes módon a felhasználókat még mindig átfogó módon kikémlelik és nincs semmilyen lehetőségük arra, hogy megtudják: melyik vállalatok dolgozzák fel az adataikat és miként állíthatják le ezt a folyamatot.

A Match Group reagált a felvetésekre és közölte, hogy ugyan együtt dolgozik harmadik féllel, de csak azokat az információkat osztja meg, amelyek szükségesek a platformok működtetéséhez és ezt is a törvényekkel összhangban teszi. A társaság üzletének egyik fő eleme a magánélet védelme. A Grindr egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A Tinderről már 2017 szeptemberében ismertté vált, hogy hatalmas adatgyűjtő. A társkereső alkalmazás szerverein minden leírt betű, minden belájkolt profil, évekre visszamenőleg el van tárolva, az emberek legtitkosabb szexuális vágyait is ismerik. 2018 decemberében kiderült, hogy az olyan szoftverek, mint a Grindr és a Tinder többek között randiprofilok információit, egészségügyi, vallási hovatartozással kapcsolatos és más intim adatokat adták tovább a Facebooknak. A Tinder információgyűjtési szokásait ismerve nem csoda, hogy tavaly júniusban az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) bejelentette, hogy a Tinder köteles a jövőben kiadni a felhasználói adatokat az orosz rendőrségnek, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) és a belügyminisztériumnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Minden ilyen cég eladja az adatokat! Ebből élnek. Senki ne gondolja már, hogy amit ingyenesnek hirdetnek az ingyenes! Ingyen szinte semmi ilyen nincsen. Ha elfogadja az ember használja, ha meg nem tetszik nem kötelező az egyik ilyen sz.rt sem használni!
  • Sith #1
    Meg vagyok döbbenve...