Berta Sándor

Egy algoritmus előre jelezte a vuhani koronavírus-járványt

Egy cég és az általa használt rendszer minden más szervet megelőzött.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) január 6-án, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 9-én számolt be arról, hogy Vuhanban felbukkant a koronavírus. Volt azonban egy cég, amely már 2019. december 31-én kiadta az első riasztást: a BlueDot, amely mesterséges intelligencián alapuló algoritmust fejlesztett ki és alkalmaz. A vállalat a megoldás segítségével átkutatja az idegen nyelvi híreket, az állatokra és növényekre specializálódott hálózatokat és a hivatalos helyeket, s igyekszik különböző információkat találni.

A gyorsaság alapvető fontosságú a járványok előrejelzésében, valamint a terjedésük lelassításában, de most gondot okozott az is, hogy a kínai hatóságok nem voltak túl közlékenyek. A helyzetet tovább nehezítette, hogy egyes jelentések szerint a helyi hatóságok megpróbálták eltussolni az eseteket. A CDC és a WHO ugyanakkor kénytelenek voltak a hivatalos tájékoztatásra támaszkodni, ez is magyarázza a több nappal későbbi első reakcióikat.

Kamran Khan, a BlueDot alapítója és vezérigazgatója kiemelte: a társaságuk azon az elven működik, hogy pontosan tudják azt, hogy nem támaszkodhatnak a különböző országok kormányaira, illetve arra, hogy majd azok időben elérhetővé teszik a megfelelő információkat. Ezért megpróbálják a járványok kitörésével kapcsolatos vagy esetleg összefüggő különböző híreket és információmorzsákat, valamint a fórumokban és blogokban felmerülő, szokatlan eseményekről szóló jelentéseket kikeresni és összegyűjteni.

A használt algoritmus - az álhírek túlzottan magas száma miatt - nem veszi figyelembe a közösségi portálokon megjelent anyagokat, de a globális repülési jegyadatbázisokat igen. Ez utóbbinak volt köszönhető, hogy végül egy héttel megelőzték a CDC-t és a WHO-t és pontosan elő tudták jelezni a koronavírus feltételezett terjedési útvonalát, amely Vuhanból indult ki, majd érintette Bangkokot, Szöult, Tajpejt és Tokiót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #7
  Remélem legalább finom volt az a denevér!
 • kvp #6
  "Pontosabban fogják jósolni új politikai rendszerek győzelmét vagy halálát is mint azok maguk, akik dolgoznak ezen. És ha érdekeik úgy kívánják, az időben megelőző befolyásolás képessége ezáltal sokszor hatékonyabb lesz."

  Ez eddig nem valt be. Az egy dolog, hogy pontosan meg tudjak-e jelezni a politikai valtozasokat, de befolyasolni nem igazan sikerult oket arra amerre szeretnek. Az oka az, hogy egy folyamat ismerete nem jelenti a modositas modjanak ismeretet. Hazudni nem lehet, mert egyre konnyebb lebukni, marpedig ha az igazsag fenyeben dontenek az emberek, akkor a sajat erdekeiket fogjak nezni es csak azokat tamogatjak akik e szerint cselekszenek. Marpedig ezek a politikusok az ugynevezett populistak. Csak a teljes agymosas utjan lehet egy nagytokesekbol allo vilagkormanyt letrehozni es hat ahogy kinez pont ezen dolgoznak. Kar, hogy ez a vilag tobbi nagyhatalmanak (Oroszorszag, Kina, stb.) nem igazan tetszik. Ez is egyfajta ero egyensuly.

  A virusra visszaterve most ugy nez ki, hogy meg oktoberben lehetett az elso fertozes, amit a ket hettel utanna fertozodott emberek lebetegedesekor, december elejen ismertek fel. Tehat meg mindig nincs meg az eredeti forras, csak a 2. vagy 3. lancszembol tobb fo. Es kozel egy honap kellett a kinaiaknak, hogy eszrevegyek van valami, tovabbi egy honap, hogy rajojjenek, hogy uj virusrol van szo es kb. napra pontosan ekkor kiszurtak ezt az infot az ausztralok a szoftveruk segitsegevel. Magyarul a normal influenzasok kozott az egesz vilagon jopar koronavirus fertozott lehet vagy tunetmentesen vagy enyhe megfazasos tunetekkel. Az egyetlen "szerencsenk", hogy Kina viszonylag zart orszag es a fertozes gocpontja sem a legnagyobb forgalmu kereskedelmi kozpontban bukkant fel. Ettol fuggetlenul az egesz akkor is szivas. A kerdes, hogy ha ennyi ideig rejtett tudott maradni a virus, akkor tenyleg annyira veszelyes-e vagy valojaban az. csak ennyire lyukas a kinai egeszsegugyi rendszer.
 • end3 #5
  Pontosabban fogják jósolni új politikai rendszerek győzelmét vagy halálát is mint azok maguk, akik dolgoznak ezen. És ha érdekeik úgy kívánják, az időben megelőző befolyásolás képessége ezáltal sokszor hatékonyabb lesz. Már ma is működnek, lehet rá "furcsa" példákat is találni. Számítási teljesítményen és az algoritmusok jóságán múlik, és annyi a többség demokráciájának. A világhatalom gyakorlásának képességét a gazdasági erő mellett jórészt már csak ez teszi lehetővé. (Soros-félék nem véletlenül járnak-kelnek a világban.) Jövőben ez már csak "ilyenebb" lesz. Vírusos fertőzések terjedésének ütemeződése csak ujjgyakorlat.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.01.30. 10:16:31
 • Ender Wiggin #4
  Bár még nem lehet tudni, hogy mekkora mortalitása van ennek (bár azonos idő alatt kevesebb gyógyult van eddig, mint halott), de azért az érdekes, hogy az influenzák (melyeknek kb ugyanilyen tünetei vannak) évente többtíz millió embert fertőznek meg és ebből kb. félmillióan meg is halnak, és ennek ellenére nincs pánik miatta (vagy a kanyaró, ami kb. 4x annyira ragájos). Bezzeg most...
  (egy dolog van, ami veszélyesebbé teszi: hogy tünetmentes emberek is fertőzhetnek)
  Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2020.01.30. 10:08:41
 • hypno #3
  Egy bármilyen járvány terjedési útvonalát jelezni szerintem nem akkora kunszt.
  Magát a vírust megvagy 60 éve ismerik az orvosok.
 • kvp #2
  Sokat segithetett az algoritmusnak, hogy a tobbi elorejelzovel ellentetben nem ment el karacsonyozni. Viszont mivel 2 het a lappangasi ido es 1 adatnal tobb kell egy minta felismeresehez, ez azt jelenti, hogy december vegen mar legalabb 2 hete jarvany volt a piacon. Ez kb. az a nap amikor a kinai orvosoknak is feltunt, hogy valami gond van. Na most a jelenleg ismert megbetegedesi es sulyossagi ratakat nezve ez azt jelenti legalabb 4 hete jelen volt a virus, csak nem volt eleg sulyosabb allapotu fertozott a felismeresehez. Az valahol december elejet jelenti amikor az elso fertozes megtortenhetett. :-|
 • Sequoyah #1
  A Big Data es az AI koranak meg csak a hajnalan jarunk. A hasonlo, mintafelismeresre alapulo elorejelzesek ennel meg sokkal jobbak lesznek majd potencialisan.