Berta Sándor

Operációs rendszert fejleszt a Facebook

A társaság teljes mértékben függetlenítené magát az olyan vetélytársaitól, mint a Google.

A The Information azt írja, hogy a Facebook eddig kizárólag hardvereket és alkalmazásokat fejlesztett, azonban mindez hamarosan megváltozhat, ugyanis a társaság immár saját operációs rendszeren is dolgozik, amelynek köszönhetően teljes körű ellenőrzést gyakorolhat majd a szolgáltatásai felett.

A Facebook az Oculus VR 2014 márciusi felvásárlása óta készít virtuális valóság szemüvegeket. Emellett 2018 októberében piacra dobta a Portal nevű okoshangszórókat is. A probléma csak az, hogy utóbbiakon az Android egyik módosított változata fut, ezért az óriáscég függ a vetélytársától. A Facebook ezt a függőséget akarja megszüntetni. Van még egy fontos indok: ha az érkező kiterjesztett valóság szemüvegen már nem az Android fog futni, hanem egy saját operációs rendszer, akkor abba nehezebben köthetnek bele a versenyhivatalok.

Mindenesetre az új projekthez már sikerült megfelelő szakembert találni Mark Lucovsky személyében, aki korábban részt vett a Windows készítésében. A fő elképzelés egy teljesen új szoftver létrehozása. A projekt éppen ezért tarthat akár évekig is.

A The Information mostani anyaga megerősíti a Bloomberg és a Financial Times korábbi híreit, amelyek arról szóltak, hogy a Facebook saját chipeket készít, amelyek felgyorsítják majd a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat.

A vállalat Burlingame városában, a Menlo Parkban lévő központ közelében hozza létre a több mint 70 000 négyzetméteres új telephelyét, ahol 2020-tól körülbelül 4000 alkalmazott fogja fejleszteni a virtuális és kiterjesztett valóság termékeket, s a különböző hardverek prototípusait. A látogatóknak lehetőségük lesz kipróbálni a hardvereket, éppúgy, ahogy az Apple és a Google üzleteiben is.

Bármennyire lesznek is azonban a Facebooknak saját hardverei és szoftverei, a fő tevékenysége továbbra is az adatok gyűjtése és a hirdetési helyek értékesítése lesz. A hardverek és az új operációs rendszer ezt erősítheti fel.

Andrew Bosworth, a Facebook hardverrészlegének vezetője kiemelte, hogy így akarják biztosítani azt, hogy a következő generáció esetében is jelen legyenek. Nem akarják elkövetni azt a hibát, hogy abban bízzanak, hogy a konkurenseik biztosítsanak számukra szoftverplatformot. Az utóbbit ezért nekik kell elkészíteniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #12
  A facebook az egyik legjobb bizonyiték arra milyen könnyen lehet tömegeket manipulálni hülyíteni. Igazábol nem tud semmit amit másképp ne lehetne megoldani kapcsolattartási szempontból. Sok buta ember még verekedni, hőbörögni, elátkozni is képes amiatt ha valakinek még nincs facebookja és az nem is akar. Hogy ez mekkora szégyen már. Szerintem a facebook az nem más mint a virtuális drog.
 • Soapsid #11
  Anyagáron egy olyan profitorientált cég mint a FB?
  Nem tudom milyen fantáziát látnak benne, amikor a felhasználók adataival már így is iszonyatosan sok pénzt kerestek.
  Bár az tény, hogy egy oprendszerrel valószínűleg minden személyes információt ki lehetne sajtolni egy userből.
  Hirtelen az jutott eszembe, amikor egy adatváltoztatáshoz a személyi igazolványom másolatát kérte a közösségi oldal...
  Nem volt nagyon pofátlan. Nem tudom ezek a tech óriások mit képzelnek magukról.
  De a felhasználó is hibás, hisz manapság mindenki ezen a szaron lóg...
 • Gabbbbbbbbbbbb #10
  A Facebook OS is lehet Android, az Amazon táblagépes megoldáshoz hasonlóan. Nem az a lényeg, hogy ne Android legyen, hanem hogy ne fusson rajta a Google Play Services. Facebook elég nagy ahhoz, hogy saját alkalmazásbolttal ne legyen totál veszett ügy a dolog. (remélem belebuknak)

  Ha csinálnak egy Fphone-t, felsőkategóriás kamerával, amit anyagáron árulnak adatszerzés érdekében még bombasiker is lehet. (Egy tripla kameramodul, ami a mostani csúcstelefonokban van 20$ sincs százezres tételben, csak akarat kérdése az egész)
  Ilyen piaci modellre jó példa az Amazon Kindle legolcsóbb ebook olvasója, ők nyilván tartalomeladásokból szerzik a nagyobb bevételt.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2019.12.27. 09:36:05
 • csigafi #9
  Biztos hülyének nézz majd mindenki de tulajdonképpen mi az a facebook? :-)

  Nem nagy kunszt oprendszert írni millió programozó képes lenne rá a gond a népszerűsítéssel van. Sajnos a windows a linux a mac stb.. annyira be van ékelődve hogy valami nagyon nagy durranás kellene ahhoz hogy új szereplő kerülhessen színpadra.
 • zola2000 #6
  Én úgy látom hogy minden platformon olyan helyzet kezd kialakulni hogy pcn csak windowsOS létezik (linux és mac 10℅ alatt) tableteken csak ipad os (android és windows 10℅ alatt) és telefonokon csak android (ios 10℅ körül létezik csak)

  Telefonokon próbálkozott a microsoft windows phoneal, a samsung a badával, a rim a blackberry OS10el próbált visszatérni mind elvérzett, a huawei ha nem muszáj inkább meg sem próbálja telefonokon a harmony OSt csak TVn (úgy ahogy a samsung a Tizent vagy az LG a webOSt) -> nem hiszem hogy be lehetne törni új OSel a telefonpiacra

  okostvken is csak azért működik a dolog, mert ott elég egy netflix-youtube-usb lejátszó app a legtöbb embernek (pedig ha tvn is csak egy OS terjedne el, arra is lehetne még sokminden)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.12.25. 17:57:26
 • dyra #5
  Ez valami kamu lehet. Kizárt, hogy milliárdokat pazaroljanak el egy halott ügyre. Az MS, Ubuntu, Safalish, Symbian, Nokia, Blackberry, mind bukott a saját OS-el a Huawei is csak Kínában lehet tényező. Ez a piac már leosztott. Kétszereplős.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.12.25. 14:19:18
 • ugh #4
  Az egesz oprendszer alapjat a szetkurtolos kalacs api fogja vezerelni.
  Ranyomsz egy barmilyen "gombra" az eloszor elkuldesre kerul egy szerverre es hamarabb eladasra kerul mint ahogy a rendszer vegrehajtja.
  Hasznalja az akinek kurva az anyja...
 • ProgServ #3
  Isten ovjon mindenkit!
 • Palinko #2
  Na most vagy elindítja böngészőben akkor, vagy magával baszik ki a facebook mert androidról csak ez miatt biztos nem fognak váltani, ha meg nem valami android alapú lesz az fb os, akkor az a milliárdnyi app ami között van hasznos is nem fog futni rajta, szóval a mérleg egyik végében lenne az fb a másikban az a sok app amit még egy átlag felhasználó is használ. Szóval ez öntökönszúrás lenne. Az android előnye behozhatatlan jelenleg, egy marginális piacot ki tud majd szakítani valami egyszerű és olcsó telefonokkal ami fb-zésre meg alap dolgokra lesz alkalmas és annyi.
 • lac coo #1
  Hát, simán megléphetik, hogy hogy google rendszerekben nem vagy csak korlátozottan működik az FB. Onnantól azért rendesen váltanának tömegek ...