Berta Sándor

Felmérné az ügyfelei személyiségét az Airbnb

A lakásmegosztó még azelőtt ki akarja szűrni a csalókat és a problémás személyeket, hogy azok gondot okoznának.

Az Airbnb több százezer lakást és házat közvetít ki és rendszeresen vannak olyan történetek, amelyeknél kiderült, hogy egy adott ingatlan nem is létezik, vagy a bérbeadó személyek és a vendégeik az embereket szexuálisan molesztálták, meggyilkolták vagy feldúlták a szobákat. A társaság általában adatelemzésekre támaszkodva és kockázati előrejelzéssel próbálja megelőzni ezeket az eseteket. A másik lehetőséget egy szabadalmaztatott algoritmus jelenti, amely felmérheti az egyes felhasználók megbízhatóságát. A szabadalomra az Evening Standard hívta fel a figyelmet. A dokumentumot a Trooly nevű startup nyújtotta be és nyerte el, a vállalkozást 2017-ben átvette a lakásmegosztó platform.

A szabadalmi leírásban szereplő szoftver olyan dokumentumokat és információkat azonosít, amelyekből magatartási és személyiségi jellemzőket vezet le, majd egy rendszer alapján kiszámítja egy adott személy megbízhatósági és kompatibilitási pontjait. Az utóbbi azt mutatja meg, hogy a lakást kiadó és bérelni akaró felhasználó mennyire kompatibilis egymással. Magasabb pontszámot kapnak azok, akik magasabb megbízhatósági értékkel rendelkező emberekkel vannak kapcsolatban.

A rendszer hozzáfér az állami és a kereskedelmi forrásokhoz, például egyes nyilvántartásokhoz, a közösségi médiatartalmakhoz és blogokhoz. A cél az olyan személyiségjegyek kiszűrése, mint a rosszindulat, az antiszociális tendenciák, a nárcizmus, a pszichopátia vagy az álprofilok létrehozása. Szintén negatív a drog- vagy alkoholfogyasztásra való utalás, buzdítás, valamint az uszítás. Pozitív dolognak számít viszont a nyitottság vagy a rugalmasság.

A Trooly-t 2014-ben három indiai szakember alapította Kaliforniában. Az Airbnb a cég első ügyfelei közé tartozott, a társaság már 2015-ben használta a megalkotott megoldásokat. A kifejlesztett program 30 másodperc alatt képes valakiről eredményeket szállítani és a lekérdezések kevesebb, mint egy dollárba kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!