Berta Sándor

Akár konténer­lakás is lehet az Airbnb-n

Nem árt nagyon észnél lenni, ha valaki a népszerű lakásmegosztón keres magának szállást.

Egy eset rávilágított arra, hogy mennyire ellenőrzésre szorulnak a lakásmegosztó platformon elhelyezett információk és fontos, hogy a szolgáltatást használók óvatosak legyenek, mielőtt átutalják a pénzüket a szálláshelyekért. Az Algemeen Dagblad arról számolt be, hogy Amszterdamban csalók két hajókonténert helyeztek el illegális módon egy járdán, majd az átalakított tárolókat turistáknak szánt hálóhelyekként meghirdették az Airbnb-n éjszakánként 134 euróért. Mindegyik konténerben volt három ágy, egy asztal és egy vécé. A lakásmegosztó portálon ugyanakkor nem volt feltüntetve az, hogy a hálóhelyek konténerekben vannak.

Az egyik tárolót már elszállították az amszterdami városi tanács dolgozói. Az AT5 helyi televízióadó megszólaltatott egy olyan angol turistát, aki kifizette a 134 eurót a szállásért. Ő azt mondta, hogy taxival érkeztek a címre és háromszor is elhaladtak a hely előtt, mert azt gondolták, hogy a konténer nem lehet a szállásuk. De amikor kiszálltak a járműből, akkor jöttek rá, hogy bizony, jó helyen járnak. Ezután mégis inkább elmentek egy klasszikus szállodába. Szerencséjük volt, mert a befizetett pénzüket visszautalta az Airbnb.

A helyi lakosok különböző módon reagáltak a hírre. Egy közelben dolgozó férfi viccesnek nevezte az ötletet, szerinte ez szép szállásmegoldás a turisták számára. Egy másik személy ugyanakkor nevetségesnek minősítette a két átalakított konténer kihelyezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #11
  "Persze a tényleges putri mindig is olcsóbb lesz, de reméljük, hogy addigra már senki nem fog olyanban lakni."

  Ezt én is nagyon remélem, de mivel realista vagyok, sajnos nem látok rá semmi esélyt. Sőt...Maffiózó g*cik kastályokat építenek, a többségnek meg lassan konténer se jut...Így megy ez.
 • ostoros #10
  A jövő putrija. Jövő alatt nem a jelent értem, értem? És nem is a következő harminc évet.
  Most persze még drága, mint állat, de szerintem simán elmehet abba az irányba a helyzet.
  Más kérdés, hogy itt most putri alatt nem azt értettem, hogy abban lakik a csöves, hanem azt, hogy nagyon sokan csak azt engedhetik meg majd maguknak.
  Persze a tényleges putri mindig is olcsóbb lesz, de reméljük, hogy addigra már senki nem fog olyanban lakni.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.17. 18:25:58
 • TokraFan #9
  Mondjuk én azért ezekből is csak az igényes kivitelűeket tartom megoldásnak...He egy iilyen konténer vagy egyéb fém fal nincs burkolva valami melegebb anyaggal, az szerintem úgy élhetetlen.
  A másik, hogy magyarországon az építési szabályok nagyon erősek, ha már beton alapon van, akkor rendes lakóháznak minősül, onnantól pedig akármit és akárhogyan nem lehet megépíteni, mert illeszkednie kell pl. a településképbe, és számos megkötés van technológiai, építészeti, tűzrendészeti és gépészeti odalon is.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.17. 01:08:31
 • csicso82 #8
  Szendvicspanelből készült házat láttam már szerintem jelenleg az a legjobb egy jó beton alap kell és pikk-pakk készen van, jól szigetelt és festeni sem kell - esetleg belülre valami meleg tapéta ha megoldható, hogy nem a hideg fém falak legyenek, bár az sem fontos ahol pl. ágy van ott lehet valami vastagabb falvédőt feltenni ami melegít.
 • TokraFan #7
  Ahhoz kicsit drágák a maguk kb. 20-30.000Euro-s áraikkal. Eleve, egy ház értékének 90%-át nem a fal adja, hanem a beépített anyagok és gépészet minősége! Nem mindegy, hogy 1500ft/nm-es burkolat van betéve, vagy 15000ft/nm.-es! A konténerházak előnye a gyorsaság és az, hogy gyakorlatilag szárazépítészet. A mai technológiákkal úgy meg lehet csinálni, hogy adott esetben még élhetőbb is lesz mint egy rosszul kivitelezett téglaépület. Azt talán nem kell részleteznem, hogy a régi technológiával épült házak jelentős része (értsd: Pista a kőműves felhúzta), egyszerűen sz*r, dohos, vizesednek, penészednek, a szigetelésük tré, a beépített anyagok rosszak (ólom vízcső, mérgező lazúrok (igen, arra abizonyos magyarra gondolok, ami konkrétan rákkeltől volt), és lehetne sorolni. Valójában egy ház minősége nem csak attól függ, hogy miből van, hanem sokkal inkább attól, hogy milyen technológiával épült meg, és a kivitelezés szakszerűen történt-e! Szóval a putritól ez elég messze van, csak magyarországon természetesen minden újdonságot azonnal lesazroznak az emberek, mert Érd felsőnél tovább életükben nem jutott a többsaég, fogalmuk nincs semmiről, nem világlátottak.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.16. 23:31:58
 • csicso82 #6
  Ha amit írtam azt beleteszik akkor pont nem érdekel, hogy az a ház, hogy lett létrehozva: téglánként, előregyártott betonelemekből, vagy kész konténerből.
 • ostoros #5
  A konténerlakások a jövő putrijai. :)
 • csicso82 #4
  Miért ne 5 igényem van és felőlem akár egy konténer is lehet kiadó lakás:
  1. legyen benne légkondicionálás - számomra ideális a 22-24 fok celsius és viszonylag alacsony páratartalom kb. 40-50%-os
  2. legyen benne folyó víz - hideg, meleg
  3. legyen benne áram
  4. GYORS internet
  5. konyhában: legalább 2 főzőlap - indukciós - hűtő, mikró

  Ha ezek adottak akkor leszarom, ha kicsi vagy nem téglából vagy betonból van.

  Természetesen wc + zuhanyzó (kád nem szükséges)
  Utoljára szerkesztette: csicso82, 2019.05.16. 17:17:39
 • kvp #3
  Itt az illegalis kihelyezes a gond, meg az, hogy a berlokkel elfelejtettek kozolni hogy kontener. Ha legalisan van telepitve es a berlo tudja, hogy mit vesz ki, akkor persze minden ok. En szemely szerint azert inkabb nem mennek ilyen helyekre, bar jellemzoen az airbnb-t is kerulom. (a legtobb helyen egy sima szalloda sem olyan draga)
 • wraithLord #2
  Nincs baj a konténerlakással, csak ne legyen 5k/éjszakánál drágább (meg ne illegálisan rakják le... :D). Én kipróbálnám.