Berta Sándor

Árversenyt indított a TSMC ellen a Samsung

A dél-koreai konszern nyomást akar gyakorolni a processzorokat készítő vetélytársaira és ezért mérsékelte az ügyfeleknek kínált árait.

A DigiTimes tajvani IT-portál helyi ágazati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a Samsung új ügyfeleket próbál szerezni a chipgyártó részlege számára. A társaság elsődleges célja az, hogy megnehezítse a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) életét.

Az óriáscég a TSMC ajánlatainál akár 30 százalékkal is olcsóbb árakat kínál az olyan gyártóknak, mint az AMD, az Apple, a Huawei HiSilicon, az nVidia és a Qualcomm. A Samsung ráadásul igyekszik abból is profitálni, hogy a konkurense üzemei rendkívül leterheltek, a chipek gyártása gyakorlatilag teljes kapacitással zajlik. Mindez azt eredményezi, hogy csúszások lehetnek a szállításokban és ilyenkor kapóra jöhet a vállalatoknak a Samsung kedvező árajánlata. Az egyetlen probléma az ügyfelek szempontjából az, hogy a váltás magas egyszeri költségeket eredményez, emiatt kétszer is meggondolják, hogy élnek-e a felkínált kedvező lehetőséggel.

A Samsung egyébként áprilisban jelezte, hogy 2030-ig 116 milliárd dollárt fektet az új chipek fejlesztésébe és gyártásába, s ezáltal egyértelműen az Intel és a Qualcomm kihívójává akar válni. A konszern már most is piacvezető a szerverekben és az okostelefonokban használt memóriachipek gyártásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!