Gyurkity Péter

Optikai kábelekkel jeleznék a földrengéseket

Ezek ugyanis rendkívül érzékenyek és a tengerfenéken is rendelkezésünkre állnak.

Kifejezetten érdekes tanulmány látott napvilágot a Science magazin oldalán, amely a Berkeley National Lab munkatársainak jóvoltából készült el. Az intézet hivatalos közleménye erre alapozva számol be arról, hogy a tengerfenéken elhelyezett, jelenleg is aktív használatban lévő optikai kábelekkel egészíthetnénk ki a szeizmográfok adatait, illetve pontosíthatnánk meglévő tudásunkat a szárazföldtől távolabb eső régiókban.

Az amerikai szakemberek eddigi munkája alapján úgy tűnik, hogy ezen optikai kábelek (amelyek tulajdonképpen a globális internet gerinchálózatát alkotják) nagyon is hasznosak lennének, mégpedig több különböző szempontból. Itt egyrészt a tengerfenéken nagyon bonyolult és költséges az érzékeny szeizmográfok, valamint az ezeket kiszolgáló infrastruktúra telepítése és fenntartása, a szárazföldtől távolodva egyre hiányosabb a tudásunk a különböző törésvonalak, azok részletei, valamint maguk a földrengések kapcsán, ezen felül pedig a kábelek bevonásával nem lenne szükség a helyszínen elhelyezni további műszereket, hiszen itt a végpontokon rögzíthetnénk a kábelek apróbb elmozdulásait, amelyek a tektonikai aktivitásra, rengésekre utalnak.

Az optikai kábelek szintén nagyon érzékenyek, itt akár néhány nanométeres elmozdulást is megfelelő módon rögzíthetünk, márpedig ezzel jobban feltérképezhetnénk a tengerfenéken futó árkokat és törésvonalakat, ahogy azt az eddigi munka, valamint annak eredményei demonstrálták. A csapat az úgynevezett Distributed Acoustic Sensing eljárással dolgozott, a Monterey-öbölben lévő kutatóintézet mintegy 20 km-nyi, meglévő hálózatát használva fel, amely csaknem 10 ezer szegmensre osztva méri az ilyen apróbb változásokat. Ennek során több, gyorsan visszaigazolható adatok gyűjtöttek be, többek között egy 3,4-es rengésről, ismert, ám eddig pontosan fel nem térképezett törésvonalakról, valamint a víz áramlásáról, amely szintén elárul néhány részletet a szeizmikus aktivitásról.

A kutatók számára gondot jelent, hogy a gerinchálózatot alkotó fontosabb kábelek végéhez nem sétálhatnak egyszerűen oda, hogy csatlakoztassák saját műszereiket, az ilyen kábelek bevonásával azonban jelentős mértékben csökkenthető lenne a vakfoltok száma és kiterjedése, ezzel pedig pontosabb adatokat kapnánk a földrengésekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #7
  ezt nem tudtam. thx az infót :)
 • ugh #6
  Logikus.
  Ha elszakad az atlanti hatsagon gaz van.
  Csak kicsit draga.
 • kvp #5
  Az allatok a kisebb szeizmikus rezgeseket erzekelik. Ugyanolyan modon mint ahogy egy tulterhelg fagerendanal is kiszurja a legtobb ember a recsegest-ropogast mielott az eltorne. Ilyen szenzorok mar vannak jelenleg is. Jelenleg olyan 3-8 perccel tudjak elore jelezni a foldrengest. Az optikai kabelekbol keszitett szeizmometerrel ez akar napok is lehet.

  ps: Japanban akinek fent van az applikacio annak riasztas eseten vissza is szamol.
 • Macropus Rufus #4
  wtf?
 • Kissssss0 #3

  ez egy kék négyzet!
  Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2019.12.03. 12:14:38
 • kopaszbarack555 #2


  ez egy piros négyzet!
 • Macropus Rufus #1
  érdekes a módszer, de lehet hatékonyabb lenne, ha azt a módszert alkalmaznák amit az állatok. Igaz, előbb rá kellene jönni, hogy az állatok miképpen is érzik meg a rengéseket még azok kitörése előtt és mi ezt miképpen is tudnánk leutánozni. Mert ha már mozdul akkor már mind1.