Berta Sándor

Tenger alatti kábelt épített Ausztrália a Csendes-óceánon

A Kína és a Huawei elleni kereskedelmi háború újabb területre gyűrűzött be.

Ausztrália 137 millió ausztrál dollárt fektetett be a Canberrát a Salamon-szigetekkel és Pápua Új-Guineával összekötő tenger alatti kábel elkészítésébe. A projektnek gazdasági és politikai okai egyaránt voltak.

A egész ügy arra a megállapodásra vezethető vissza, amelyet Ausztrália és a két ország vezetői tavaly kötöttek meg, s amelynek a célja az volt, hogy a Salamon-szigetek és Pápua Új-Guinea is kihátráljon abból a szinte kész szerződésből, amelynek keretében a Huawei fektetett volna le egy tenger alatti kábelt egészen Sydney városáig. A programmal a régió internetellátottságán akartak javítani. Ausztrália azonban aggódott azon felvetések miatt, amelyek szerint a Huawei kémkedéshez használható kiskapukat helyez el a hálózati hardvereiben és ezért mindent elkövetett a projekt megtorpedózásáért, holott semmilyen bizonyítéka sem volt a Huawei elleni vádakra.

Az új összeköttetés hivatalos neve Korall-tengeri Kábel lett és komoly stratégiai jelentősége van, hiszen egyrészt erősíti a Salamon-szigetek és a Pápua Új-Guinea gazdasági kapcsolatait Ausztráliával, miközben ezzel párhuzamosan gyengíti Kína befolyását a térségben. Ahogy Marise Payne ausztrál külügyminiszter fogalmazott, az új kábel bebetonozza Canberra kapcsolatait a Csendes-óceánon, s egyszerre praktikus, fontos és emblematikus.

Érdekesség, hogy június elején vált ismertté, hogy a Huawei eladhatja a Huawei Marine Networks Co., Ltd. nevű víz alatti kábelekkel foglalkozó leányvállalatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!