Gyurkity Péter

Távozott az Apple főtervezője

A cég szerint nem volt nézeteltérés, ettől pedig a munka nem áll le.

Még a nyár folyamán jelentek meg a hírek, miszerint az Apple főtervezője távozni készül a cégtől, amire egy igencsak hosszúra nyúlt (és meglehetősen sikeres) időszak után kerül sor. Ez most a jelek szerint bekövetkezett, eközben azonban a vállalat már készül az újabb dobásokkal, amelyek között a kiterjesztett valóságot is támogató fejhallgatók is helyet kapnak.

A napokban vették észre külsős lapok, hogy a cégvezetés prominens tagjait felsoroló hivatalos oldalon Sir Jony Ive neve már nem található meg. Eszerint Ive valóban távozott a cégtől, ami viszont egy hosszú időszak végét is jelenti. A brit származású egykori főtervező (akinek hangja számos promóciós videóban bukkant fel) még 1992-ben kezdett el ott dolgozni, mégpedig a második generációs Newton PDA részletein. Ezt követően az 1998-as iMac G3, az iMac G4, az iPod, az iPhone, az iPad, valamint az Apple Watch és az AirPods kialakításából is kivette részét. Emellett hozzájárult az iOS 7 dizájnjának véglegesítéséhez, ami az Apple Maps bemutatkozását követő fiaskó utáni következő feladat volt számára. A távozás állítólag a dizájnnal kapcsolatos jelenlegi nézeteltérések miatt következett be, ezt azonban a vezérigazgató abszurdnak nevezte. Kétségtelen, hogy sokan az újítás hiányát róják fel a cégnek, bár a kissé cinikus változat szerint inkább arról lehet szó, hogy Jobs távozásával már kevésbé meggyőző a marketing.

Az új termékek kidolgozása ettől persze még nem áll le, itt az amerikai szabadalmi hivatal éppen november végén hagyta jóvá az Apple egyik korábbi, még 2017-ből származó beadványát, amelyben a kiterjesztett valóság, vagyis az AR, támogatását is biztosító fejhallgatók kialakítását írják le. Ezen eszközök révén könnyű és egyszerű módon hozhatnánk létre virtuális szobákat, amelyekben az online konferenciák résztvevői jelennének meg, így minden, éppen megszólaló személyt gyorsan beazonosíthatnánk, még abban az esetben is, ha az illető hangját nem is ismerjük fel. Ez tulajdonképpen a konferenciahívások virtuális megjelenítését, reprezentálását takarja, ami a cég illetékesei szerint sokaknak nagy segítség lenne.

Ezen termékeket persze elsősorban vállalatoknak szánják, de ezzel egy újabb szegmenst fedhetnének le, ehhez kapcsolódóan pedig legkésőbb 2022-re dobhatnak majd piacra úgynevezett vegyesvalóság, azaz mixed reality, headszeteket, amit egy évvel később követne a várva-várt AR-szemüveg megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!