Berta Sándor

Veszélyes az Amazonnál a Fekete Péntek

A társaság alkalmazottai számára rendkívül megterhelő ez az időszak.

A Center for Investigative Reporting (CIR) nevű szervezet vizsgálatának keretében a szakemberek kimutatták, hogy az Amazon 110 egyesült államokbeli raktárában dolgozók kétszer annyi súlyos sérülést szenvednek el, mint amennyi az ágazat többi cégénél foglalkoztatottak. Különösen rossz a helyzet a Fekete Péntek idején, amikor a munkatársakat 12 órás műszakokra kötelezik és számos tapasztalatlan szezonális segítőt is felvesz a vállalat azért, hogy időben juttathassa el ügyfelek millióinak a megrendelt csomagokat.

A Reveal-jelentésben többek között az olvasható, hogy az Amazon híres gyorsasága és technológiai innovációja állt a társaság masszív globális terjeszkedésének a hátterében, s ennek volt köszönhető az is, hogy a vállalat egyre értékesebbé vált. De ennek a folyamatnak vannak árnyoldalai is. A gyorsaság iránti megszállottság miatt a raktárak nagyon sérülésveszélyes központokká váltak. Aki nem dolgozik elég gyorsan vagy nem bírja a hatalmas nyomást, az búcsúzhat a munkájától.

A szakértők a kritikájukat a belső céges dokumentumokból származó konkrét számokkal is alátámasztották. Ezekből kiderült, hogy tavaly 100 teljes munkaidős alkalmazottra átlagosan 9,6 súlyos sérülés jutott. Az ágazatban 100 foglalkoztatottra átlagosan 4 súlyos sérülés jut. A dokumentum rávilágított, hogy a leginkább stresszes időszak a Fekete Péntekkor kezdődik, amely gyakorlatilag bevezeti a karácsonyi időszakot. Tavaly ebben az időszakban az Amazon több mint egymilliárd csomagot küldött ki a Prime-ügyfeleknek. A munkatársak szervezetét extrém terhelés éri.

Ashley Robinson, a társaság szóvivője úgy reagált a felvetésekre, hogy a súlyos sérülések száma azért ilyen magas, mert minden esetet megpróbálnak jelenteni és az alkalmazottaikat felszólítják arra, hogy csak azután jelentkezzenek ismét munkára, hogy teljesen egészségesek. Tisztában vannak azzal, hogy ezáltal megnő a jelentett sérülések száma, de a számukra a dolgozóik egészsége a legfontosabb. Candice Dixon egykori raktári munkás viszont azt mondta, hogy az Amazonnál egyetlen dolog számít: a munka minél gyorsabban legyen elvégezve. Az teljesen mindegy, hogy ez mit jelent a dolgozók számára. Az előírt kvóta teljesítésére csomagonként 11 másodperc jut. Ő alig két hónapja dolgozott a vállalatnál, közel 100 000 árucikk ment át a kezei között, tönkrement a háta, ezután kirúgták. Most már olyan állapotban van, hogy egy lépcsőn sem tud felmenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tom_pika #6
  Naná! Meglep esetleg? MIndig is abból fog élni.
 • s1lkforrent #5
  Világháború végétől a Szovjetunió bukásáig látványosan visszavettek az arcukból. Mióta már elvi lehetősége sincs hogy maholnap száműzetésben disznópásztor lesz egész családjával, az átlag cég tulaj, CEO, és board member nem izgatja magát hogy egy Dickens regény főgonosza lesz belőle vagy sem.
 • s1lkforrent #4
  Azért remélem tudod hogy a világ boldogabbik felén nem 6x12-14 óra a norma naponként hektikusan ki(nem)adott szabadsággal, túlóra és juttatások nemfizetésével, bejelentés és adó-tb fizetés elsimliskedésével, ellenséges munkakörnyezettel?

  A világ a félfeudalizmusba hajló rablókapitalizmustól elszokott, majd a kedves vezetőink jól megmutatják mi a dolgok rendje a való világban. :D
  Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2019.11.30. 09:31:03
 • dyra #3
  Így 2020 környékén még mindig a rabszolgatartásból él az elit.
 • lammaer #2
  Ezér' kell a facebooknál dolgozni... ott biztos nem mondja a főnök hogy nincs fészbukozás....
 • Tinman #1
  Mer' dógozni' kö'. Nincs ám fészbukozás, hanem meló látástól-mikulásig. Lol, welcome to the world -.-