Berta Sándor

Az Alexa Cloud Cam felvételeit is elemezteti az Amazon

A kiértékeléseket a társaság munkatársai végzik.

Áprilisban derült ki, hogy az Amazon kielemzi az Alexa felvételeit azért, hogy javítson a beszédfelismerésen. A társaság folyamatosan továbbfejleszti az Alexát és az annak kiadott beszédparancsokat, ugyanakkor ehhez nem az összes rögzített felvételt használja fel, hanem csupán azoknak egy részét. A feladattal megbízott csoportok megvizsgálják, hogy mennyire jól dolgozik a szoftver és mennyire pontos a beszédfelismerés.

Most ismertté vált az is, hogy az Amazon Cloud Cam videofelvételeit is átnézik és kiértékelik az óriáscég dolgozói. Az Amazon úgy reagált, hogy kizárólag az önként benyújtott anyagokat elemzik ki. Öt egykori dolgozó viszont teljesen más képet festett le az ügyről. Ők azt állították, hogy Indiában és Romániában több tucat munkatárs foglalkozik a tartalmak kiértékelésével azért, hogy a kamera mesterséges intelligencia algoritmusait optimalizálják.

A vállalat hangsúlyozta, hogy kizárólag olyan felvételeket elemeznek ki, amelyeket az ügyfelei vagy a tesztelt alkalmazottai önként adnak át, de ezt az öt volt dolgozó cáfolta. A feladattal megbízott beosztottak mindegyike naponta körülbelül 150 darab, egyenként 20-30 másodperces anyagot tekint meg és értékel ki.

Az Amazon a Cloud Cam általános üzleti feltételeiben többek között azt írta, hogy fenntartja magának azt a jogot, hogy az eszközei által rögzített képeket, audio- és videofelvételeket feldolgozza azért, hogy a termékein és a szolgáltatásain javítani tudjon. Az viszont nincs megemlítve, hogy a feladattal embereket bíz meg. Ráadásul a fájlok gyakran olyan helyzeteket mutattak be, amikor az emberek például szexeltek vagy más kényes szituációkban voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    az elején még sajnáltam azokat akiknek az adatai kikerültek a netre de mostanra már egyáltalán nem tud érdekelni, sőt szurkolok, hogy minél több szenzitív adat kerüljön ki... hátha akkor kapcsolnak a hülyék, hogy nem kellene mindet a netre lógatni. Megérdemlik, mert nem tanulnak a mások hibájából. Mert abból indulnak ki, hogy a másik volt a hülye, de vele ilyen nem lesz. Aztán lesz... Megérdemlik.