Berta Sándor

Vitatható módon készültek arcfelvételek a Pixel 4-hez

Kiszivárgott egy háttértörténet, amely a Google érkező készülékéhez kötődik.

Februárban derült ki, hogy a Pixel 4 arcfelismerési funkcióval érkezhet, most pedig egy rendkívül érdekes történet vált ismertté, amely nem túl jó képet festett az új termék tesztelésével kapcsolatban alkalmazott módszerekről.

A The New York Daily News számolt be arról, hogy az október 14-én piacra kerülő Pixel 4 okostelefonnal kapcsolatban a Google megbízta a Randstad nevű céget azzal, hogy éles körülmények között tesztelje az új modell arcfelismerési funkcióját és ehhez építsen ki egy adatbázist 3D-arcfelvételekből. Erről a vállalat alkalmazottai beszéltek. Elmondták, hogy hajléktalanokat és diákokat kellett keresniük, elsősorban sötét bőrszínnel, de az érintetteket nem volt szabad tájékoztatniuk a teszt céljáról. A részvétel önkéntes volt, akik beleegyeztek a dologba, 5 dolláros kupont kaptak. Ugyanakkor a legtöbb személynek fogalma sem volt arról, hogy valójában az arcukat szkennelik be.

A Randstad dolgozói közölték azt is, hogy felhívták a figyelmüket arra, hogy az arcfelvétel készítésének tényét el kell hallgatniuk. Azt kellett hazudniuk például, hogy a dolog csupán egy mini- vagy szelfijáték része. Emellett elhangzottak olyan mondatok is, hogy: "itt van egy új alkalmazás, próbálja ki és tegye zsebre a kapott 5 dollárt". A vállalkozás munkatársainak le kellett tagadniuk a dolgot, ha felmerült annak a gyanúja, hogy fotót vagy videót készítettek valakiről. Cél volt az is, hogy a tesztben résztvevőket lebeszéljék a beleegyező nyilatkozat elolvasásától.

Az utóbbiban egyébként nem szerepelt, hogy mennyi ideig tárolja a Google a fotókat, csak az, hogy: "ameddig szükséges". Ez a megfogalmazás előreláthatóan 5 év tárolási időt jelentett volna. Emellett a nyilatkozat lehetővé tette a gyűjtött adatok korlátozások nélkül való megőrzését, felhasználását vagy továbbadását gyakorlatilag bármilyen célra, s azt is, hogy az információk az USA-n kívül is feldolgozhatók, még olyan országokban is, ahol az amerikai állampolgároknak az átlagosnál kevesebb joguk van.

A résztvevők közül egy 18 éves diák azt nyilatkozta, hogy egy pontot kellett követniük az orrukkal, másoktól pedig azt kérdezték, hogy részt vennének-e egy felmérésben vagy akarnak-e tesztelni egy androidos okostelefont. Arcfelvételek készítéséről soha nem hangzott el egyetlen szó sem.

A Google egyik szóvivője úgy reagált a cikkre, hogy "terepkutatás" során gyűjtöttek adatokat azért, hogy felépítsék az arcfelismerési funkciót. A céljuk az volt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a funkció tisztességes és biztonságos lesz-e, s bármely bőrszín vagy arcforma esetén is működik-e majd. A cikk megjelenése után egyébként a konszern leállította a tesztelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #2
    Nem értem, hogy mi a baj ezzel?? Komolyan!
  • VolJin #1
    Konkrétan részeg vagyok...
    .
    De ennek a lánynak probléma nélkül ráélveznél a fejére...
    úgyhogy semmi kifogást nem találok az esetben....