Gyurkity Péter

Arcfelismeréssel jön a Pixel 4

Erre számítanak most az Android frissítésének egyik fontos változtatása kapcsán.

A Google némi csalódást okozott azzal, hogy még a Pixel 3 XL esetében is az előlapi bevágás helyett egy hátoldali ujjlenyomat-olvasóra bízta az azonosítási funkciót, vagyis az arcfelismerés egyelőre továbbra is hiányzó funkció marad a családon belül. Ez változhat a negyedik generáció esetében, legalábbis erre utalnak a most kiszivárgott részletek.

A külsős forrás által megszellőztetett kódrészletek az Android Q várható újításaira vonatkoznak, amelyek idén, néhány hónapon belül mutatkozhatnak majd be a nagyközönség előtt. Ezek egyike a komoly arcfelismerő technológiát kezelő hardver megfelelő kezelése lenne, amit ráadásul előírásként integrálnak a soron következő verzióba, vagyis a különböző gyártók (az eddig használt, házon belül kifejlesztett és utólag implementált megoldások helyett) alapértelmezett funkcióra támaszkodhatnának, némileg felzárkózva az Apple mögé, mielőtt ez utóbbi túl nagy előnyre tenne szert az eredetileg 2017-ben, az iPhone X részeként bemutatott, jelenleg is tovább fejlesztett platformjával, amely valódi 3D-s megoldást nyújt a felhasználóknak.

Ugyan az elmúlt hónapokban több androidos alternatívát is megismerhettünk, ezek azonban egyelőre kétdimenziós rendszerként állnak rendelkezésünkre, amelyek nem nyújtanak megfelelő megbízhatóságot és pontosságot. Itt hozna magával változást az Android Q, a már említett arcfelismerő technológia támogatásával, illetve annak megkövetelésével, a háromdimenziós fejlesztés pedig a Pixel 4 okostelefonokon is megjelenhet, legalábbis ez lenne a logikus lépés a Google részéről. A partnerek természetesen maguk is dolgoznak ezen, a Samsung 5G-t is támogató Galaxy S10 modellje például az Apple-éhoz hasonló komplex megoldással állhat elő, ezt azonban csak februárban tudjuk majd megerősíteni vagy cáfolni.

Ami a Google terveit illeti, ezzel kapcsolatban szintén néhány hét múlva tudunk majd csak biztosat mondani, hiszen a cég egyelőre nem kommentálta a fenti értesülést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!