Gyurkity Péter

Még idén jöhet a Huawei saját operációs rendszere

A cég kissé meglepődött, azonban ősszel már bemutathatják a saját platformot.

Meglehetősen gyorsan zajlanak az események az USA-Huawei csatározásban, amely a napokban először az amerikai partnerek együttműködésének teljes letiltását, majd pedig egy 90 napos halasztást eredményezett. Ezt nem sokkal később követték a további hírek, amelyek jó része már a saját operációs rendszer közeljövőben való bemutatásával kapcsolatosak.

Bár a gyártó vezetése igencsak optimista (és olykor kifejezetten kemény) kijelentéseket tett az elmúlt napokban, azt hamarosan ők is kénytelen voltak elismerni, hogy a Google globális tilalma miatt hamarosan a saját operációs rendszer széleskörű alkalmazására kényszerülnek majd. Ennek fejlesztése már 2012 óta zajlik, a házon belül készített rendszer azonban még nem áll készen, és bár a HongMeng OS rendelkezik egy saját alkalmazásbolttal (amely az App Gallery névre hallgat), ez egyrészt még szintén nem áll készen a rajtra, másrészt pedig a Google-appok hiánya miatt nem jelenthet 100 százalékos alternatívát – ezen alkalmazásokat ugyanis valahogy ki kellene váltani, hogy megtartsák a felhasználók legnagyobb részét. A belső használatra szánt „Project Z” kifejezés ezen erőfeszítéseket takarja, azonban a megjelenéstől a kínai értesülések szerint még picit messze vagyunk.

Egy friss interjúban a cég fogyasztói üzletágának vezetője arról tett említést, hogy hamarosan kénytelenek lesznek elrajtoltatni a saját OS-t és az ehhez kapcsolódó saját ökoszisztémát, már amennyiben a cég az amerikai feketelistán marad. Hozzátette ehhez, hogy a múlt héten bekövetkezett fejlemények komoly meglepetést okoztak, nem hitték volna, hogy az amerikai kormány valóban korlátozni akarja a Google rendszeréhez való hozzáférést. A magukat jól értesültnek beállító egyéb személyek eközben arról beszélnek, hogy a Huawei eredetileg az 5G elterjedésének idejére szerette volna időzíteni a saját platform megjelenését, ezt jelen pillanatban Kína egyes részein tesztelik, idén ősszel azonban elkészülhet a szoftver, így már csak néhány hónapra vagyunk ettől.

A globális rajt kapcsán komoly hátrányt jelent, hogy egyes Google-appok alkalmazását jelenleg is korlátozzák a legnagyobb (kínai) piacon, így komplex problémákra kell valamilyen megoldást találniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #21
  ". Japán, Korea stb.)"
  Ezek az országok UGYANÚGY lopták és lopják a mai napig a nyugati technológiát, ugyanúgy dotálták államilag a cégeiket mint Kína, csak azok ott szövetségesek, meg kicsik, ezért nekik az amcsik mindig elnézték a dolgot, Kína meg nem szövetséges és nem is kicsi.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.28. 19:15:28
 • Munkas #20
  Kínai gazdaság úgy működik, hogy az ország középső régióiban a szerencsétlen csórók szó szerint pár marék rizsért güriznek napi 12-14 órát. És amit ott megtermelnek, azt a Kommunista Párt „átcsoportosítja” a part menti fejlett régiókba, és abból épül a kínai gazdaság. Mint a ruszkiknál a ’20-’30-as években, mikor a falvakban milliók haltak éhen a munkásosztály felemelkedése érdekében.
  Aztán a pénzzel elmennek nyugatra befektetőket keresni. A követelmény meg az, hogy csak az mehet kínai piacra, aki helyben termel. Erre a fejlett cégek felhúzzák ott a gyárakat, betanítják az embereket, akiket aztán a párt tovább küld a gyár Kínai megfelelőjébe, vagy annak fejlesztő cégébe. És mindjárt ott hasznosulnak a munkamódszerek és a nyugati tervek. Mindent átvesznek (ellopnak), hasonló lesz a hatékonyságuk, mint a korábbi partnereiknek. Csakhogy a párt ezt a gyárakat tovább dotálja, így a nyugatiak versenyhátrányba kerülnek. És nem csak Kínában, hanem külföldön is, sőt még a saját országukban is. Ez a kínai terjeszkedés lényege.
  Trump is arra rágott be, hogy az amerikai innovációkon alapuló és amerikai szervezési és munkamódszerekkel gyártott termékeket adják el Amerikának kiszorítva a piacról saját gyáraikat.
  Nem kell az amerikai barátságot szidni, ők nagyon jól együtt tudnak működni az ottani barátaikkal (ld. Japán, Korea stb.), csak épp a kínaiak élnek vissza a barátsággal, mivel folyamatosan arra játszanak, hogy válhatnak a saját partnereik minél jobb konurrenciájává. Ezért kapták most ezt a figyelmeztetést.
  Ez nem a Huaweiről szól. Ők nem saját erőből voltak jók, hanem a párt dotációja miatt, és a cég így magszerzett erejét sem csak brand-re fordították, hanem arra amire a párt utasítást adott nekik.
  Aki volt már Kínában az érti, hogy ott kb. az megy, mint nálunk 50 éve. Vannak látszólag önálló cégek, de minden a Kínai Kommunista Párté.
 • kvp #19
  "Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni.."

  Jelenleg mar az. Amit nem kinaban gyartanak, azt jellemzoen Del Koreaban vagy Tajvanon. Nem nagyon maradt gyartokapacitas az USA teruleten.

  "Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak."

  Van. A Tesla altal hasznalt japan aksik. Viszont azt ertelemszeruen nem adjak a japanok a konkurens gyartoknak. A Tesla egyik alapitojat (a knowhow-val egyutt) viszont elvittek a kinaiak az SF Motors-on keresztul, ami egy kinai tozsdei ceg tulajdonaban van, aminek a partnere a legnagyobb kinai allami autogyar. Igy kisse kerulouton, de ugy nez ki sikerult megszerezniuk a kinaiaknak, a japan technologiat.

  Egyebkent az ARM jelenleg egy japan befektetocsoport tulajdonaban van, de eladtak egy reszet arab befektetoknek. Szerintem ha eleg penzt kapnak erte, akkor eladjak gond nelkul a maradekot a kinai allamnak is. Onnantol meg a kinai allam donthetne el, hogy ki is gyart arm-os procit es ki nem. (gondolom csak a delkkoreaiak es az Apple nem kapna licenszet) Plusz ott van a kvazi 'sajat' architekturajuk is, ami az idok soran nyiltta es ingyenesse valt MIPS architekturara epul. (elvileg 2019 Q1-ota tenyleg ingyenes)
 • muerte2 #18
  Azert annak olvass kicsit utanna, hogy Huawei miota fejleszti a sajat processzoraiit.
  Igen, azok egy szersze ARM technologiara epül, pont mint mas gyartoknal.
  Mint Munkas-nak mar emlitettem, mar reg nem a masolasrol szol a dolog. Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak. Ez csak egy pelda.
  Nem szabad tul bescülni USA erelyek, mert legalabb annyira függenek Kinatol mint forditva.

 • muerte2 #17
  Amit leirsz az kb 10 eve nem allja meg a helyet, nagyon el vagy tevedve.
  A kinaikaknak olyan sajat fejlesztesei vannak, hogy a nyugat idönkent csak bamul.
  Az hogy a fejlesztesek egy resze olyan megoldasokra epül amik mar letezett valamilyen formaban, hat ilyen a vilag, a "nyugati" cegek sem csinaljak mashogy.
  Fejlesztik a sajat processzoraikat, akkumulatoraikat es azok vezerleset, micro led technologiajukat es igen csiszolgatjak a mar letezö megoldasokat. Mit csinal az Apple, Samsung, vagy akarmelyik ismert Brand?
  A megfingatassal meg nagyon vigyaznek, mert Kina megbenithatna a vilag processzorgyartasat ugy ahogy van. Hogy ez nekik fajna, nyilvan, de ellentetben a Ny-i vilaggal nagyon fejfajas nelkül bealdoznanak par millio lakost, maradna meg eleg.
  Trump- ekat meg kb elkergetne a tomeg.
 • hypno #16
  Lehet hogy én látom rosszul, de a Huawei csak reszli ebben a meccsben.
  Nyilván látványos, amint betartanak nekik, de itt egy átfogó kereskedelmi háború folyik, ahol nem a mobil telefon vagy az 5G a legkomolyabb tétel.

  Az meg úgy globálisan elég nagy nyereség, ha a világ államai rájönnek, hogy mit is jelent az USA barátsága és meddig tart.
 • ostoros #15
  Ez olyan dolog, amiről szeretnénk, ha így lenne..
 • ostoros #14
  Ha azt nézzük, hogyan kezdték a ruszkik a 20. századot, életkörülmények, ipar, ilyesmi, azért elég sokat léptek előre, ezt ne felejtsük el.
 • Gabbbbbbbbbbbb #13
  Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni..
 • barret #12
  " De az alap 5let nélkül semmihez nem tudnak hozzá szólni." Ha az összes kínai találmány eltűnne,nagyot szopnánk! Nem kellene lenézni őket ennyire!