Gyurkity Péter

Nem fejleszt saját szoftvert a Huawei

A jelek szerint csak blöff volt a fenyegetés, a saját operációs rendszert nem ide szánták.

Több alkalommal olvashattunk az elmúlt hónapokban arról, hogy az amerikai fél komoly szankciókkal sújtotta a legnagyobb kínai telefongyártót, amely ezt követően igyekezett a maga módján visszavágni, részben a kínai kormány segítségével, ahogy a cég elleni eljárás a kereskedelmi háború részévé vált. Most egyértelművé tették, hogy mégsem dolgoznak saját operációs rendszeren.

Dacára annak, hogy korábban több illetékes is a Hongmeng névre keresztelt szoftver közeljövőben esedékes alkalmazásáról beszélt, az igazgatótanács egyik tagja (és egyben a cég egyik alelnöke), Catherine Chen, a napokban elárulta, hogy a platformot soha nem okostelefonokra szánták, vagyis az alternatív rendszer kidolgozása és mindennapokban való alkalmazása soha nem volt jelen a rendelkezésre álló opciók között. A Hongmeng ehelyett kifejezetten ipari alkalmazásra készült, a biztonságot, valamint a nagyon alacsony késleltetést szem előtt tartva, vagyis a Google alapértelmezett Android platformjának lecserélése, illetve annak kiváltása nem volt a cég céljai között. Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi nyilatkozatokban blöfföltek, ezzel próbálva rávenni a Google-t az együttműködés folytatására.

Bárhogy is legyen, az amerikai óriás jóindulatát nem igazán kellett elnyerniük, hiszen a Google korábban is többször kiemelte, hogy a teljes szembefordulás és a kínai gyártó készülékeinek, azok forgalmazásának ellehetetlenítése a tengerentúlon is komoly károkat okozna. Trump elnök nemrég maga is kijelentette, hogy lépéseket tesz az ügyben, bár nem sokkal ezt követően megtudhattuk, hogy ez még önmagában nem jelenti a szankciók feloldását. Jelen pillanatban kicsit homályos a helyzet, mintha maguk a szereplők sem tudnák pontosan, hogy mit (és mit nem) tehetnek meg, az viszont nyilvánvaló, hogy sok múlik a két ország közötti kereskedelmi háború alakulásán, hiszen ebben a játszmában a Huawei elleni szankciók komoly ütőkártyaként jelennek meg.

Egyelőre tehát nincs igazán alternatív opció a gyártó kezében, az elkövetkező hónapokban azonban kiderülhet, hogy miként folytatódik az összeütközés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!