Berta Sándor

Univerzális eszközt szabadal­maztatott az IBM

A készülék egyszerre válthatja ki az okostelefont, az okosórát és a táblagépet.

A társaság három évvel ezelőtt jegyeztette be a kapcsolódó szabadalmát az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál (USPTO). A Variable display size for an electronic display device című dokumentum egy olyan okosórát ír le, amely különböző kijelzőmodulok segítségével okostelefonná vagy táblagéppé is átépíthető. Az eszköz akár nyolc képernyőmodullal is bővíthető, s azokat a felhasználó igénye és kedve szerint rendezheti el. Mindegyik kijelzőmodul mérete 5 x 7,5 cm. A legnagyobb létrehozható méret pedig elvileg 20 x 30 cm lehet.


Amennyiben valaki négy képernyőmodult fog használni, akkor a megoldás azonnal átkapcsol majd okosórából okostelefon üzemmódba, míg, ha nyolc modult, akkor átvált táblagép üzemmódba. Az utóbbinál a működtetéshez már mind a két kézre szükség lesz. A több kijelző lehetővé teszi a nagyobb képek és ikonok megjelenítését. Az egyes képernyőrészek közötti rések minimálisak, így a tartalmak folyamatosan jelennek meg. A leírt készüléket egy vagy több hangszóróval fogják ellátni és elvileg lehetőség lesz olyan perifériák csatlakoztatására, mint az egér és a billentyűzet. Érdekesség, hogy az IBM 2000-ben már bemutatta egy olyan okosóra prototípusát, amelyen Linux futott.

Januárban derült ki, hogy az Intel is univerzális eszközön dolgozik. A hibrid megoldás egyszerre okostelefon, táblagép és kis méretű notebook is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    Ez nem hajtogatott hanem legozott, dominoszeru kijelzo. Siman csak strapabiro dugokat kell hasznalni, amik kibirjak ha naponta sokszor huzzak szet meg nyomjak ossze oket. Es stabilan fogjak ossze a kijelzoket is.

    Az aksi lehet az oraban vagy minden kijelzo kaphat sajatot, kozos toltessel. Igy elvileg a merettel skalazodna az aksikapacitas is.

    A 3 kijelzos, cserelheto megoldas szabadalmat meg a 90-es evekben adta be az ibm, aztan amikor lejart jottek az asus transformerek.

    ps: En egy csuklogepre szavaznek, enyhen ives, alkarra hajtott kijelzovel, amit egy mozdulattal le lehet venni a csuklopantrol es ket kezbe fogni. Telefon-tablet-ora es ha kell wifi-n dokkolva desktop is lehetne.
  • wraithLord #8
    10-20 év múlva talán lesz is belőle valami. Sosem lehet elég korán szabadalmaztatni. Addig meg adnak hozzá egy speckó mellényt, aminek a zsebébe bele lesz varrva a hardver meg az akksi, a kijelző pedig nem moduláris lesz, hanem adnak 4-féle méretben, amit rá lehet pattintani az órára, és vagy eldöntöd reggel, miként akarod használni, vagy viszed magaddal az összeset. :D


    Nekem egy 5" inches okosteló eddig is kiváltotta az okostelefont, az okosórát és a tabletet. Van valami okosórának neccesen nevezhető cuccom, de az inkább a régi "training computerek" bluetooth-os, okostelefonnal kommunikáló továbbfejlesztése, ami ki tudja jelezni a telefonra jövő értesítéseket is akár...
  • NEXUS6 #7
    Az lehet, hogy a megjelenítés vezérlése nem nagy kihívás, azt hogy csinálod meg, hogy működőképes maradjon, amikor júzerünk naponta 200X hajtogatja ki/be az eszközt? Már csak poénból is.

    Ilyen anyag, technológia, ebben a méretben ma még nem létezik.

    Összecsukhatós kijelzőjű mobilokkal is ma még mindíg xopnak, pedig már vagy 5 éve bejelentették, hogy nem is olyan sokára piacra dobják.
    Ez ahhoz képest meg 10X bonyolultabb mechanikát jelent ma még.

    Ha a kijelző panel és az alaplap között nem kéne fizikai kapcsolat, gyak kábelezés, akkor talán megoldható lenne, de a strapabíróság bizony akkor is kérdéses lenne. Vagy ha starpabíró lenne, akkor kb félkilós szerkezetet kéne cipelned a karodon, minimum. Marha kényelmes.
    Ja és az akku, azt hova teszed, a dipótáskába, vagy hasitasiba, amit hozzá kell cipelned? Ilyen kijelző napi pár órás működéséhez jelenleg kb. pont ugyan ekkora méretű akksi kéne.

    Ez egyszerűen úgy hülyeség ahogy van. Okos Oszika szokott ilyet rajzolni az óvodában.
  • kvp #6
    Maga a technologia mar rendelkezesre all, ugyanigy mukodnek a modularis video falak es az okos ledek is. A kozponti betapos egyseghez kepest meg tudjak hatarozni az iranyukat es tavolsagukat. A vezerles meg ez alapjan kuldi ki a kep darabjait mindegyik kijelzo darabra.

    Tehag nem az a kerdes, hogy lehetseges-e, hanem hogy praktikus-e. Szerintem nem tulsagosan.
  • Sequoyah #5
    Amig a rendszer engedi, mindig lesznek akik kihasznaljak...
  • sure #4
    Mondjuk a tablet koncepcióját már 1968-ban elég jól felvázolta a Nagy Kék :)
  • sure #3
    Mert az ájbíemm szabadalom-mániás, egy időben (2014-15-16 körül) még a mezei sysadminok agyát is azzal masszírozták, hogy szabadalmat beadni, jár érte zsé ha elér egy bizonyos szintig (még akkor is, ha nem lesz belőle igazi levédett szabadalom), aztán a meneddzserek arra húzkodták a f̶i̶t̶y̶m̶á̶j̶u̶k̶a̶t̶ riportokat, hogy az ő dipártmentjükben vagy biznyic júnitjukban hány szabadalmi kérelmet indítottak el. true story bro ;)

    Az ötlet tök jó lett volna a nyolcvanas-kilencvenes években, de szerintem nem erre tart a világ, hogy folyton legózzál 1-4-8 kijelzővel, és ha mondjuk óra módban használnád, akkor a többi három (vagy 7) kijelzőt cipeld magaddal ballasztként, szerintem előbb lesz összehajtogatható vagy igény szerint órából tévévé "szétterülő" készülék, mint ez.
  • Sequoyah #2
    Azt ertem hogy egy technologiat, aminek a fejlesztesebe milliokat, neha milliardokat oltek, szabadalmi vedelem illet.

    De mi a fenet szabadalmaztatnak egy almon, egy elerendo celon? Van mar egy megoldasuk, vagy prototipusuk a fentire? Milyen jogon akadalyozzak azt, hogy masok is milliokat oljenek a fenti cel eleresenek erdekeben?

    Nem az elso eset amikor egy ilyen "szabadlommal" kisajatitottak egy otletet, amibe aztan belebuktak, masoknak pedig tiltott hogy dolgozzanak rajta. Szoval sohasem keszult termek belole, pedig egy masik ceg sikerre vihette volna, es hajlando lett volna befektetni is az innovacioba...
  • NEXUS6 #1
    Ja ahogy azt az óvodában megálmodják. Mérnöki, technikai rémálom, majd 10 év múlva, talán lesz ilyen. XD