Gyurkity Péter

Nagyon rosszul indult az Apple Watch

Most kerültek csak ki az első év számai, miközben egy érdekes iPhone-ról pletykálnak.

Az Apple kapcsán az idei újdonságokról még februárban, nem sokkal az MWC után számoltunk be, a napokban azonban már a főtervező távozásáról szóltak a hírek. Ez utóbbi vonatkozásában a Wall Street Journal további részleteket tett közzé, amelyek az Apple Watch nagyon is döcögősre sikerült indulását mutatják be nekünk.

A most megjelent írásban arról olvashatunk, hogy Jony Ive távozása összefüggésben lehet a várakozásoktól elmaradó piaci szerepléssel, bár itt leginkább az első év nagyon rossz adatairól tudnak csak beszámolni. Akkoriban meglehetősen nagy vita zajlott a cég berkein belül, egyesek az appok korlátozott száma miatt nem számítottak sikerre, míg mások azt emelték ki, hogy az iPhone-élmény miniatürizálásával meghódíthatják a felhasználókat. A vitát Tim Cook zárta le, aki támogatta a projektet, az Apple Watch számos részletét, így például annak külsejét is Ive-nak köszönhettük, most azonban az is kiderült, hogy az első évben a tervezett 40 millió helyett csak 10 millió példányt sikerült eladni, ami egyértelmű kudarcnak számított. Eredetileg egyébként egy arany változatot is piacra dobtak, ez azonban senkinek nem kellett, így a 17 ezer dollárt kóstáló példányok (több ezer darab) végül a cég nyakán maradtak.

A főtervező többek között emiatt is szánhatta el magát a távozásra, korábban ugyanis azt kérte a vezetéstől, hogy hagyják jóvá a napi teendőktől való eltávolodását. Bárhogy is legyen, az okosórák területén azóta sikerült javítaniuk, bár itt még mindig nincs szó olyan mindent elsöprő forradalomról, mint amit annak idején az okostelefonok elrajtolása hozott magával.


A kaliforniai konszern érdekes módon bővítené az eszköz funkcióit: az Apple 2016 szeptemberében nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) azt a szabadalmi dokumentumát, amely egy kiegészítő objektív elhelyezését írja le az Apple Watch esetében. Az okosórákban eddig nem volt képszenzor. Ennek egyik oka az volt, hogy egy ilyen készülék házába beépített objektívvel meglehetősen kényelmetlen lenne fényképeket vagy szelfiket is készíteni. Az utóbbi esetben ugyanis a felhasználónak megfelelő szögben kellene tartaniuk a karjukat, míg a videotelefonálást még kényelmetlenebb módon lehetne megvalósítani.

A mostani szabadalmi leírásban az olvasható, hogy az optikai szenzort az Apple Watch óraszíjába integrálná a gyártó. A megoldást ráadásul nagyon okosan alakítanák ki, ugyanis kihúzható lenne az óra mögül, valamint balra, jobbra, lefelé és felfelé is mozgatni lehetne. Eközben azonban az aktuális kép a kijelzőn folyamatosan látható maradna. Az óraszíj kellően rugalmas lenne és egy nyújtható fémrészre épülne. Alternatívaként mechanikus elemeket is alkalmazni lehetne, de a két megoldás akár ötvözhető is lenne. A képszenzor tartalmazna egy-egy elöl és hátul elhelyezett objektívet, így elméletileg 360 fokos felvételek is készíthetők lennének. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenhet meg a módosított óraszíjjal ellátott Apple Watch és mennyibe kerülhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #54
    paraszt hozzáállásod már rögtön megmutatkozott a legelső alkalommal mikor ideböfögtél valamit, magyarázhatod a bizonyítványt ahogy akarod, ebből már nem dumálod ki magad... ahogy viselkedsz, azt is kapod vissza... "Ki mint vet, úgy arat." nem kell pislognod ha pofánbaszod magad a saját közmondásoddal. :)

  • ostoros #53
    Akinek telik iphonera, annak teljen pszichológusra is... Mielőtt azt látjuk a híradóban, hogy valaki lefejezett valakit, mert szarozta a telefonját.... :)
  • NEXUS6 #52
    Naszóval. Megjött a jószág. 46 mm, valójában nem nagy, pedig kicsi a csuklóm. Az automata kína sárkányos órám volt kb ekkora. A jelenleg használt Casiom sokkal kisebb számlapos hagyományos óra fémszíjjal kb 2X olyan nehéz, szal nem kényelmetlen.
    Xiaomi Mi8 telóra 10 perc alatt mindent feltelepített, azóta csont nélkül működik minden, frissített, meg ami kell.
    Hívás indítás, fogadás jó buli. Üzengetéseket kell majd megoldanom, mert a bepötyögésen kívül egyelőre mást nem ismer, legfeljebb átállítom angolra és akkor a kézírásos karaktereket is felismeri.
    Gyors, a szolgáltatásokat az ember pillanatokon belül megszokja, hogy ne akarjon mindíg a telójához kapkodni. Szóval jó ez.
  • NEXUS6 #51
    Úgy tűnik az most mindenkinél a megoldás, hogy csinálnak egy-két fajta dizájnt, pár fajta tokozást, és vegyen az ember hozzá trendi szíjat/szíjakat. Végül számlapból meg van minden márkán rahedli féle. :)
  • M2 #50
    Szerintem is nagyon jól néznek ki a Samsung órái, szemben az Apple Watch-csal, ami meg inkább olyan semmilyen a minimál designjával. Egyedül a méretükkel van problémám.

    A tekerős megoldásuk is nagyon adja, plusz valahogy jobban kézre is esik. De ez csak első benyomásom volt, hosszabban nem használtam.
  • NEXUS6 #49
    Végül csak berendeltem egy 46-os Samut. :) Az elvileg bírja a 4-5 napot, kis utánajárással (kb 5 perc) a hivatalos ár alatt bőven lehet hozzájutni, online boltokban.

    Az Apple pöcörgetős gombjához képest nálam a Samu tekerentyűs megoldása jobban teccik, az egésznek jobban óra fílingje van összességében. De ízlések és pofonok.

    A Huawei is teccett ugyan, hogy pl. sokáig bírja, cserében nagyon kis teljesítményű a hw, ami benne van. A tesztek szerint szépen gyorsulgatott a frissítésekkel, de az első rendszer sw még nagyon akadozott, az üzletben is idegesítően laggolt, amikor próbálgattam. A Xiaomi ár érték arányban nagyon bejött volna (a Stratos), a kijelző szerintem a legjobban eltalált, nem kell háttérvilágítás, a háttérfény biztosítja az LCD láthatóságát. De hw/sw tekintetében ez is elég harmatos, nem tűnik nagyon bővíthetőnek, testre szabhatónak.

    Az Apple kockakialakítása nekem nem is teccik, meg hát nincs ájfonom, meg annyi pénzt sem akarok rákölteni (2X annyit, mint amennyibe a Samu kerül). Szal maradt a 46-os galaxy.
  • NEXUS6 #48
    Hmmm. A 42-es rózsaranyban kifejezetten nőies. Csak azt azért nem ajánlanám senkinek, mert 2 nap az üzemideje.
    A Samu órák amúgy Tizen OS-t futtatnak, ami a galaxy watchnál nagyon szép fluid működést produkál.
  • Bruce_Willis #47
    Igazából pont ezt magyarázom neked hogy nekem nem számít milyen logó van rajta, csak az számít mire képes egy használati tárgy, egy ökoszisztéma.
    Épp most panaszkodik mellettem a sógrom hogy felhívta valaki egy ismeretlen számról, és kis idő elteltével a facebook értesíti hogy jelölje be az illetőt ismerősnek... (pedig nem is erről témáztunk..)
    Na ez az amitől nekem hányingerem van, ez az amit ti soha sem értetek meg, és nektek egyáltalán nem fontos az adatvédelem. A gugli-fb kettős otromba tolakodását soha nem tudnám elviselni. Talán még megérem hogy nem csak két rendszer lesz a világon. Talán egyszer létrehoz valaki egy teljesen google- és facebookmentes rendszert.
    Amit én magam értem el az életben, aki vagyok azt itt soha nem fitogtatnám mert nagyképűen hangzana.

  • M2 #46
    Fekete színben abszolút férfias az Apple Watch 4, nőknek nem is ajánlanám. A fémszínűre meg azt mondanám inkább, hogy unisex, plusz erősen szíjtól függő. A méret szintén nem női/férfi, hanem inkább csuklómérettől függ.

    Az okosóra egyáltalán nem szükséglet, nagyobb részben kényelmi eszköz, kisebb részben mozgásra motiváló eszköz, de utóbbihoz a tulaj hozzáállása sokat számít. Részemről Huawei és Xiaomi Bandekkel kezdtem, hogy eldöntsem, mennyire kell nekem ez egyáltalán. Egy év után léptem az Apple Watchra, ami azért más világ, de nagy hátránya a kötelező iPhone.
  • ostoros #45
    Jobb lenne, ha az egódat olyasmiből merítenéd, amit te magad értél el, ami te magad vagy, nem pedig abból, hogy mit vettél a boltban, meg az autókereskedőnél.
    Mentálisan egészségesebb.
    Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy elmebeteg lennél, de egy lépés lenne számodra a helyes irányba.