Berta Sándor

Töltést nem igénylő viselhető termékek jöhetnek

Az okosórák, a fitneszkarkötők és más készülékek esetében az egyik problémának az alacsony üzemidő számít. Mindez megváltozhat.

A következő néhány évtizedben a viselhető okostermékek meghatározók lehetnek, hiszen a funkcióikkal más eszközök kiválthatók lesznek. A trend motorjai egyértelműen az egészségügyi alkalmazások, a dolgok internete, s az emberek és a készülékek közötti interakciók újratervezése. A gyors fejlesztéseket még a jogi témák (adatbiztonság stb.) és a technológiai akadályok hátráltatják. A legnagyobb kihívást az energiaellátás biztosítása jelenti. Pont ez utóbbira összpontosít egy projekt: az Európai Unió által támogatott Smart2Go keretében a szakemberek egy önálló energiaellátási platformot akarnak kifejleszteni.

Ennek eredményei alapján lehetővé válhat majd, hogy egy felhasználó úgy alkalmazza a viselhető termékeket, hogy azokat a teljes élettartamuk alatt ne kelljen újratölteni. A kutatók ezt a célt a nagyobb teljesítményű akkumulátorok és az energiatermelésre alkalmas technológiák ötvözésével érnék el. A Smart2Go különlegessége, hogy a platformon belül modulárisak lehetnek az egyes komponensek. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy a program befejezése után igazodjanak a különböző alkalmazásokhoz. Ezenkívül megváltoztatható az energiatermelés módja is, ami növeli a platform rugalmasságát.

A program koordinátora a Fraunhofer Társaság Organikus Elektronikai, Elektronnyaláb és Plazmatechnikai Intézete (FEP), míg a partnerek között van a VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, a JOANNEUM RESEARCH Forschungsgesellschaft mbH, a Southamptoni Egyetem, a Tamperei Műszaki Egyetem, valamint számos cég (ARMOR, VARTA Microinnovation, ATOMIC, Helly Hansen Workwear, Trelic, AMIRES s.r.o.).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kékherceg #4
    hajrá
  • M2 #3
    Én több ruhámat is reggel megtöltöm, télen többet, nyáron kevesebbet. :-)
  • gforce9 #2
    Egyszerűen elérhető. Mivel telefont már lassan félévente cserélnek a fanok, le kell vinni ezt az időt 1 napra és kész. Irónia off

    Ilyen bullshit cikket is régen olvastam.
  • Tetsuo #1
    Eddig is olyan termékeket viseltem, amelyek nem igényeltek semmifajta töltést. :-P