Berta Sándor

Újrahasz­nosított anyagok lesznek a Google termékeiben

A vállalat termékei esetében a következő években előtérbe kerül a fenntarthatóság.

Anna Meegan, a Google fogyasztói hardverrészlegének fenntarthatósági vezetője bejelentette, hogy 2022-ig minden saját gyártású termékük fog tartalmazni újrahasznosított anyagokat. Az érintett eszközök és készülékek között lesznek a Pixel okostelefonok, a Google Home okoshangszóró, a Nest megoldásai, töltők és néhány okostelefontok. Az ötlet a hardvercsoport egyik fejlesztőjétől származik. A csapat két éven át dolgozott az elképzelés megvalósíthatóságán. Meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy az újrahasznosított anyagok megfelelnek a szabványoknak és jól is néznek ki.

Az anyagoknak számos követelménynek kell megfelelniük, például ellenállónak kell lenniük a forrósággal és a napfénnyel szemben. De figyelni kell arra is, hogy a termékek gyártási költségei sem nőhetnek, holott az újrahasznosított anyagok alkalmazása többe kerül. A Google illetékeseinek még meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a beszállítók képesek-e elegendő mennyiséget biztosítani a szükséges anyagokból. A cél az, hogy minden új Google-eszközben egy műanyag flakon egyharmad részét újrahasznosítsák.

Ezenkívül fontos az is, hogy az egyes modelleket könnyen lehessen szétszerelni és újrahasznosítani. Ivy Ross, a hardverdizájn-részleg vezetője kifejtette, hogy néhányan azt gondolják, hogy a dizájn csupán azt jelenti, hogy az egyes készülékek jól nézzenek ki. De ez a terület arról is szól, hogy megoldják az emberiség problémáit, a fenntarthatóság pedig valószínűleg az emberiség jelenlegi legfontosabb megoldandó problémája. A felhasználók minden bizonnyal örömmel fogják fogadni a változtatásokat, mert a felmérések azt mutatták, hogy a többségüknek a robusztusság és a megbízhatóság az egyik legfontosabb tényező egy új termék megvásárlásakor. Azonban hardveres szempontból hiába tartós egy okostelefon, ha egy idő után nem kap frissítéseket, akkor a szemétben végzi.

További változtatás hogy a Google az eddiginél jobban gondol az eszközei környezetbarát szállítására. Ezért célkitűzés, hogy 2020-ra a folyamat teljesen szén-dioxid-semleges módon valósuljon meg. A repülőgépekről hajókra való váltással már 40 százalékkal sikerült csökkenteni a káros anyagok kibocsátását. Ehhez néhány folyamatot módosítani kellett, hiszen a konténerszállító hajóknak hosszabb időbe telik megtenniük ugyanazt a távolságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #3
  Ráadáasul eleve szemétből van. Nem tudom kinek szól az a reklám, ami fennhangon hirdeti: újrahasznosított műanyagból készült.
  Én undorodom az ilyentől.
 • csicso82 #2
  Minap öntöttem a LIDL-ős 2 literes bubis ásványvizes pet palackból és alig van benne már anyag, a kupak teteje szinte átlátszó volt annyira ki lett már könnyítve.
 • CairoJack #1
  Akár mit is mondanak, a tapasztalat az, hogy vagy silányabbak lesznek a termékek, vagy drágábbak, de általában mindkettő. Ha nem is az első (beetető) generációban, de utána szinte biztos.