22
  • esztyopa
    #22
    Egyszerűen PR-es felületesség.
    Idős - rugalmatlan,fiatal - lendületes.
    Ez csak egy,a sok meghatározó szempont mellett,és elég tökéletlen az alkalmasság megállapításához.
  • Macropus Rufus
    #21
    tök jó, hogy írtam ide aztán eltűnt....:(
  • Sequoyah
    #20
    Egyaltalan erted a szavakat ami, a korabbi kommentekben vannak? Gyakorlatilag minden szavaddal megerositetted amit irtam, megis olyan stilusban beszelsz, mintha valamiben ellent probalnal mondani...

    Te is leirod hogy a 40 az mar kozepkoru. A millenarisok pedig kb 25 es 40 kozott vannak, szoval vannak boven kozepkoru millenarisok.
  • Zoliz
    #19
    IBM-et akkor bojkottálni kell még időben, mert útálja az embereket.
    Az ilyen talál mindig loosert a fijatalok között, aki majd megöregszik.
  • mrzed001
    #18
    Úgyszintén.
    Az új dolgok megismerésében azért vannak előnyben az "öreg cápák", mert tényleg új dolgot nem igazán kell megtanulniuk.
    Egy ciklus az ciklus, mindegy milyen nyelvben hogyan kell hívni.
    Sőt, éppen mert 10+ (program)nyelvben beszélnek folyékonyan, ezért egy új megtanulása gyerekjáték (rá kell érezni a sajátosságaira, onnantól megy és kész).
    Míg az ifjú titánnak bizony előbb azt kell megtanulnia, hogy mi is egyáltalán az a programozás, hibakezelés, hibakerülés, üzemeltetés, dokumentáció ....
    Azt hogy hogyan is lehet jól csinálni (meg rosszul), na azt majd az elkövetkezendő 5-10 évben fogja talán megtanulni.

    Ami a bullshittel felpörgetést illeti, erről eszembe jutott egy HR-es "munka morál" felmérés és 1:1-es konzultáció külsős tanácsadóval, amelynek egyik elszenvedő alanya SQJ mester volt. Fetrengtünk a röhögéstől amikor megkaptuk a jelentésüket :D
  • lammaer
    #17
    A munkában eltöltött évek száma illetve a szakmai tapasztalat az csak egy komponens... a lelkesedés, a tenni akarás, az új dolgok megismerésének vágya pedig egy másik fontos tényező... ez utóbbiban az öreg cápák nem biztos hogy előnyben vannak az ifjú titánokkal szemben. Arról nem is beszélve hogy a nagyon tapasztaltakat lehet hogy nehezebb irányítani, céges bullshittel felpörgetni... tudom, mert magam is a 20+ éves szakmai múlt kategóriában játszom :)
  • mrzed001
    #16
    "Kor alapján bármiféle következtetést levonni egy ember szakmai alkalmasságáról, elkötelezettségéről vagy szorgalmáról butaság."

    És a tapasztalatáról, meg szakmai kompetenciájáról ?

    1x hallottam valakitől (HR lead) azt a mondatot, hogy a 40 éves 2x olyan tapasztalt szakember, mint a 20 éves (és bérben is így gondolta).
    És nem értette miért röhögök.
    El kellett neki magyaráznom, hogy a 20 évesnek 0-1 év szakmai tapasztalata van.
    A 40 évesnek meg 20+.
    És bizony a 0-1 évnek nem kétszerese az a 20 év, hanem 20x annyi év tapasztalat.
  • VolJin
    #15
    Ez ideológiai alapon kidolgozott stratégia és nem HR-szakmai döntés volt.
  • VolJin
    #14
    Már a társadalommérnöki genderszakokról elözönlötték a techcégeket progresszív fruskáék, és ez az eredmény. Ott azt tanulták, hogy elegendő buzit meg négert kell felvenni, a középkorú fehér férfi pedig az elnyomó patriarchális társadalom képviselője, így rá már nincs szükség. Összeültek leszbikus picsáék a marketingen és a HR-en, és jól megmeetingelték, hogy mi az új irányvonal...
  • csicso82
    #13
    Na ez több mint UNDORÍTÓ!
  • lammaer
    #12
    Kor alapján bármiféle következtetést levonni egy ember szakmai alkalmasságáról, elkötelezettségéről vagy szorgalmáról butaság.

    Ez pro és kontra is igaz: azaz azért elbocsájtani valakit mert őreg, vagy azzal érvelni hogy a 20évesek mind fesztiválózó trehány majmok egyformán értelmetlen.

    Azt meg végképp nem értem, hogy az IBM azt hiszi, azért nem vesznek tőlük dolgokat mert a vásárlók szerint nem cool az aki fejleszt/gyárt valamit a backofficeban….?
  • mrzed001
    #11
    "fuh, akkor 90-esként még pont fiatal vagyok!"
    Még éppen hogy belefértél a Z generációba :D


    "sok 20 és 40 közöttivel dolgoztam már együtt, és inkább azt látom, hogy a nagyrészük azért képességéhez mérten belead mindent, sőt, rengetegen járatják 110%-on ebben a korban, hogy aztán legyen belőlük valaki."
    Én sajnos elég sok fiatalt láttam akik a depresszió és nihilizmus mocsarából éppen hogy kikandikálva éltek (itt és nyugatabbra is).
    És nem azért, mert kilátástalan lenne a helyzetük és 2 vajas kenyér a napi ételük. Hanem mert elérhetetlen célt tűztek ki maguk elé. Vagy letaglózza őket a "de az meg milliárdos én miért nem" életérzés. És ettől nem tudják élvezni azt, ami van.

    Nem is tudom hol volt, hogy 12 éves csak beírta megy hétvégén inni, mert felejteni akar.
    Erre a válasz: Mégis mit akarsz felejteni, a szorzótáblát ???


    "Olyan helyen láttam eddig sok lusta huszonévest, ahol szar és monoton volt a meló. Mert az viszont igaz, hogy az idősebb generáció a monoton melót jobban tűri, nekik jobban megy ez az "ez van ezt kell csinálni" mentalitás. Az én korosztályomra az jellemző, hogy valami különlegesen és izgalmas dolgon szeretne mindenki dolgozni, ahol igazán megmutatkozhatnak az erősségei."
    És ez azért gáz, mert a legdurvább, legizgalmasabb fejlesztés is iszonyat mennyiségű monoton munkával jár.

    A most középkorúak az X és Y generációból valók. A 70-85 között születettek. Akik már értik is amit csinálnak ... és nem fejetlenül ugranak bele a közepébe.


    "Ez talán azért, mert minket nem úgy neveltek, hogy fogaskerekei vagyunk a rendszernek, hanem úgy, hogy a közepe, és hogy belőlünk bárki lehet, ha nagyon akarjuk."
    És pont ez az, ami hazugság.
    Nem végezted el a jogi/közgáz egyetemet, nem lehet belőled miniszterelnök. Akárhogy is akarod.
    Űrhajós se lehetsz, hiába szeretnéd.
    Ugyanis a "ha nagyon akarjuk" hazug szlogen (lózung) helyett az az igazság, hogy "ha erre teszed fel az életed".
    Ugye, hogy teljesen más a jelentése ?
  • mrzed001
    #10
    Veled vitázni kedves barátom kb olyan lehet, mint sajtreszelővel rejszolni ... részvétem a családodnak.


    "hogy mar majdnem kozepkoruak"
    És NEM !

    Mert:

    "Középkorú felnőttek (n 31/36–45/50; f 31/36–45/52 évesek)

    Ez a kor az élet delelője. Az emberek többségénél eddigre stabil családi és munkaviszonyok alakulnak ki. Különösen életminőség-veszélyeztető lehet azonban az aránytévesztés a család–munkahely–baráti társaság háromszögében. Bármelyik túlsúlya, illetve háttérbe szorulása egyensúlyvesztést okozhat. A motoros teljesítmények a korábbiakhoz képest nagyjából szinten maradnak, de az időszak végén – nagy egyéni eltérésekkel – határozottan megkezdődik a kondicionális képességek visszafejlődése. A versenysportok többségében a korszak elejére tehető az aktív versenyzői pályafutás lezárásának időszaka."


    Azaz középkor férfiaknál 31-36 évestől 45-52 évesig (egyénfüggő)
    Namármost, a 40 akkor már BŐVEN középkorú.

    QED

    És mondtam már, hogy a sok süketelésed és félrebeszélésed ... uncsi. Folyton a hülyeségen lovagolsz (vagy valami banális részleten) a helyett, hogy a lényeget néznéd.
    Ez elég kemény troll jellemre vall. Nem-e vagy politikus ? :D

  • Fbn Lx
    #9
    fuh, akkor 90-esként még pont fiatal vagyok!
    sok 20 és 40 közöttivel dolgoztam már együtt, és inkább azt látom, hogy a nagyrészük azért képességéhez mérten belead mindent, sőt, rengetegen járatják 110%-on ebben a korban, hogy aztán legyen belőlük valaki. Főleg 30 fölött, amikor már gyerekeket is kell eltartani. Olyan helyen láttam eddig sok lusta huszonévest, ahol szar és monoton volt a meló. Mert az viszont igaz, hogy az idősebb generáció a monoton melót jobban tűri, nekik jobban megy ez az "ez van ezt kell csinálni" mentalitás. Az én korosztályomra az jellemző, hogy valami különlegesen és izgalmas dolgon szeretne mindenki dolgozni, ahol igazán megmutatkozhatnak az erősségei. Ez talán azért, mert minket nem úgy neveltek, hogy fogaskerekei vagyunk a rendszernek, hanem úgy, hogy a közepe, és hogy belőlünk bárki lehet, ha nagyon akarjuk.
    De amit mondasz, az inkább a nyugatra igaz, ahol már magasan szárnyal a safe space, és egyre jellemzőbb a fiatalra, hogy több az elvárása a társadalom felé, mint amit nyújtani tud, hiszen ő különösen értékes individuumként megérdemli.
  • Sequoyah
    #8
    Mit ismerjek be? Persze hogy mar majdnem kozepkoruak, epp ez a lenyeg, ezert irtam amit irtam:D A millenarisok alkotjak a mai munkaero gerincet, es nem tunik ugy hogy barmi problema lenne veluk.

    Es akkor most arrebb akarod tolni az ervelesed, hogy akkor megse a millenarisok, hanem a fiatalabbak? Igy viszont mar kezd rohejesse valni a dolog. Amiket irsz ugyanazokat irtak a millenarisokra amikor meg tenyleg fiatalok voltak, aztan kiderult rola hogy nem igaz az egesz. Akkor most miert hinnenk el?

    Ugy hanzik ez mint egy kortalan altalanos szidalmazasa a mindenkori fiatalsagnak... Pont annyira lusta a mai fiatal, mint amikor mi voltunk fiatalok, vagy nagyapaink voltak fiatalok, es az akkori oregek pont ugyanugy szidtak oket.
  • mrzed001
    #7
    Annyiban igazad van, hogy a millenárisok inkább az Y generáció. Ezt tehát nem jól írtam. (illetve most nem mennék bele, hogy kik hogy definiálják a millenárisokat mostanság, Y-Z, Y, Z, .... így definíciótól függően 19-40 évesig bármi lehet)
    Szóval legyünk precízek, a Z generáció az amely 19-29 éves (1990-2000 között született). Ők a "fiatalok"

    Ettől függetlenül a 40 közeli (35+) már középkorú (aminek a benézését akár be is ismerhetnéd férfi módjára).



  • Sequoyah
    #6
    Te beszeltel "millenarisok"-rol, akik mara mar mind felnott emberek 25 es 40 ev kozott, es a munkaero piac legnagyobb reszet alkotjak...
    Szoval akkor a te mondatodnak nincs se fule se farka...
  • mrzed001
    #5
    "Egy tapasztalt róka nem feltétlenül csinál meg minden hülyeséget első füttyre"
    És pontosan ezért nem is tesz le sz-r az asztalra ...


    @Sequoyah:
    "vagyis hogy a fiatalok (nem is annyira fiatalok, hanem 40-et kozelito csalados emberek) atlagosan tobb orat dolgoznak, es kompetitivebbek, mint a kozepkoruak."
    Namármost a 40 az középkorú. Így a mondatnak pedig se füle, se farka ... a középkorú többet dolgozik mint a középkorú

  • Caro
    #4
    Egy faktort kifelejtesz. Egy tapasztalt róka nem feltétlenül csinál meg minden hülyeséget első füttyre, amit a fiatal, törtető - de nem túl nagy szaktudású - manager generáció követel tőle.
    A fiatalok irányíthatóbbak :)
  • Sequoyah
    #3
    millenárisokat? Hülyére röhögjük magunkat a millenárisok munkamorálján (kincs ami nincs), passzivitásán és a proaktivitás komplett hiányán.

    Az ne zavarjon, hogy minden tenyadat ennek az ellenkezojet mutatja, vagyis hogy a fiatalok (nem is annyira fiatalok, hanem 40-et kozelito csalados emberek) atlagosan tobb orat dolgoznak, es kompetitivebbek, mint a kozepkoruak.
  • mrzed001
    #2
    Ilyenkor mindig elcsodálkozok, hogy mennyire ostobák az emberek ...

    1, millenárisokat? Hülyére röhögjük magunkat a millenárisok munkamorálján (kincs ami nincs), passzivitásán és a proaktivitás komplett hiányán.

    2, magyarán kirúgták az "öreg" (középkorú mióta öreg ?!???) profi szakikat, hogy 1.0-ás 20 éves frissen végzett kölkökkel töltsék be a helyüket.
    Ehhez csak gratulálni tudok, mert ennél nagyobb ostobaság már csak az lenne, ha a management-et meg a HR-t ültetnék át a gyártósorokra, karbantartani, és a fejlesztés aktív munkaköreibe.

    3, mennyiség VS minőség. Fejlesztőből egy Lead Dev maga képes letenni egy komplett komplex rendszert az asztalra. Illetve irányítani, ellenőrizni szakmailag az alá beosztottakat. Szóval minőségi lesz a termék. Ellenben ha helyére felvételre kerül 8-15 junior (ennyi talán képes pótolni), akkor a hozzá nem értésük miatt igen silány lesz a végtermék (tovább fejleszthetetlen, bugos, lassú ... sz-r).

    4, pár éve volt itt cikk, hogy egy szilíciumvölgyi kis cég beperelte a google-t talán, mert elszívta azt a kevés (1-2 ?) Lead dev-jét ami volt (többszörös fizu), ezért nem tudták megcsinálni a SW terméket, ezért csődbe mentek (amit meg is érdemelt, hisz ha a Lead dev-et AKI TERMEL, AKIBŐL ÉLSZ nem fizeted meg rendesen, de titkárnő mancikából van 10 is ... hát pontosan ezt érdemled).
    És az IBM pont ezeket az embereket teszi ki ? Nooooormáááááááális ???

  • duke
    #1
    "hogy Alan Wild, az IBM személyzeti részlegének korábbi alelnöke - több másik személy mellett - pert indított a társaság ellen. "

    Gondolom, eloszor kirugott 100 ezer embert, aztan mikor ot is kirugtak, akkor beperelte a ceget diszkriminacioert.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.08.02. 13:37:49