Berta Sándor

Leállította szemüveg­projektjét az Apple

Könnyen lehet, hogy a kaliforniai konszern nem csupán jegelte a programot, hanem végleg búcsút intett annak.

A DigiTimes tajvani IT-portál, illetve a MacRumors bennfentesekre hivatkozva számolt be arról, hogy az Apple leállította a kiterjesztett valóság szemüvege fejlesztését. A kiszivárgott információk alapján az eszköz megalkotásával foglalkozó fejlesztőcsapatot már májusban feloszlatták, a csoportot korábban vezető Avi Bar-Zeev pedig már január óta nem az Apple alkalmazottja.

A döntés indokai között az szerepelt, hogy a kifejlesztett eszköz egyrészt túl nehéz volt, másrészt kompatibilitási gondok merültek fel az 5G szabvánnyal kapcsolatban és az egyelőre hiányzó tartalmak is nehezítették volna az új termék elterjedését. Az elemzők eddig abból indultak ki, hogy a kiterjesztett valóság szemüveg csak az iPhone készülékekkel fog működni, mert nem tartalmaz majd megfelelőt chipet az adatelemzéshez.

Lehetséges egyébként, hogy az óriáscég csak jegelte a fejlesztést, mert 2017-ben már elérhetővé tette az ARKit nevű csomagot, amelynek segítségével kiterjesztett valóság alkalmazásokat lehet létrehozni az iOS operációs rendszerhez. A projekt jegelésének viszont ellentmond a fejlesztőcsapat szélnek eresztése és az, hogy a csoport egykori tagjait időközben más termékek fejlesztésével bízták meg. A kiegészítővel kapcsolatban először 2020-as, majd 2021-es megjelenésről szóltak a hírek. Tavaly augusztusban Ming-Chi Kuo elemző azt prognosztizálta, hogy az Apple 2020-ban fogja bemutatni a kiterjesztett valóság szemüvegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!