Gyurkity Péter

Gates az Android győzelmét tartja legnagyobb hibájának

Az egykori cégvezető egy interjúban beszélt legnagyobb szívfájdalmáról.

Az asztali és a hordozható IT-eszközök területét figyelemmel követők jól tudják, hogy a Microsoft gyakorlatilag a kilencvenes évek eleje óta uralja előbbi szegmenst, a mobilkütyük terén azonban a többszöri próbálkozás ellenére elmaradt a hasonló siker. Most Bill Gates, a cég egykori első embere beszélt arról, hogy éppen ezt tartja legnagyobb hibájának.

Dacára annak, hogy Gates már 2000-ben feladta vezérigazgatói székét, még mindig úgy érzi, hogy ezt követően is részese tudott volna lenni egy mobilos sikertörténetnek. Ebben pedig van némi igazság, hiszen az alapító ezt követően több, mint egy évtizeden keresztül jelen volt még a cég háza táján (részidőben ugyan, de nyilván komoly ráhatással a vezetés döntéseire), hogy azután végleg visszavonuljon és saját alapítványának szentelje ideje legnagyobb részét. A Village Global befektetési cégnek adott interjúban azonban most arról tett említést, hogy az iPhone 2007-es, valamint az első Android-telefon 2008-as bemutatkozását követően egy órási lehetőséget szalasztottak el, ami végül a teljes kivonulást eredményezte.


A Microsoft már Steve Jobs emlékezetes bemutatója idején jelen volt a telefonok területén, a Windows Mobile esetében azonban a billentyűzetre, valamint a stylus-ra fókuszáltak, itt csak a 2010-ben elrajtolt Windows Phone biztosította az érintőképernyő megfelelő támogatását. A hatalmas lemaradást később már nem tudták behozni, aminek elsődleges oka szerinte az a tény, hogy a globális piacon az Apple mellett tulajdonképpen egyetlen alternatívának van csak hely, ez pedig az Android lett – a pozíció értékét ő 400 milliárd dollárra taksálja, ami még egy Microsoft méretű óriás esetében sem piskóta. Később ugyan a Windows 10 Mobile újra megpróbálkozott a kesztyű felvételével, ennek támogatása azonban idén megszűnik, ami jelzi az újabb kudarcot.

Sokan Steve Ballmer számlájára írják a vereséget, aki annak idején, már vezérigazgatóként, kinevette az iPhone-t. Kétségtelen tény azonban, hogy eleinte Gates sem látta a kínálkozó lehetőséget, így az okostelefonok területe megmaradt az Apple és a Google párosának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #20
  "Így utólag kizártnak tartom hogy ez igaz lenne. Nem volt köztük egy normális ember aki azt mondta hagyjuk a pics*ba ezt a felületet mert beteg?"

  Pedig igaz lehetett. Az ilyen túlkomplikált, túltolt f*szságok vezetnek általában bukáshoz.

  Az egységes UI-t meg azért erőltették, mert akkor még tartott a tablet hype és nem lehetett tudni, mi lesz a vége, nem fogja-e jelentős mértékben leváltani a PC-t (beleértve a notebook szegmensét is). Márpedig ha ez bekövetkezett volna, akkor jogos volt a következtetés, hogy az alapvetően mobilon létező emberek millióinak az a rendszer lesz a nyerő, amit azonos módon kell használni minden eszközön. A mobil piac éppen szívta be a felhasználók tömegeit, a desktop eladások pedig évről-évre csökkentek, vagyis felmerülhetett náluk, hogy szép lassan desktop szinten is le fognak maradni, ha netán a tablet jelentős mértékben leváltja a PC-t. A windows desktop verziója viszont nem volt akalmas arra, hogy mobil OS-t faragjanak belőle, vagyis csak a fordítottja maradt lehetőségként. Megpróbáltak egy faék egyszerű rendszert összerakni, amit majd megszeretnek az emberek és ha netán notebook vagy PC elé ülnek, akkor is kb. hasonló felületet kapnak.

  Egy rohadt nagy kapkodás volt az egész, nem lehetett látni, mi fog történni de valamit lépniük kellett. Szerencsére a tablet láz lecsengett, a PC nem halt ki, de a WP annyira szar lett, hogy az viszont igen.
 • Sir Cryalot #19
 • mrzed001 #18
  "Nagysagrendekkel jobb a csempezes, mint az Apple fele evtizedes buta racsos/ikonos megoldas. Es letisztultabb, mint az Androidos widgetek."

  Ha ez igaz lenne, akkor az lenne ma a Top1 mobil opredszer és mindenki agyba-főbe másolná a csempészést.
  Hááááát ... NEM. Nagyon nem. Hihhhetetlen mértékben NEM.
  (van az icipici tévedés, van a kis lódítás, van a nagy hazugság, .... és van ez amit leírtál ... amit túl lekicsinylő lenne szimplán hazugságnak titulálni )


  És mond, PC-n mire használod a csempéket ?
  Egy PC (vagy szerver) telepítése után a Classic Start Menu az első ami felmegy.

  Ami nem kis szó, révén van az a régi vicc, hogy:
  - Márpediglen igen is legyen Internet Explorer a windowsban !
  - Különben mivel tölteném le a FireFoxot ?!

 • dyra #17
  Egyszer dumáltam valami MS-s csávóval valami rendezvényen. Valami olyasmit mondott, hogy ne tudjam meg milyen nagy csapat dolgozott a csempés rendszeren amiben viselkedéskutatótól kezdve pszichológusig minden volt.

  Így utólag kizártnak tartom hogy ez igaz lenne. Nem volt köztük egy normális ember aki azt mondta hagyjuk a pics*ba ezt a felületet mert beteg? Azóta is erőltetik. Még a Win10-n sem rohadt ki annak ellenére, hogy élő ember nincs aki használná.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.27. 20:30:29
 • dyra #16
  A csempézés a lehető legszarabb megoldás volt amit kitalálhattak. Bazi nagy izgő mozgó szarok mindenhol még a szerverek GUI-ján is! (ezért külön gratulálok).

  A Windoiws 10 startmenüje használhatatlan a Windows 7-eh képest. Arra jó volt, hogy az egyik könyvelő irodában bedolgozó 70 éves ismerősöm is rászokott a keresésre mert abban a "menüben" reménytelen megtalálni bármit.

  Hogy a telefont is fikázzam, egy időben kötelezően osztottunk mint céges telót valami Lumniát tán a 625-öt. Szerencsétlen kollégáknak (akik ilyeneket kaptak) ott kezdődött, hogy PIN kód letilt ugyanis random újraindult. Az általad favorizált csempét nem utálták hanem inkább gyűlöltek. Appok nem voltak rá, a céges levelező hol ment hol nem, a managereink kb egy évig cumiztattak minket a Windows telefonokkal aztán belátták, hogy Android meg iPhone. A kollégák majdnem pezsgőt bontottak.

  A Nokia le is húzta magát a retyón pedig kb onnan művészet volt. Mai napig emlékszem a hivatalos mantrára "csak a Windows Phonnal tudják magukat megkülönböztetni a konkurenciától". Állítom ha a Symbiant tovább viszik a Winphone-t hagyják többre mentek volna. Hihetetlen f*s volt az egész.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.27. 20:23:16
 • Sequoyah #15
  Na igen, valahol a tabletnel kellett volna abbahagyni...

  Plusz nagyon eroltettek hogy egy rendszer legyen a telefonon es az asztali gepen, amibe vegul reszsikerek utan beletort a bicskajuk. Sok eroforrasuk ment el erre, es sok achitecturalis dontest hoztak meg ennek a fuggvenyeben, ami vegul foloslegesse valt, es csak hatraltatta az egeszet.
 • ostoros #14
  Meg nem kellett volna desktopon erőltetni a csempét. Az külön negatív hozzáállást generált a mobilos szegmens felé is.
 • Sequoyah #13
  Nagysagrendekkel jobb a csempezes, mint az Apple fele evtizedes buta racsos/ikonos megoldas. Es letisztultabb, mint az Androidos widgetek. Szoval a csempe egy tokeletes 3. megoldas lett volna. Sokan hasznaltak, es azok tobbsegeben nagyon szerettek.

  Ezt a marketingjuk cseszte el, hogy nem tudtak menove tenni, es a legtobb potencialis felhasznalo mar boven azelott elkaszalta hogy kiprobalta volna, mert "Windows" volt a neve, az pedig nevetseg targya sokaknak. Eleve nehez dolguk volt mert oriasi kesessel indultak.
  De leginkabb azzal csesztek el, hogy mindig is pet-projectkent kezeltek, es sosem tettek bele igazan az eroforrasokat. Azzal kaszaltak el a sikeret, hogy csak tapogatoztak vele, hogy sikeres lesz-e. Ha ingyen adjak, es valoban megtoljak az app fejleszteseket, es nem fel gozzel fejlesztik az OS-t, hogy eves kesessel keruljenek ra alap funkciok, akkor legalabb eselyuk lett volna.

  A WP8 utan a WP10 pedig egy tragedia lett, tobbet leptek vele vissza, mint elore...
 • Balu777 #12
  Ballmer egy szerencsétlen bohóc volt, technikai rálátása és igazi vezetői víziói sosem voltak, mint pl. Steve Jobs-nak. Nem is csoda hogy ez lett a vége. Tudomásom szerint az asztali windows akkori fejlesztési igazgatója is erősen sáros volt a csempés fejlesztés erőltetésével, ő a másik fő ludas. Szerencsére már ő is sincs képben. Még az ms-nél is rájöttek hogy mekkora hiba volt.
  Amúgy pedig örülhetünk hogy nem a ms lett a mai android helyett, mert úgy kb. még a lélegzet vételért is pénzt kérnének, olyan drága lenne minden. Egyébként az android után is kapnak pénzt, hisz bizonyos file rendszerek (pl. fat) licenszelése az androidba miatt kapják a lóvét.
 • BruceZ #11
  Az ipri PDA-k nagy részén még mindig WIN CE fut.